Nastavitelný omezovač proudu od 0,5 do 20mA se zobrazením

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
Odpovědět
aladin

Nastavitelný omezovač proudu od 0,5 do 20mA se zobrazením

Příspěvek od aladin »

Ahoj, rád bych měl doplněk k laboratornímu zdroji, který bohužel má omezení proudu 20-3000mA a neměří/nereguluje menší proud.
Nemáte nějaký tip na hotový výrobek nebo jak to jednoduše ubastlit? Čelně aby to bylo co nejmenší, včetně regulace. Nepotřebuji super přesnost, ale nechce se mi dávat tisíce.
harr22

Re: Nastavitelný omezovač proudu od 0,5 do 20mA se zobrazením

Příspěvek od harr22 »

LT3092
fulda

Příspěvek od fulda »

aladin píše: 24 kvě 2025, 13:59 ...Nepotřebuji super přesnost, ...
he he, bavit se o 0.5mA a tvrdit, že nepotřebuješ přesnost.je trochu odvážné.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
HonzaD

Příspěvek od HonzaD »

Tak záleží co dělá. MCU, které něco měří a data občas posílá, má spotřebu ve stovkách (nebo i desítkách) uA. Já to řeším tak, že ze zdroje napětí napájím obvod přes multimetr, který mi měří proud; pokud mám pochyby, tak použiji (ještě) odpor a osciloskop ke kontrole proudových špiček, ale v zásadě se dá říct, že proudová špička je buď tak krátká, že je zanedbatelná nebo tak dlouhá, že ji změří i multimetr.

Pokud chci naopak "variabilní proudový zdroj", tak používám odpor + variabilní zdroj napětí. 10k odpor je 100 uA/V, dva multimetry (jeden na přesnější měření proudu a druhý na napětí "za odporem") mi pak většinou stačí ke zjištění všeho, co potřebuji.

V zásadě si myslím, že při troše invence je možno i s minimem práce dosáhnout toho, co je třeba, s multimetrem a pár součástkami (je nutné mít možnost sondy multimetru "přidělat" k obvodu, aby měl člověk volné ruce). Ale poptávaná věc by se mi také zdála praktická.
Odpovědět