Jak udělat pořádek v součástkách ?

petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak udělat pořádek v součástkách ?

Příspěvek od petr-kubac »

Takový systém je moc pěkný, ale pro "takové to domácí bastlení" má jednu velkou nevýhodu - nutnost odepisovat ze skladu. Nemluvě o (občas nutné) hrůze jménem INVENTURA.
Proto jsem jistou dobu používal jen "polovinu skladové evidence" - tedy zapisoval jsem si do Excelu přírůstky (to se po návratu z GM docela dá) a pokud něco v databázi bylo avšak nebylo to k nalezení - napsal jsem tam "asi došlo" - tím jsem se vyhnul nutnosti "ve vrcholu vzrušení" z (ne)fuknčnosti nového bastlu - odepisovat sklad. Naopak v rámci přípravy na nějaké pokusničení jsem "vyčistil kontaktní pole" a koukl do Excelu, a případně do krabic, jestli tam něco užitečného je, není, nebo to "asi došlo"....

Sice se tím nějaké součástky přesto ztratí, nebo nechtěně koupí vícekrát, ale je to daleko lepší než mít neroztříděné pytlíčky, každý s 60% nespotřebované součástkové základny pro X tou variantu té samé konstrukce.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

Tak ten Excel (v rezimu jen vkladani) po case shnije stejne jako jakykoliv jiny system (v rezimu jen vkladani), ne? Nebo neco prehlizim? Dik
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr-kubac »

Pokud - jako já - spotřebováváš v jednotkách, ale kupuješ v desítkách, nebo dokonce jsem kdysi skupoval zásoby bývalé Tesly Rožnov - v tisících.
Tak to "hnití" databáze - je velice pomalé.
Na tu část "skladu", kde máš nějakou exotiku v jednom exempláři ( u mně často RF součástky co se už nevyrábí typu ladících kondenzátorů nebo další bižuterie) to ale není - to přiznávám dobrovolně.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
kolbaba71
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kolbaba71 »

Já mám elektro součástky v různých plastových krabičkách. A musím říct, že by to chtělo nějak přebrat, abych neměl skoro ve všech všechno. Dále mám z eBaye takové malé a ještě menší krabičky, co se dají sestavovat do bloků. Z těch malých (tak 2x2xcm) mám sestavený blok velikosti tak formátu A4 a z těch velkých (4x2cm) něco kolem formátu A2. Součástky kterým by to mohlo vadit, tak mám v alobalu. Dál mám tuším dvě malé "knihy" (tak formátu A5 o tloušťce tak 5cm) s smd součástkami. Hromadu součástek mám ještě u babičky na půdě. Mezi nimi desítky, možná stovky nejrůznějších relé, nižší desítky výkonových drátových odporů (tuším 100, možná i 200W) a spousty dalšího.

Teď jsem se konečně dokopal k tomu, abych desítky pytlíků se spojovákem dal nějak dokupy na jedno místo. Sice jsem to měl seřazené, ale stačilo šuplík několikrát zasunout a vysunout a pytlíky se bez bočního vedení promíchaly. A hledání nějakýho šroubku, který vím, že mám, ale tady někde je... mě přestalo bavit. Pořídil jsem si (zatím) dvě skříňky Mars každá s 60 šuplíky, co jdou rozdělit až na 4 oddíly. Takže mám k dispozici teoreticky necelých 500 přihrádek. Zdá se to hodně, ale zas tak slavný to asi nebude. Jelikož na některý spojovák jsem nucen použít 1/3, či 1/2 nebo dokonce celý šuplík. Na úplný droboští typu podložky pro M2 apod. jsem si nakoupil celou armádu malých skleniček (50ks 20ml a 30ks 10ml) , které jsou původně nejspíš myšleny na kosmetické krémy či léky a do jednoho šuplíku se mě vejdou tři. Jsem si jistý, že u dvou skříněk Mars to neskončí. Jelikož jsem zatím vytřídil podložky a matice a pouhé dva druhy trhacích nýtu a tři kolíků a už mě to zabralo nějakých 50 šuplíků. Šlo by to stlačit, ale nechci mít v jednom šuplíku naprosto rozdílné druhy. Takže v jednom šuplíku mám třeba normální matice M4 a v druhé půlce nízké matice M4. Ono se to nezdá, ale když chci mít nějaký systém, tak musím počítat i se spojovákem, který zatím nemám. Výhodou je, že není problém šuplíky v rámci skříněk libovolně prohazovat. Podložky mám 4 druhy - obyčejné, pružné, vějířové a pod nýty (s velkým přůměrem). Když to člověk vynásobí běžným rozsahem tak od 2 do 8, tak už je to 32 druhů jen podložek. Mám ještě nějaké plastové. Matic je taky dost druhů i když vedu "jen" nízké/vysoké klasické 6HR, pak samojistné a nýtovací. Šroubů je druhů opravdu hodně. Velikost závitu X délka X typ hlavy a v některých případech i různé materiály (Ocel, mosaz či nerez). No a pak jsou ještě šrouby do plechu, vruty, hřebíky, nýty ... :D
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

