Trend poslední doby je, že spoustu věcí napájím z USB nabíječek.
Je to celkem logické, člověk bez práce dostane hezkých 5V a je to.
Teď mi TAHLE odešla a tak jsem si myslel, že bych jí trochu opravil. Takže jsem jí rozebral, ale to jsem neměl dělat.
Nejprve tedy fotky "z venku". Celkem normální nabíječka, s poměrně slušně definovanejma parametrama. Inzerují Quick Charge 3.0 a uvádějí tři kombinace napětí/proudu, které si může zařízení vyžádat přes QC 3. Obviklá sada ikonek, jako třeba "China Export" a tak. Ovšem po rozebrání jsem zjistil, že tu něco nesedí. Jasně, šetříme na plošňáku, takže papírovej, jednostrannej a tak. Z jedné strany THT součástky a z druhé SMD. A teď zajímavé otázky: Jasně, napájení ze zásuvky je usměrněné, trochu vyfiltrované a šup s ním do nějakého spínacího obvodu, který nám udělá vhodnou frekvenci pro minimalistické trafíčko. Z trafíčka usměrníme (pomocí dvou paralelních diod, ne celej můstek) trochu vyfiltrujeme (jeden kondenzátor, ale se zlatým nápisem, takže je alespoň za dva) a rovnou na konektory.
Všimněte si, že datové piny z USB konektorů nejsou připojené do desky. Prostě jsou přímo na konektorech propojené mezi sebou a nikam připojené. Velmi zajímavé je řešení zpětné vazby ze sekundární strany zpět k řídícímu obvodu. Normální zdroje používají něco jako zpětnovazební optočlen nebo tak něco. Tak to tady nenajdete. Jedině co zde najdeme je odbočka na primáru trafa, tak to asi bude měřící cívka

Takže celkově mohu doporučit si alespoň začít přeměřovat nabíječky před prvním použitím.