Nabíječka - aneb tudy ne

V lampárně možno podat stížnost na jiného člověka, na firmu, na úřad, na politickou stranu, na sousedovo zvíře, na milence své ženy, na vlastní ženu, na cizí ženu, na počasí, na vládu, na daně, na Láďu, na admina a na fůru jiných věcí.

Lampárnu též možno využít k pokládání dotazů filosofických, metafyzických, alchymistických, astrologických či běžnému zařazení se vyhýbajících.
Odpovědět
fulda

Nabíječka - aneb tudy ne

Příspěvek od fulda »

Ahoj,

Trend poslední doby je, že spoustu věcí napájím z USB nabíječek.
Je to celkem logické, člověk bez práce dostane hezkých 5V a je to.

Teď mi TAHLE odešla a tak jsem si myslel, že bych jí trochu opravil. Takže jsem jí rozebral, ale to jsem neměl dělat.

Nejprve tedy fotky "z venku". Celkem normální nabíječka, s poměrně slušně definovanejma parametrama. Inzerují Quick Charge 3.0 a uvádějí tři kombinace napětí/proudu, které si může zařízení vyžádat přes QC 3. Obviklá sada ikonek, jako třeba "China Export" a tak.
20250516_083041.jpg
20250516_083055.jpg
20250516_083110.jpg
Ovšem po rozebrání jsem zjistil, že tu něco nesedí. Jasně, šetříme na plošňáku, takže papírovej, jednostrannej a tak. Z jedné strany THT součástky a z druhé SMD.
20250516_083140.jpg
20250516_083149.jpg
A teď zajímavé otázky: Jasně, napájení ze zásuvky je usměrněné, trochu vyfiltrované a šup s ním do nějakého spínacího obvodu, který nám udělá vhodnou frekvenci pro minimalistické trafíčko. Z trafíčka usměrníme (pomocí dvou paralelních diod, ne celej můstek) trochu vyfiltrujeme (jeden kondenzátor, ale se zlatým nápisem, takže je alespoň za dva) a rovnou na konektory.
Všimněte si, že datové piny z USB konektorů nejsou připojené do desky. Prostě jsou přímo na konektorech propojené mezi sebou a nikam připojené. Velmi zajímavé je řešení zpětné vazby ze sekundární strany zpět k řídícímu obvodu. Normální zdroje používají něco jako zpětnovazební optočlen nebo tak něco. Tak to tady nenajdete. Jedině co zde najdeme je odbočka na primáru trafa, tak to asi bude měřící cívka :)

Takže celkově mohu doporučit si alespoň začít přeměřovat nabíječky před prvním použitím.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabíječka - aneb tudy ne

Příspěvek od petr-kubac »

Mám filosofickou otázku týkající se nápisu Quick Charge 3.0

Tím je myšleno že nabíjené zařízení komunikuje s nabíječkou, která na vyžádání zvýší nabíjecí napětí aby vlasově tenkými žílami v kabelu přenesla větší výkon. (Mám USB-C kabely které mají i s izolací menší průřez než jedna žíla CYKY pro stejný proud = fyzikální zázrak)

Je validní reakcí Quick Charge nabíječky i stav "nedělám nic" - protože k tomu nemám procesor, data ani žádný další hardware ?
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
fulda

Příspěvek od fulda »

Tak tenhle stav je přípustný pro QC 2. Tam když nemá nabíječka procesor, tak pomocí odporových děličů řekne maximální proud a věří, že to zařízení dodrží. Ale jen na 5V.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
nostalcomp

Příspěvek od nostalcomp »

No to je pěkný. Já naštěstí tyhle krámy nepoužívám vůbec. Ale hlavní problém vidím na straně uživatele, který si to nejen koupí, ale ještě od toho něco očekává :)
HonzaD

Příspěvek od HonzaD »

Tuhle jsem na napájení ESP8266 používal nabíječku od nějakého starého mobilu nebo tak něčeho. Ustřihl jsem konektor, napojil drátky a už to jelo. Fungovalo to dobře, jen čas od času ESP "chcíplo" a zmršilo data na SD kartě. Nakonec jsem zjistil, že uvnitř je dvoutranzistorový flyback converter (což je legitimní uspořádání pro low cost zdroj), který fungoval téměř dokonale, jen občas (asi jednou za minutu) přestal na pár milisekund spínat, napětí spadlo a pak pokračoval. A když to přišlo v nějakou chvíli, kdy ESP vyžadovalo moc proudu, tak to způsobilo brown-out - zhruba jednou za měsíc.
Takže i zdroj od zařízení koupeného v kamenném evropském obchodě může připravit nepříjemné překvapení, i když při rychlém přeměření se chová korektně.
Jinak ten zdroj v úvodní příspěvku bude také flyback converter, jedna (zdvojená) dioda na sekundární straně není následek nemístného šetření, ale správně navržený levný spínaný zdroj. Jinými slovy, usměrňovací můstek tam nepatří.
EDIT: A bacha! I při napájení primární strany z "bezpečných" 30 V "abych viděl, co to dělá," si zdroj stejně nakmitá na primární straně v jednom z kondenzátorů asi 200 V. Při "ostrém provozu" se tím nějak "rekuperuje" energie uložená v transformátoru, která nebyla předána na sekundární stranu, podrobnosti si ale nepamatuji.
Odpovědět