Barevné plošňáky

fulda

Barevné plošňáky

Příspěvek od fulda »

Je to takové pro pobavení.
Výrobci plošňáků začínají čím dál víc machrovat s množstvím barev na plošňáku. Tak pokud by to někoho zajímalo, koupil jsem si jeden bílej se zeleným potiskem a je to vážně divné, ale třeba bílej s červeným potiskem, to je docela hezké :)
Můžeme si tu udělat výstavku nejexotičtějších barev :)
WhatsApp Image 2024-05-02 at 14.12.46(1).jpeg
Pro lepší orientaci - stejný obrázek vláčku na zadní straně každého z nich:
WhatsApp Image 2024-05-02 at 14.12.46.jpeg
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Barevné plošňáky

Příspěvek od fulda »

... pro porovnání - tradičnější barvy
WhatsApp Image 2024-05-02 at 14.27.09(1).jpeg
WhatsApp Image 2024-05-02 at 14.27.09.jpeg
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

podle barvy masky lze dnes docela rozeznat kde se plošný spoj vyrobil. Červená - rudá je typická pro Čínu. Zelená pro Evropu, černá pro Turecko, Maroko, Irán a Indii. Purpurová pro "USA" a Mexiko, ačkoliv desky made in USA jsou ve skutečnosti vyráběny hned za hranicemi v Mexiku.
Viděl jsem také bílou masku, spíše trochu do šediva. Byla odněkud z Blízkého nebo Středního Východu.
Jinak ty masky se krom barvy liší také povrchovým měrným odporem a dalšími vlastnostmi v oblasti vf.
DavidO

Příspěvek od DavidO »

No nevím, u všech výrobců v Číně si můžu objednat všechny tyhle barvy masky... aji u výrobců v Evropě to je dneska normální, a to dokonce i v Pragoboardu
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
harr22

Příspěvek od harr22 »

Urcovat podle barvy geograficky puvod je nekde na urovni facebookovych urban legends. V realu se pouziva nejcasteji zelena proto, ze je nejprijemnejsi na oko, jsou pekne kontrastni spoje i servisni potisk. Cerna/bila se pouziva z optickych duvodu kdy napr ledky na bile masce zretelne lip sviti, protoze se svetlo od desky odrazi, nebo naopak pokud pod krytem displeje nechcete videt co je uvnitr volite cernou. Matna cerna ma o neco vyssi emisivitu, takze se hodi pokud chladite do rozlite medi. Jinak pod maskou techto dvou barev jsou videt naprosto nejhur spoje, takze pokud k tomu neni jiny duvod, vyhybam se jim. U ostatnich barev je to vicemene jen o estetickem citeni toho ktereho jedince, napriklad fialova vypada pekne se zlacenim apod. jiny vyznam to nema.

Jinak dnes jsou cinsti vyrobci schopni na desku natisknout jakykoliv barevny obrazek, viz treba zde https://jlcpcb.com/blog/653-multi-color-silkscreen-pcb
fulda

Příspěvek od fulda »

Včera mi dorazily červené. Měl jsem trochu místa na můstcích a tak jsem si zkoušel, jak se projevuje různá tloušťka písma (pro malá písmena zvlášť)
Takže na spodním můstku je default 8% a na horním je 10% a 15%. Rozdíl prakticky neznatelný. Pro ilustraci přikládám i obrázek z gerber view, tam je to výraznější.
U velkého písma už rozdíl patrný je.
20240621_125121.jpg
20240621_125133.jpg
20240621_125133_pr.jpg
20240621_125138.jpg
20240621_125138_pr.jpg
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

DavidO píše: 14 kvě 2024, 23:44 No nevím, u všech výrobců v Číně si můžu objednat všechny tyhle barvy masky... aji u výrobců v Evropě to je dneska normální, a to dokonce i v Pragoboardu
To můžeš, ale obvykle za jinou cenu. Ohledně plošnospojoven, letos v květnu jsem zadal poptávku na výrobu desek a to do Pragobordu, do Německa, do OSH v USA a do JLCPCB.
Tak z Německa dodávka za 5 dní, zelená maska, bílý potisk (stadard). Jiná za příplatek.
Pragobord dodávka za 14 dní, zelená maska, bílý potisk, cena stejná jak z Německa + výhrada zvýšení ceny. Asi výrobu jen předají někam dál...
OSH černá maska, bílý potisk, Dodání za 14 dní, cena vyšší než z Německa. Avšak vloni na podzim mi dodávali z OSH desky od 30.října 2023 (odeslání) do února letos. To byl dopravce UPS. :D
JLCPCB mi nabídla cenu o 10% levnější než z Německa anebo Pragoboardu, dodání do 3 týdnů poštou (nezaručeně) + doba na vyclení a náklady na DPH v Česku.

Ohledně placení: v případě Německa platím do 30 dní po dodání desek. U všech ostatních platím při objednání předem.
Tak to jsou mé zkušenosti s plošnospojovnami.
Jo a Pragoboard ... Kdysi dávno jsem jim zadal objednávku v počtu několika tisíc kusů destiček 6x4 cm. Dodali mi je ve velký deskách s tím, že si je mám sám rozřezat :D
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

