Mám osazeno servy a řízení pohybů přes USB příkazy z klávesnice - žádná automatizace. Možná večer přidám foto držáků a video s pohyby.
Funguje - Horizontální pohyby v obou osách jsou dobré
Nefunguje - Jak jsem už odhadoval pochyby o síle serva, mám potíž s vertikálním pohybem. Pohon musí unést servo,konstrukci kolem, 2x držák a 2x baterie.
Vertikální pohon jsem nejdřív řešil servem HKSCM16-6 Single Chip Digital Servo (6V) 16g / 2.5kg / 0.13s bez košíků s jednou baterií - fungovat přestalo po zavěšení košíku. Vyměnil jsem to pro jistotu rovnou za HXT 10kg Servo (metal gear) 55g / 10kg / .16sec a to přestalo po zavěšení obou baterií... po testech odlehčení chybí cca 20% síly.
=> mohl bych odlehčit konstrukci a místo 12ks dílků Merkuru zvolit něco lehčího, ale radši to posílím.
=> mohl bych zrušit vertikální pohyb jiným zajišťováním držáků, ale to taky nechci.
=> Prosím radu:
Budu to tedy osazovat motorem, ale neznám výkon serva HXT 10kg a tak nevím jaké minimální V a A pro motor volit. Budu rád, poradí-li někdo s volbou 6V nebo 12V motoru s převodem kolem 60ot/min a v lepším případě hřídelkami na obou stranách pro umístění kladek mezi vertikální posuny.
Stanice výměny baterií
Re: Stanice výměny baterií
Nešlo by použít protizávaží jako u výtahu, případně tažné pružiny? Tím by se pohonu hodně odlehčilo.
Nebo rozebrat servo, vyndat potenciometr, servu doplnit přídavný převod a potenciometr připojit až na výstupní hřídel. Viz Servocity.
Nebo rozebrat servo, vyndat potenciometr, servu doplnit přídavný převod a potenciometr připojit až na výstupní hřídel. Viz Servocity.
jrt
napadlo mě ještě zásobit servo 7V místo 5V, zmenším páku (bohužel i posuv) a možná to vyjde.
pokud ho tam dostanu, protizávažíčko zkusím taky.
pokud ho tam dostanu, protizávažíčko zkusím taky.
Servá by sa nemali napájať väčším napätím ako 6V. Nachádza sa tam riadiace elektronika a tá by to nemusela prežiť.
"Krútiaci moment" tj. 10kg sa pri servách udáva na 1cm.
Z tých fotiek mi nie je jasné, kde je ten vertikálny pohyb, ani ako by sa to vlastne celé malo hýbať.
Skús spraviť "vodorovný" karusel tak aby ti baterie zostávali nad a pod osou otáčania. Eliminuješ tak sily potrebne na otočenie baterii, keďže to bude cele vyvážené.
"Krútiaci moment" tj. 10kg sa pri servách udáva na 1cm.
Z tých fotiek mi nie je jasné, kde je ten vertikálny pohyb, ani ako by sa to vlastne celé malo hýbať.
Skús spraviť "vodorovný" karusel tak aby ti baterie zostávali nad a pod osou otáčania. Eliminuješ tak sily potrebne na otočenie baterii, keďže to bude cele vyvážené.
já jsem teď několik dní ležel na jakési oslabení z nachlazení, tak jsem nemohl mnou poslední zmíněné změny ani začít realizovat.
Můj hackerspace je v podkrovní místnosti a i když tam mám topidlo, ještě tak 2 - 3 dny do něj raději nepůjdu - snad opravdu začne jaro.
Asi tam naperu krokový motorek a bude vymalováno.
Můj hackerspace je v podkrovní místnosti a i když tam mám topidlo, ještě tak 2 - 3 dny do něj raději nepůjdu - snad opravdu začne jaro.
Asi tam naperu krokový motorek a bude vymalováno.