adaptér pro sériové připojení LCD

JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Re: adaptér pro sériové připojení LCD

Příspěvek od JPLABS »

nostalcomp píše: 15 kvě 2024, 11:33 Ještě se zeptám na jeden diskrétní obvod. Existuje v řadě 74xx (nebo i 4xxx) něco jako vícenásobný (ideálně 8) řízený invertor? Mám na mysli něco jako 74540/541 s tím, že namísto druhého /OE by byl řídící vstup, který určí zdali výstupní data budou Y=A nebo Y=/A. Už mockrát by se mi to hodilo. Vím, že si to můžu postavit ze dvou pouzder 7486 (celkem 8x XOR), ale monolitické a navíc ještě 3-stavové provedení by se mi hodilo.
Kouknu na to. Z hlavy nevím, bo těch obvodů je moc :D a databanka je na jiném počítači, který je z bezpečnostních důvodů mimo internet :D Evtl by to šlo vypálit do GALu nebo trochu větší strukturu (aby se to vyplatilo) do CPLD.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

Koukal jsem na ten řízený invertor. Jestli jsem dobře pochopil požadavek, dle 74540/541 se žádá, aby bylo v pouzdru osm budičů, které buď budou mít invertovaný nebo neinvertovaný výstup a ten se bude nečím volit... Nic takového ale není. Přinejmenším ne v 8-bitovém provedení a ani v 16xxx řadě. V praxi by to znamenalo, že na jednom, každém bitu bude na výstupu invertor a neinvertor, které musí mít třístavové výstupy a ty budou spojeny na jeden výstupní pin. To jest, k tomu bude jeden kontrolní signál, který bude volit zda má být výstup invertovaný nebo neinvertovaný. Dalším řešením je, že invertor a neinvertor budou v sérii a budou mít oddělené výstupy. To ale pak zabere dvojnásobný počet pinů.
Pak je ještě možnost, řešit tento problém už na vstupu do 74540 nebo 74541 ... Kdyžtak pošli trochu širší popis celého problému.
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr-kubac »

Přepínání Invertor / ne- invertor je hradlo XOR - tedy exkluzivní OR např 74HC86

A B Výstup
-------
0 0 0
1 0 1
0 1 1
1 1 0

Běžně se používá když potřebujete původní i invertovaný signál - na nanosekundu přesně stejně - bez zpoždění invertoru - pak ten signál proženete dvěma XOR hradly s opačně nastavenými "druhými vstupy"
Pokud potřebujete třístavový budič tohoto typu - asi nezbývá než vzít běžný budič a předřadit mu hradla XOR
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
Odpovědět