harr22 píše: 09 čer 2024, 19:16 Jinak dnes jsou cinsti vyrobci schopni na desku natisknout jakykoliv barevny obrazek, viz treba zde https://jlcpcb.com/blog/653-multi-color-silkscreen-pcb
Číňani jsou schopní úplně všeho. Z jedné firmy jim zadali výrobu desek pro klávesnici. Číňani vyrobili a odeslali desky do Česka. Ještě než ty desky dorazily, už za týden po odeslání ty desky nabízel Alík. Prostě co zadáš do Číny, hned tam ukradnou a hned nabízej na Temu a na Alíku.
OSH to samý. OSH má eshop s deskama, který jim někdo dřív dal dělat, nebo ke kterým někde šlohli data. Vloni v říjnu jsem u nich objednal 3 kusy 6-vrstvých desek na napěťový normál. Ty data pro design a výrobu desek šlohli z vývojových laboratoří firmy Linear Technology. OSH, ačkoliv je v New Jersey, tak patří číňanům a vyrábějí v Mexiku. V New Jersey se to jen organizuje, překládá a odesílá. Důvod je ten, že Trump před lety zvýšil cla na dovozy z Číny do USA. Číňani to obešli tak, že přemístili výrobu do Mexika. Mexiko s USA a Kanadou jsem v NAFTA a nemají mezi sebou cla. Mexiko je levná výrobní země ...
harr22

Příspěvek od harr22 »

Napriklad OHS ma v podminkach ze layouty desek zverejnuje. Zbytek jsou jen vymyslene bajky. Kdybys nekdy objednaval desku, vedel bys ze tam odesilas gerber data, ne layout desky se soucastkama, schematem, softwarem, hodnotama napajecich napeti, parametry vstupnich a vystupnich signalu apod. Bez toho je ti layout desky k nicemu a pro prumerneho cinskeho technika je nesrovnatelne rychlejsi navrhnout ho znovu, nez pracne a zdlouhave zjistovat jak a proc zapojeni funguje, jake tam ma pouzit soucastky, na jake napeti apod. Nehlede k tomu ze naroutovat desku dokaze kdekdo, ale prace reverse engineera je placena uplne jinak, protoze ten uz opravdu musi neco umet.

Pokud delas komplet navrhy v tom online prostredi na jlcpcb, plati to same co OHS. Precti si podminky. Ten jejich navrhovy system je zdarma, platis za to sdilenim svych navrhu. Nevim jak moc velky blazen by musel byt majitel firmy jez by sve zivobyti zalozil na nejake cinske zdarma online platforme bez jakychkoliv zaruk cehokoliv kterou mohou kdykoliv bez nahrady vypnout a s nicim nekompatibilni data pak budou k nicemu, pokud se vubec daji lokalne ulozit. Nejak se mi taky nechce verit, ze firma jako LT jez je je schopna navrhnout a vyrobit soucastku jako referencni zdroj musi krast layout desky pro chip ktery vyrabi. :-)
Hod sem linky ty ukradene navrhy, at se kouknem co na nich je hodneho kradeze. Proste urban legends.

Tim jsem samozrejme nechtel rict ze cinani nekradou, nicmene rozhodne se to nedeje tak, ze to delaji pomoci gerber dat od vyrobcu desek. Z gerberu se netlist vytvorit neda, ty informace tam proste nejsou. Je to jen seznam tvaru plosek pro fotoploter a jejich souradnic. Neco jako bitmapovy obrazek, prenesene receno. Mnohem jednodussi je si ten vyrobek proste koupit a obslehnout ho podle funkcniho vzorku.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

toto pochází z laboratoří LT:
vrchní strana desky
vrchní strana desky
LT to nikde nešlohla, naopak, šlohnul to nějaký Rus z laboratoří LT a dodal to číňanům v OSH. Ti to nyní vyrábí v Mexiku a prodávají. Dokonce tam nechali i logo LT. Průměrný, ani nadprůměrný číňan toto nenavrhne. Stačí se podívat na čínské výtvory.... Stejně tak průměrný Rus, dokonce ani když do sebe nalije 2 litry vodky, toto nenavrhne. :D
Ta deska má prý 6 vrstev a celkem komplikované výřezy, slepé otvory a průchozí otvory jen mezi některými vrstvami. Je to o něčem jiném, než když si do OSH dá nějaký Pepa Novák z Vidlákova vyrobit desku na blikač s Arduinem.

Ten čínský soft na reverse engineering mám ve starší verzi, je z roku 2014. Běhá nad wokny XP a umí docela dost, ale jen se součástkama, která tehdá existovaly. S novějšími neumí. Existuje ale podezření, že k off-line verzi Altia číňani vyrobili také reverzní software. Pak offline verzi zrušili, resp ji přestali vyvíjet dál. Mám ji též, dá se nainstalovat, ale ani po spuštění přes správné username a password se nerozběhne. Na netu jsou o tom dost rozsáhlé debaty a obecně se má za to, že důvod je, že u offline verze by nemohli kontrolovat co kdo dělá.

Z Gerber dat se reverznim software dá (nikoliv automaticky) vytvořit schema. Postup je takto:
Určí se z konektorů kde je napájení. Z napájecích linek software vyvodí seznam možných obvodů na desce, vyhledává je podle pinů z knihovny. V druhý fázi software kontroluje spojení výstupů a vstupů jednotlivých obvodů. Jde o to, že nelze vždy spojovat výstupy s výstupama. Takto software eliminuje řadu obvodů se stejným napájením. Po těchto prvních dvou krocích nahodí na obrazovku první sestavy obvodů, které připadají v úvahu. Ve třetím kroku se hledají diskrétní aktivní součástky. Obsluha pak zkouší jednotlivé konfigurace, sestavy obvodů a pasivních součástek a v naprosté většině případů se trefí.
Ta verze software z roku 2014 co mám, má v knihovně 1840 digitálních obvodů z řad TTL, CMOS a ECL a dále 966 linieárních analogových obvodů, převážně TI, AD.
Zkoušel jsem to na řadě různých projektů z Githubu a jiných projektech různě stažených z netu. Skutečně to funguje.
Odpovědět