Ano, jrt má většinou pravdu.
Celá filozofická debata je jen o tom, že jsme si už vyzkoušeli Kudy cesta nevede.
Jakou vlastně máš představu o té ruce? Kolik toho má udržet, jakou rychlostí se má pohybovat?
Já zmínil překližku, protože je jednoduše modifikovatelná ale pokud děláš kovové konstrukce a umíš je navrhovat, tak stačí přidat motory.
Jednou mi jeden zákazník vyprávěl, jak postavili ve firmě bytelný manipulátor - ruku s vysokou přesností a dali ho naprogramovat nezkušenému elévovi.
On udělal malikou chybičku v programu - neuvědomil si, že je postaven v malé místnosti u zdi a přitom má možnost se otočit kolem dokola. Kupodivu zeď nevydržela.
Já bych si chtěl postavit manipulátor takový, aby motory byly na základně, nebyly v ramenu. Problém je vždy s přenosem síly - možností je několik na úkor přesnosti. Víc to asi nemá cenu rozvádět.
Zpátky k zadání - co už máš k dispozici za motory? Nebo je teprve budeš kupovat?
Možná by se zde dalo rozpoutat online navrhování a konstruování, když napíšeš, kolik do toho chceš vrazit, kolik to má mít stupňů volnosti a co chceš přenášet