Bezdrátová komunikace na soutěžích
Re: Bezdrátová komunikace na soutěžích
No, jedná se o to, jak to organizátoři zamýšlejí, pak buď mapování ano nebo mapování ne. Pokud to tedy v Hranicích zakážete, tak to používat nebudeme 

Super, a jak to poznáme? Tady přece nejde o to "umím to, tak to udělám". Pokud začnou mapovat všichni, tak to bude pouze o hrubé síle, nikoli o kvalitě programu a podvozku.
Přesně to nevím,přijdu do DTP studia a tam mi to vytisknou. Vypadá to na inkoustový plotter a na černou si zatím nikdo nestěžoval...Bodie píše:Na čem dráhu tisknete? Jen pro inspiraci, chtěli jsme udělat něco podobného, ale máme inkoustový plotter a jeho černá barva pro infrazáření nebyla vůbec černá...
jrt
No, to mapování by asi šlo poznat zrychlováním na rovinkách a spomalováním do zatáček. A neřekl bych, že se jedná o hrubou sílu, ale spíš ještě sofistikovanější nástavbu programu, Protože je potřeba dráhu nějak kulturně ukládat, používat enkodéry, což dneska dělá dle mě málokdo, atd.
Hlavně pokud člověk dojde na hranici s přilnavostí, už asi robota moc nezrychlí, a já už nějakou dobu nepřišel na nic v programu, jak by šel robot ještě zrychlit. Třeba by to chtělo diametrálně jiné řešení.
Hlavně pokud člověk dojde na hranici s přilnavostí, už asi robota moc nezrychlí, a já už nějakou dobu nepřišel na nic v programu, jak by šel robot ještě zrychlit. Třeba by to chtělo diametrálně jiné řešení.
Přijde mi to stejné, jako kdyby měli orientační běžci možnost si před soutěží projít trať, udělat si do mapy poznámky o umístění kontrol, o tom odkud na jednotlivé kontroly nabíhat, o orientačních bodech... Potom by vzali mapy a buzoly a vyběhli na trať. Bylo by to pouze o tom, kdo rychleji poběží... O tom přece sledovače čáry nejsou. Myslím, že myšlenkou soutěže Line Follower je projet co nejrychleji NEZNÁMOU trať.
Já s tím nemám problém - v Hranicích budeme brát sledovače jako orientační běh. I když pak je zase druhá věc, že se na dané trati může ladit, testovat, a upravovat robot přímo na ni, ale to nechme teď stranou.
A jinde, kde to budou pravidla dovolovat, to budeme brát jako Rallye nebo formule. Myslím že to netřeba rozepisovat.
A jinde, kde to budou pravidla dovolovat, to budeme brát jako Rallye nebo formule. Myslím že to netřeba rozepisovat.
-
V tom případě by bylo zajímavé zakázat robotovi mapovat dráhu ale na druhou stranu zveřejnit mapu této dráhy tak aby se mohla předat robotovi. Otázka je co je jednodušší jestli mapovat nebo jet podle někým vytvořené mapy.Přijde mi to stejné, jako kdyby měli orientační běžci možnost si před soutěží projít trať, udělat si do mapy poznámky o umístění kontrol, o tom odkud na jednotlivé kontroly nabíhat, o orientačních bodech... Potom by vzali mapy a buzoly a vyběhli na trať. Bylo by to pouze o tom, kdo rychleji poběží... O tom přece sledovače čáry nejsou. Myslím, že myšlenkou soutěže Line Follower je projet co nejrychleji NEZNÁMOU trať.
- Rosparovac
Same to je asi pohledem na linefolowera jako takovým.Sam píše:Přijde mi to stejné, jako kdyby měli orientační běžci možnost si před soutěží projít trať, udělat si do mapy poznámky o umístění kontrol, o tom odkud na jednotlivé kontroly nabíhat, o orientačních bodech... Potom by vzali mapy a buzoly a vyběhli na trať. Bylo by to pouze o tom, kdo rychleji poběží... O tom přece sledovače čáry nejsou. Myslím, že myšlenkou soutěže Line Follower je projet co nejrychleji NEZNÁMOU trať.
