Jak udělat pořádek v součástkách ?

petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Jak udělat pořádek v součástkách ?

Příspěvek od petr-kubac »

Kdysi jsem si myslel že mám v elektronických součástkách binec, protože bydlíme v paneláku, kde na ně není dost místa.
Před třemi lety jsme koupili barák s několika hospodářskými budovami. Teď mají součástky svoji vlastní zrekonstruovanou místnost s policemi přes celou jednu stěnu, ale pořádek - jako mají elektroničtí influenceři na YouTube tím bohužel nenastal.

Proto kladu několik otázek:
Máte nějaký osvědčený krabičkový / přihrádkový systém ?
Jakou máte logiku skladování ? Něco jako Diskrétní součástky ... IO ... moduly (Microbit, ESP32) .... vlastní (nefungující) prototypy.... hotové věci.... ?
Vedete si něco jako "skladovou evidenci" v Excelu, nebo v nějaké databázi ?

Omlouvám se za blbé dotazy. Vůbec bych se nedivil, kdybych se zde na fóru už ptal, protože tohle je moje stará bolest.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
fulda

Re: Jak udělat pořádek v součástkách ?

Příspěvek od fulda »

Zdar,

odpověď z oddělení mimo realitu. Koukni na web: https://www.gme.sk/
Tam píšou, že za nedlouho zavřou prodejnu, tak když se tam vypravíš, tak můžeš převzít know-how a myslím, že i nějaký výprodej nábytku stihneš :)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
cube
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cube »

Já používám skříňku plnou Gridfinity krabiček. Ty jsou sice fajn, ale je tam možná 1/4 všech mých krámů...
Jako skladový mi kamarád doporučoval PartKeepr, ještě jsem se nerozhoupal to vyzkoušet (mělo by to být relativně snadné, jen jeden docker kontejner, nebo dva).
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

Já používám Montiboxy (bohužel se komplikovaně schání) a xlsx tabulku ;)

Ovšem stejně pořád něco hledám :lol:
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

PartKeepr zkusim, ale nemyslim, ze bych na to mel disciplinu...
Jinak zadny jednotny system nemam, ruzne prihradkove krabicky z hobbymarketu, nejake papirove krabice, ve kterych neco prislo a tak... dokonce jsem i neco zkousel tisknout, ale moc to nepribyvalo. Ale treba se k tomu jeste vratim ;)
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Vážení kolegové díky za rady
Můj dosavadní systém stojí na plastových krabicích IKEA SAMLA - různých rozměrů, a pak na krabicích z ultra tvrdého papíru (dá se na nich stát) ve kterých firma Beckmann Coulter dodává "Sheath reagens" - roztok na vyšetřování krevních obrazů
Problém je v tom, že tyhle krabice třídím "chronologicky" - na principu na jaře a na podzim naházím všechno, co je na stole do nové krabice....

https://www.fishersci.com/shop/products ... /NC1925344
https://www.ikea.com/cz/cs/cat/serie-sa ... ed50656191

- asi zaměstnám 3D tiskárnu. Mám v OpenScadu naprogramovaný generátor krabiček. Libovolný rozměr s libovolným množstvím přepážek v obou směrech, který zatím sloužil více na řasenky, rtěnky, sponky, figurky princezny Elsy a Anny atd..... Poměr mezi cenou filamentu a cenou hotových krabiček v Bau-prodejně mluví spíše pro 3D tisk.

- na evidenci v databázi / XLS jsem se ptal, protože jsem kdysi měl velice zjednodušený systém, kam jsem si psal jen nákupy - pak jsem věděl, že má smysl některou věc hledat a když jsem ji navzdory výskytu v XLS nenašel - udělal jsem si tam poznámku ve stylu "asi už došlo"

- měl jsem období kdy jsem (měl to odhodlání) kupovat přesně na kusy, aby nic nezbylo, ale jednak to při experimentování ani úplně nejde a navíc v regionu se nám stále pohybují "privatizované" zásoby z Tesly Rožnov a jejich kapitalistických (mezitím taky zkrachovaných) nástupců. Nabídkám typu 1000 tranzistorů KC235 - už v moderním pouzdře TO-92 za 300 kč se nedá odolat.

Hlavně ale - celá moje součástková základna je zatím ve zrekonstruovaném "chlívku č. 2." protože v pánské pracovně budu sekat zeď pro koaxy. na krátkovlnné antény, pak malovat, pak brousit parkety.....
Takže rozhodně budu muset při stěhování zpět třídit a třídit a třídit a zásadně odvrhnou (obvyklou) myšlenku - roztřídím později - protože touto myšlenkou (a opakovanýn stěhováním) ten binec vznikl.

