Stanice výměny baterií

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
Dex
Administrátor

Re: Stanice výměny baterií

Příspěvek od Dex »

Mno tak alespoň fotku konstrukce - prosím prosím smutně koukám :D

Ono i video "zasekávající konstrukce" by bylo zajímavé minimálně proto, že by člověk viděl, co se stane když ...
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
hubacekp

Příspěvek od hubacekp »

Tak přikládám foto. Nejvíc času u posledního modelu stanice zabralo dát dohromady axiální ložisko a vymyslet uchycení. Dnes jsem ho koupil za 86Kč a zabudoval díky kovovým distančním sloupkům.

Pojal jsem to ve větší velikosti, trochu se to ještě houpe, ale na funkci to vliv nemá. Tímto výtvorem sice vyměním pouze 1 ks baterie, ale je to dobrý začátek. Zdá se to být mechanicky obstojné, práce je hotovo 30%. Musím to ještě osadit servy a nabíjením. Pokud to rozběhnu, bude ložisko asi i dole pro větší stabilitu.

Pokud se mi to povede, mělo by to fungovat takto:
1) robot přijede ke stanici (na osu +/- 1cm), karusel se posunem vpřed dotkne baterie a tu pohybem nahoru nasadí
2) karusel odjede dozadu a sníží polohu, potom pohybem nahoru nasadí novou baterii
3) pak se otočí a zavěsí baterii na dobití
4) pak dojede k robotu a nasadí nabitou baterii na háčky na robotovi

Prototypy bývají asi často nehezké, nekompaktní a nedokonalé. proto prosím o shovívavost v komentářích :-)
Přílohy
Otočný uzel s ložiskem a dvě vodící tyčky na svislý posuv - zaháknutí / vyháknutí.
Otočný uzel s ložiskem a dvě vodící tyčky na svislý posuv - zaháknutí / vyháknutí.
Konečná dobíjecí poloha - vyháknutí spuštěním na háčky na konstrukci
Konečná dobíjecí poloha - vyháknutí spuštěním na háčky na konstrukci
Výchozí poloha při převzetí baterie - zdvihnutím na háčky
Výchozí poloha při převzetí baterie - zdvihnutím na háčky
hubacekp

Příspěvek od hubacekp »

jrt píše:Drží to možná krásně, ale pro nabíječku je podstatné, jaký má takovýhle kontakt přechodový odpor?
Pokud jsem to změřil dobře, mám přechodový odpor 0,2 - 0,5 Ohm. Cca to samé mi ukázalo měření na 1) 2mm modelářských konektorech male/female, 2) konektory XT60 a 3) 2,54mm kolík+dutinková lišta. Nabíječku mám Jeti Char 30 plus a pak ty hračkové adaptérové 9,6V.
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

Takže jestli tomu dobře rozumím, tak teď to umí otáčivým pohybem naložit/vyložit baterii z robota?
robodoupe.cz
hubacekp

Příspěvek od hubacekp »

Ano, v principu umí. Ručně jsem to odzkoušel a nyní už mám i osazená 2 serva + 1x kontinuální na všech posuvech. Na zvedání baterie mám servo do 2,2kg tak jen nevím jak to zvládne. Nyní to testuji s těžkou NiMH akupak 6 článek 7,2V 2500mAh - případně pro testy nasadím menší baterii a odzkouším pohyby do zítra s vysílačkou. Ještě budu muset řešit ukotvení robota po dobu manipulace s baterií. To abych nezvedl i robota, nebo ho neposunul jinam... hádám ještě pár večerů práce to bude.
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

Tohle je potřeba vidět na videu :D

Jinak já osobně bych se trochu bál tuhosti celé konstrukce a i když je Merkur hezký tak nevím jestli je na tohle úplně vhodný ...
robodoupe.cz
jrt

Příspěvek od jrt »

hubacekp píše:Pokud jsem to změřil dobře, mám přechodový odpor 0,2 - 0,5 Ohm. Cca to samé mi ukázalo měření na 1) 2mm modelářských konektorech male/female, 2) konektory XT60 a 3) 2,54mm kolík+dutinková lišta. Nabíječku mám Jeti Char 30 plus a pak ty hračkové adaptérové 9,6V.
Ty hodnoty spíš vypadají na nepřesnost měřidla při měření malých odporů, ale - jak vidno - supermagnety jsou nejspíš jako kontakty vyhovující. Tak zas umřu o něco míň hloupej...

Ta konstrukce z Merkuru je skvělá! Pokud bys potřeboval nějaké díly, zastav se v Hobbyrobotu, něco najdeme.
Mohl by ses podělit s zde přítomnými kolegy o místo nákupu toho axiálního ložiska a těch mosazných distančních sloupků? Případně rovnou udělat odkaz do sekce Kde koupit? Obojí je pro takovéhle konstrukce šikovné, tak ať to každý nemusí znovu a znovu hledat na vlastní pěst. Díky.
jrt
jrt

Příspěvek od jrt »

Dex píše:Jinak já osobně bych se trochu bál tuhosti celé konstrukce a i když je Merkur hezký tak nevím jestli je na tohle úplně vhodný ...
Ba ne, cit mi říká, že tohle bude tuhé dostatečně.
jrt
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

Hliníkový profil je tužší :D ale chce to vidět v akci jak se to chová.
robodoupe.cz
hubacekp

Příspěvek od hubacekp »

Tuhost není velká, ale při pojezdu po tyčkách se mi to zas díky tomu nezadrhává kvůli nepřesnosti v paralalnosti posuvů na začátku, během a na konci pohybu - tyčky jsou rovné, ale ne ideálně. Až zapojím serva a nebude to ostuda, tak to natočím.
Odpovědět