Moje svítilna sice příliš nezapadá do vašeho robotického fóra, nicméně mám na ní mechanickou část, s nímž by jste mě mohli trochu pomoci konkrétním řešením, radou či alespoň navést na správnou cestu.
Zhruba před 25 lety jsem si postavil na svou dobu ultimátní svítilnu. Byla na 6 žárovek a byla napájena 12 plochými bateriemi. Před nějakým časem jsem narazil na skupinku nadšenců, jenž se zajímá o svítilny. Tehdy ve mě ožila myšlenka, si postavit novou pro dnešní dobu ultimátní svítilnu. Vlastní elektrickou část řeším u nich na fóru, hodně mě poradil jeden kamarád programátor mikročipů a sám mám nějaké zkušenosti z výroby, jelikož se živím přes 20 let jako konstruktér. Neptejte se pro a nač tu svítilnu potřebuju, jelikož to sám nevím. Kromě toho, že mě baví bádat, učit se novým věcem a pak výsledek své práce vidět zhmotněný před sebou se zadostiučiněním, že funguje jak jsem chtěl a mám něco co nemá nikdo jiný.

Nyní k vlastní svítilně. Svítilnu si představte jako krabici od bot, jenž má přes kulový kloub na přední straně chycenýho robota zvaného hexapod, jenž má na konci každé nohy výkonovou ledku. Tím ale podobnost končí. Nohou, či spíše ramen bude jen 6. Ledka bude chycena na malém hliníkovém bloku, jenž se bude vůdči ramenu nezávisle natáčet a celé rameno bude umět se vyklopit od směru svícení až o 90st. Aby toho nebylo málo, vymyslel jsem si uprostřed těchto ramen další 4 bloky, jenž se budou otáčet jako v zásobníku revolveru a v okamžiku, kdy se nějaký blok dostane doprostřed ramen, půjde vysunou na jejich úroveň. Pohon jsem uvažoval servy. Otáčení středového "zásobníku" s bloky by bylo přes ozubené kolo nejspíš šnekem, aby se nemusela dodatečně zajišťovat poloha zvoleného bloku i po vypnutí proudu do motoru. Bloky na ramenech budou mít cca 100g a bloky uprostřed tak 150-200g. Bloky uprostřed nepůjdou od osy ramen natáčet. Celý tento mechanizmus bych chtěl chytit na kulový kloub a přes něj pomocí dvou serv ve dvou na sobě kolmých osách ovládat do libovolného směru. Svítilna bude dosti velká a těžká. Navíc vážně uvažuju o vodním chlazení a tak nějaké velké naklápění kvůli svícení nahoru/dolů nechci provádět. Předpokládám, že ji ponesu přes rameno s popruhem kolem pasu, aby se nekývala a veškerý změny kužele budu provádět právě přes tento výše popsaný mechanizmus.
Potřeboval bych od vás poradit především s mechanikou. Z čeho, jak apod. K elektrice se můžete vyjádřit samozřejmě také, i když toto téma řeším už dlouhou dobu na jiném fóru.
Svítilna by měla mít hodně nejrůznějších funkcí. Jen těma základníma mám popsanou jednu A4 a na dalších dvou mám nápady, jenž uskutečním dle toho, jak se ukážou být náročný.
Pár (některých odhadovaných) parametrů:
Max světelný příkon 180W (cca jako 1kW halogen)
6x výkonová led + volitelný střed
Rozměr se složenými rameny (dxšxv) 700x200x150mm
Hmotnost asi 8kg
Řízení ATmega 2560
Bezdrátový dotykový dispej
16 modelářských serv
Možný provoz na 230V
Doba svícení na aku na max 30 minut
Vodní chlazení
Uživatelské profily
atd,..
Je to hodně ultimátní plán. Už se tím zabývám asi 2 roky. Od té doby se představa značně zpřesnila a nyní došlo na vymyšlení mechanizmu "reflektoru" světla. Některé elektrické moduly jsem vyzkoušel na napájivce, některé ještě čekají na vyzkoušení. Vlastní mechanizmus se pokouším navrhnout z plechu, ale není to ono. Navíc kromě první ˇřady" serv, jenž budou ovládat bloky s ledkama (6ks), tak serva (6ks) co budou hýbat ramenama, budou mít už dosti velkou páku a dvě serva, co budou hýbat celým tímto "cirkusem" budou muset být extrémně silný či vymyslet nějakou geniální konstrukci, jelikož hmotnost tohoto celku se bude pohybovat někde mezi 3 a 4 kg, takže asi přijde na řadu nadlehčení konstrukce nějakou pružinou.