Přeji všem veselé Vánoce.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

Slovíčko "Gridfinity" by tě opravdu mohlo zajímat :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

OT: jen by me do pr*** zajimalo, proc tenhle system neni celociselny ani v metricke ani imperialni soustave.... :(
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Gridfinity vypadá fantasticky, obávám se však několika háčků

- civilizační šok - nemůžeš z papírových krabic v chlívku přeskočit rovnou do gridu, kde každá věc má své místo.
- mám obavy, že ve jménu dokonalé přehlednosti trochu plýtvá místem
- mám určité nedobré zkušenosti se systémem, který je až takto na míru. V mém případě to byly 3D tištěné krabičky na léky pro otce, které jsem nestíhal tisknout ani tím tempem, kterým farma-gauneři měnili balení léčiv.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

Tento problém jsem řešil koncem 90-tých let, kdy mi začaly kvapem přibývat součástky. Problém byl, jak je rychle najít a jak mít vůbec přehled o tom, co mám skladem.
Mé řešení (můžu nabídnout komukoliv, kdo chce a má zájem):

Zavedl jsem skladovací program, software. Napsal jsem si ho sám, je to databáze v PHP a MySQL. Je na internet servru a připojím se přes username a password. Databáze obsahuje hlavní skupiny:
- elektronické součástky
- měřící přístroje
- počítače a díly pro počítače
- vývojové systémy a software
- mechanický materiál a nástroje
- literatura

Skupina elektronických součástek (mám v ní v současnosti skoro 5000 položek) obsahuje:
- označení, typ součástky, třeba MAA501
- výrobce: např Tesla, (vybírá se z databáze výrobců).
- popis součástky, např.. operační zesilovač, lze sem zapsat cokoliv
- pouzdro , např DIL14, (vybírá se z databáze pouzder)
- počet kusů, které mám
- datum pořízení
- cena za kus
- původ, tedy od koho bylo zakoupeno
- skupina do které tato součástka patří. Skupiny jsou volitelné z menu, z databáze skupin, kterou lze rozšiřovat.
Skupiny jsou například: - operační zesilovače, TTL obvody, ECL obvody, vf tranzistory, výkonové tranzistory, usměrňovací diody ... atd. Mám asi 200 skupin. Každá skupina má svoji krabici. Používám krabice od bot, které dostanu v prodejně obuvi zadarmo. Na krabici je napsáno veliké číslo skopiny. třeba č. 20.

Po zápisu těchto dat o nově získané součástce se zápis uloží a počítač vydá kód, třeba číslo 4771. Toto číslo napíši na sáček nebo krabičku nebo plastovou lištu v které jsou obvody. Sáček, krabičku uložím do krabice s číslem skupiny, tedy mezi ostatní například operační zesilovače nebo TTL obvody nebo Diody ...

Když něco hledám, chci vědět, zda tu součástku mám nebo ne. Například chci vědět, zda mám 74HCT157.
Napíši do řádky pro hledání 74HCT157. Program mi vrátí buď že je nemám, nebo že mám v kabici č. 47 uloženo 15 kusů 74HCT157 v pouzdru SSOP od Texasu koupených u Mousera a 6 kusů 74HCT157 od AMD v DIL pouzdru koupených v GME.
U toho vidím kdy jsem je koupil a za kolik. U každého vidím evidenční číslo součástky. Stačí nahledat krabici č.47 a v ní obálky, sáčky s číslem žádané součástky.

Když hledám třeba čítač, napíši do řádky "čítač" a program vrátí všechny záznamy, v kterých je uvedeno slovo "čítač". Třeba 7490, 7493, 74192 atd atd. A můžu si vybrat, jaký čítač použiju z těch co mám skladem.

Je to výhodné, abych zbytečně nekupoval co mám, anebo když vidím inzerát, že někdo nabízí za dobrou cenu součástku, můžu rychle zjistit zda již takovou mám a kdy a za kolik jsem je pořídil.

Program má vlastní seznam výrobců, seznam pouzder, seznam skupin. Lze vše snadno udržovat. Například, když se mi přemnoží součástky v určité skupině a krabice je malá, musím vyměnit krabici. Třeba prohodit součástky z krabice 15 se součástkami v krabici 47. Tak je přendám a v programu jen přepíšu číslo krabic v názvech skupin. Prostě prohodím třeba HCT obvody z krabice č. 47 s diodama v krabici č.15.

Momentálně mám v plánu rozšířit program o záznam, kde mám uložené ty krabice. Krabic je mnoho, přes 200 a je docela problém je v domě najít. :D

Podobným způsobem mám vedeny měřící přístroje, kde je spíš důležité vědět za kolik jsem přístroj koupil a pak, jaké všechny adaptéry, příslušenství, kabely, sondy atd má. Dokud jsem program neměl, byl v tom docela zmatek. To samé je s literaturou. Mám mnoho papírových odborných časopisů a stovky knih.

Takže, jestli někdo potřebuje takový problém vyřešit, můžu nabídnout. Včetně místa na servru.
Odpovědět