Skladování šroubků, matiček, podložek .. je fakt docela problém. Můj otec to skladoval ve sklenicích od marmelády nebo od kafe. Házel vše dohromady. Když potřeboval šroubek, vzal noviny Rudé Právo (ty byly rozměrově největší), vysypal sklenici a přehraboval. :D
Já jsem zkusil ty plastové šuplíčky v kovových rámech, co vyrábí nějaká česká firma. Nevzpomínám si těď na jméno té firmy. Prodává to třeba Hornbach. Šuplíčky mají plastové vsazovací přepážky. Mám myslím 4 ty skříňky,v každé je okolo 40-50 šuplíčků. Moc ideální to není. Jednak ty šuplíčky někdy nejdou vytahovat a zasouvat, protože plechová konstrukce je vyrobená na šišato a dále, je to použitelné tak od velikostí M5 a více. Ty malé šroubky a matičky se tam snadno smísí. Nemám skladem tolik šroubků třeba M2.5x10, aby vyplnily celý šuplíček. Pro tyhle malinkaté šroubky a matičky je lepší použít plastový kufřík s přepážkami. Prodává Hornbach. Důležité je, aby víko dosedlo těsně na přepážky, jinak se ty šroubky navzájem zase smísí dohromady.
Dobré jsou také plastové krabičky pro skladování korálků. Prodávají je v Praze v Lidický nedaleko Anděla (obchod s korálkami). Jsou to krabice asi 30x20 cm nebo tak nějak, uvnitř mají přepážky a víko přesně sedne na přepážky. Takže i když otočíte krabici dnem vzhůru, uvnitř to zaharaší, ale nepomíchá se. Používám tyhle krabice také na skladování pasivních součástek SMD, typicky kondenzátory, odpory.

Jinak databáze nebo jakákoliv evidence skladu bez odepisování, ať už ji vedete v kartičkách na papíru, nebo v sešitě :D nebo v Excelu nebo jakkoliv jinak, je v podstatě k ničemu.
jova

Příspěvek od jova »

Na stropě je vždycky dost místa ;)
Přílohy
strop.jpg
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

Dají se rozsvítit? :D
jova

Příspěvek od jova »

Na to stačí ta "zářivka" vedle ;)
kolbaba71
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kolbaba71 »

JPLABS píše: 07 úno 2025, 21:23 ....Já jsem zkusil ty plastové šuplíčky v kovových rámech, co vyrábí nějaká česká firma. Nevzpomínám si těď na jméno té firmy. Prodává to třeba Hornbach. Šuplíčky mají plastové vsazovací přepážky. Mám myslím 4 ty skříňky,v každé je okolo 40-50 šuplíčků......
To jsou právě ty "Marsky" co jsem si pořídil. Mám i původní, ale tam je to dělení šuplíků horší. (tři patra po pěti sloupcích, pak dva šuplíky na patro a dole jen jeden velký, takže na spojovák nic moc) Pořídil jsem si tu největší a nejvíce dělenou variantu - 12 pater v 5 sloupcích - 60 šuplíků. Ale vůdči těm původním jsou více "papírové". https://www.mars-svratka.cz/cs/k/zasuvkove-organizery Nekupoval jsem je přímo od výrobce, ale jinde zhruba o 25% levněji. Na malý spojovák jsem si pořídil široké šroubovací lahvičky pravděpodobně původně určené na kosmetiku. Zatím je mám v pokoji, ale v plánu je je dát do komory, jenž musím vyklidit a věci v ní uložené přebrat. Sklep mám také, ale běhat pro každý šroubek tam a zpátky po 130 schodech se mě fakt nechce. Výtah není a nevypadá to, že by v blízké budoucnosti byl.
Odpovědět