Obvod nefunguje při odpojení programovacího kabelu
Obvod nefunguje při odpojení programovacího kabelu
Dobrý den,
při programování na mikrokontroléru 20M2 se mi naskytl problém a nevím jak ho vyřešit. Když mikrokontrolér naprogramuji, vše je OK, avšak když programovací kabel odpojím a svůj obvod zapnu, tak obvod prostě nefunguje jak má (nejspíš nic nedělá). Když ale připojím programovací kabel (i za chodu obvodu) tak se vše najednou vzpamatuje a běží jak má. Já ale potřebuji mít kabel odpojen, protože své zařízení chci mít přenosné.
Dodávám, že ve svém obvodu používám analogový vstup - někde jsem četl, že se to tím dá ovlivnit.
Snad mě za mé otázky neukamenujete - jsem začátečník.
Prosím poradte.
Děkuji moc za váš čas a odpovědi
při programování na mikrokontroléru 20M2 se mi naskytl problém a nevím jak ho vyřešit. Když mikrokontrolér naprogramuji, vše je OK, avšak když programovací kabel odpojím a svůj obvod zapnu, tak obvod prostě nefunguje jak má (nejspíš nic nedělá). Když ale připojím programovací kabel (i za chodu obvodu) tak se vše najednou vzpamatuje a běží jak má. Já ale potřebuji mít kabel odpojen, protože své zařízení chci mít přenosné.
Dodávám, že ve svém obvodu používám analogový vstup - někde jsem četl, že se to tím dá ovlivnit.
Snad mě za mé otázky neukamenujete - jsem začátečník.
Prosím poradte.
Děkuji moc za váš čas a odpovědi
Re: Obvod nefunguje při odpojení programovacího kabelu
Máte v obvodu připojené i rezistory 22K a 10K na IN Picaxe.

“Oh gravity, thou art a heartless bitch.” Sheldon Cooper
Ano, překontroloval jsem to, mám to správně.
Podstatné je, aby tam ty odpory zůstaly i po odpojení programovacího kabelu. Moje osobní zkušenost je ta, že pokud vstup "serial in" u PICAXE není přes vhodný odpor spojen se zemí, tak má PICAXE tendenci se pořád dokola resetovat. Nejsou tedy ty odpory jen součástí Tvého programovacího kabelu? Je vstup "serial in" opravdu spolehlivě "přizemněn" (přes odpor v řádu desítek kOhm) i po odpojení programovacího kabelu?
Odpory mi tam zůstávají a vše mám zapojeno podle obrázku, tak nevím. Chcete fotku?
Pro upřesnění situace sem určitě zkus tu fotku dát. Spíš ale pro jistotu multimetrem změř odpor mezi "serial-in" a "zemí". Ještě jsi taky neupřesnil, jaký máš programovací kabel a případně i převodník (USB/RS-232). Zatím mne nenapadá, čím by to ten programovací kabel mohl ovlivňovat. Funguje ten obvod i při odpojení programovacího kabelu od počítače (když je přitom kabel pořád v konektoru u obvodu)? Teoreticky si dovedu představit i situaci, že může záležet i na programu, který do PICAXE nahráváš. Pokud nějak nevhodně nastavuje pin "serial-in", mohlo by to za určitých okolností haprovat. Zkus do PICAXE nahrát program, u kterého poznáš, jestli běží (například blikání LEDkou). V každém případě pokud chceš, upřesni sem ještě popis obvodu, kabelu, převodníku a programu.
Omlouvám se za hódně velké zpoždění. Fotku sem dávat nebudu, obvod jsem už rozchodil, ale nechápu jak.. Přišel jsem domů, zkusil ho a on fungoval. Netušim co se mohlo stát, protože jsem programovací obvod neměnil. Tak snad když to zkusím příště bude fungovat... Je to taková sportka
.
Mimochodem jedna věc mi vrtá hlavou. Na stránkách picaxe ( http://www.picaxe.com/BASIC-Commands/An ... t/readadc/ ) je popsána syntaxe:
READADC channel,variable
Já mám místo channelu pin (b.5) a tak to prý být nemá, ale obvod funguje .. nevíte co je ten channel?
Díky moc za odpovědi ...

Mimochodem jedna věc mi vrtá hlavou. Na stránkách picaxe ( http://www.picaxe.com/BASIC-Commands/An ... t/readadc/ ) je popsána syntaxe:
READADC channel,variable
Já mám místo channelu pin (b.5) a tak to prý být nemá, ale obvod funguje .. nevíte co je ten channel?
Díky moc za odpovědi ...
Studený spoj, marný boj...Mortyx píše:Přišel jsem domů, zkusil ho a on fungoval. Netušim co se mohlo stát, protože jsem programovací obvod neměnil. Tak snad když to zkusím příště bude fungovat... Je to taková sportka

U PICAXE řady X2 se v příkazu READADC používá číslo ADC kanálu, u ostatních PICAXE číslo pinu. Podle všeho to bude do budoucna sjednoceno, ale zatím to funguje postaru.
jrt
OK děkuju
.
Ale chci se znovu ujistit do budoucna až skusím i X2: Co je ten kanál? Je to to číslo hned vedle ADC např. u 28X2? :
https://content.solarbotics.com/product ... pinout.jpg
Dík moc

Ale chci se znovu ujistit do budoucna až skusím i X2: Co je ten kanál? Je to to číslo hned vedle ADC např. u 28X2? :
https://content.solarbotics.com/product ... pinout.jpg
Dík moc
Trefa hned napoprvéMortyx píše:Co je ten kanál? Je to to číslo hned vedle ADC...

jrt