Barevné plošňáky

harr22

Re: Barevné plošňáky

Příspěvek od harr22 »

Drobna vada na krase tveho hezkeho a bezpochyby kreativniho povidani je, ze OHS vubec Buried Via, Blind Via ani via-in-pad nedelaji, takze takovou desku jsi od nich urcite nedostal :-)

Netusim o jakem software na reverse engineering hovoris, ale tvuj popis mi prijde jako hodne naivni predstava zaka ZS (prosim neuraz se). Pokud bys delal reverse engineering tak jak popisujes, tedy tipovanim soucastek a jejich hodnot, letmym vypoctem bys zjistil, ze i kdyz budes brat v uvahu jen pinove kompatibilni spoucastky, tak moznych kombinaci bude vic nez atomu v celem vesmiru :) Tudy cesta opravdu nevede.

Obcas taky reverse engineering konkurencnich vyrobku delame, ale rozhodne se nepostupuje nejakym hledanim desek po webech Cinskych vyrobcu ci co. Proste zajmovy vyrobek jednoduse koupim, provedem mereni na funkcnim kusu a pripadnou rozborku. Pokud je treba resit kompletni schema, coz je ale spis vyjimka protoze je to silne neefektivni (mnohem rychlejsi je navrhnout si obvody znovu), deska se nafoti ze vsech moznych a nemoznych uhlu, sundaji se soucastky, zubarka odvedle nafoti desku na RTG, horkovzdusnou pistoli se za vyvinu prislusne davky smradu separuji vnitrni vrstvy a nasledne se smoli schema. Ale je to tak extremne pracny a zdlouhavy postup, ze to prakticky nepouzivame. Stejne byva nejvetsi problem SW, ke kteremu se nikdo nedostane. Obkreslovat PCB je tim tuplem neefektivni nesmysl, za 10% casu si ho kdokoliv nakresli znovu. Vyrabet neco podle gerber dat je proste kravina, ty potrebujes zdrojove soubory, ne tu gerberovou "bitmapu". Proste je to jako ze sirek z trafiky rekonstruovat les :-)

Hodim zde konkretni priklad naprosto tuctove desky kterou jsem nedavno nechaval delat a muzes si za pomoci tveho zazracneho softu tipnout co bys podle layoutu reverseengineeringoval. Dam ti 5 moznosti.
1) 1ose digitalni odmerovani pomoci IRC
2) pocitadlo zubu pilovych kotoucu s moznosti predvolby po kolika objeti ma bruska vypnout
3) jednoucelova kalkulacka ktera po zadani delky a prumeru drevene klady spocita jeji objem
4) "meteostanicka" jako doplnek k rekuperaci vzduchu ktera zobrazi teplotu, vlhkost, cas z GPS, hodnoty poletaveho prachu PM1, 2.5, 10, CO2 a TVOC a na zaklade toho ridi rekuperacni jednotku
5) pocitadlo motohodin chodu stroje aby ho obsluha nezapomela namazat + pocitadlo vyrobku kdy po hozeni veci do kose zamestnanec tukne na tlacitko - nemusi je pracne ukladat aby se daly spocitat.

Prozradim ti vysledek, jsou to vsechny moznosti :-) Cinan proste udelal za $2 5ks desek, tak jsem ji za odpoledne navrhl tak, aby sla pouzit do jiste miry univerzalne. Ty bys stravil mesice hledanim funkce desky do zarizeni ktere prumerny technik vymysli za den vcetne napsani SW a stejne by ses niceho nedobral. A i kdyby jo, Cinan ve vyrobe nebude pouzivat obskurni MCU a predpotopni displej i kdyz jsem na desce uvedl jejich typove oznaceni, protoze jich narozdil ode mne nema celou krabici zdarma ze zkrachovale firmy.

Proste to co pises jsou s prominutim kraviny, neblbni lidem hlavy nejakymi urban legends.
Výstřižek.JPG
Odpovědět