Ty razíš myšlenku, že sledovač je ten co projíždí neznámým územím a tupě sleduje čáru. Přirovnání k orientačnímu závodu se mi nezdá. Už jen z důvodu, že na takových akcích se běhá na kontroly, nikoliv po trasách. Sám jsem několik takových závodů vyhrál tím, že jsem proběhl přes les (hustník) místo obíhání po cestách. Ale pochybuji, že by se někomu na soutěžích líbilo, kdybych se dotkl dráhy jenom na třech bodech.
Navíc, kdyby bylo tupé sledování čáry posláním sledovače, nemohli by být na trati rozdvojení, protože i tam u pokročilejších algoritmů vybíráš kratší trasu (mapuješ která je delší). To samé Istrobot a záclona a cihla – kdo byl technologicky na výši a využíval jiné snímače, než dotykové – byl by tak znevýhodněn, že by neměl v setinových rozdílech možnost vyhrát. Proto bylo rozmístění překážek předem dáno na netu a program šel upravit tak aby 1 a 4 překážku objížděl a další ignoroval, tím pádem záclonou projel. Oba tyto případy jsou jakýmsi vnesením umělé inteligence do robota. Co je horší, robot si tyto informace nezmapoval sám, ale byly mu dány jaksi natvrdo. Podle mě by při mapování byla nutná větší autonomie, než jaká je v programech nyní, tedy v některých případech.
Osobně na to zatím programátorsky nemám, tím pádem si řežu větev, na které sedím, když prohlásím, že bych spíše sledovačování přirovnal k formuli 1. Jede se po dráze, kterou si piloti musí projít, a projed. Aby mohli upravovat rychlost v zatáčkách, věděli, která odbočka vede do boxů a která na trať…
Ale to je věc názoru a my ten Tvůj respektujeme, máš pod palcem obrovskou soutěž a my se jí rádi zúčastníme! Pokud bude pro naše roboty alespoň trochu sjízdná. (Bohužel což se o letošní Zlínské říct nedá). Pokud se umístíme, bude to pro nás pocta, a pro naše roboty taky.
Náš tým RTOstrava
"Nikdy se nehádejte s blbcem, protože se tím snížíte na jeho úroveň a tam Vás ubije svými zkušenostmi..."
"Nikdy se nehádejte s blbcem, protože se tím snížíte na jeho úroveň a tam Vás ubije svými zkušenostmi..."
Chápu to, a rovněž chápu, že můj názor se může jevit konzervativní až zpátečnický
. Vycházím ale ze středoškolské reality - druháci nebo třeťáci na mapování prostě nemají, jsem rád pokud zvládnou základy PID. Je prostě faktem, že trend jde ve sledovačích tímto směrem a budeme muset hledat cesty jak to zvládnout.
K trati ve Zlíně - nejen tvar technické tratě, ale i povrch obou tratí byly opravdu hrozné. Takový malý tankodrom...

K trati ve Zlíně - nejen tvar technické tratě, ale i povrch obou tratí byly opravdu hrozné. Takový malý tankodrom...
- petr-kubac
- Kontaktovat uživatele:
Dovolím si dvě nepatrné poznámky k tématu
1. je zakázána RADIOVÁ komunikace - nepochybně to však neznamená že je 100% zakázaná BEZDRÁTOVÁ komunikace. Nepochybuju, že třeba zastavení a spuštení robota pomocí IR dálkového ovládání ve stylu televize - nebude dělat žádný problém a přitom kouput jedno tlačítko, AVR a LEDku jako vysílač a jeden TSOP4836 jako přijímač - není žádný problém.
2. Reálné zkušesnosti z akcí typu robotický den jsou takové, že všechna myslitelná i nemyslitelná frekvenční pásma jsou naprosto zarušená, WIFI má sekundové latence a rychlost v kilobitech atd .... Chtěli byste svého miláčka svěřit takto zarušeným komunikacím
1. je zakázána RADIOVÁ komunikace - nepochybně to však neznamená že je 100% zakázaná BEZDRÁTOVÁ komunikace. Nepochybuju, že třeba zastavení a spuštení robota pomocí IR dálkového ovládání ve stylu televize - nebude dělat žádný problém a přitom kouput jedno tlačítko, AVR a LEDku jako vysílač a jeden TSOP4836 jako přijímač - není žádný problém.
2. Reálné zkušesnosti z akcí typu robotický den jsou takové, že všechna myslitelná i nemyslitelná frekvenční pásma jsou naprosto zarušená, WIFI má sekundové latence a rychlost v kilobitech atd .... Chtěli byste svého miláčka svěřit takto zarušeným komunikacím
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease