Stručně: robot domácí čáru nepoznává nijak
Obšírněji: Robota řídí stavový automat, doplněný o různé "hacky" na řešení konkrétních drobností (největší je vyhýbání se soupeři, pak tam je odložení plechovek, časový limit na celý zápas, restart, načítání procházky po seriové lince atd.).
To, kudy robot jezdí, se řídí "programem", tj. seznamem souřadnic, které má navštívit. Ví, kde začíná (to jsem mu zadal taky já, na Istrobotu to je A3) a pak bere jeden postupný cíl za druhým. Robot umí docela spolehlivě jezdit po čarách a detekovat křižovatky, takže si pořád udržuje znalost o tom, na jakých souřadnicích byl naposled a kam pojede teď. Když dojede na zadané souřadnice, tak si ze seznamu přečte další. Když seznam vyčerpá, opakuje ho.
Jestli je na domácí čáře nebo ne, neví - on totiž neví, že je nějaká čára domácí. To vím já, do seznamu postupných cílů jsem mu proto napsal například že má dojet na A2 a tam vyložit plechovky. Dokonce je tak blbej (nebo poslušnej?), že mu musím napsat šikovně odkud tam má přijet, aby je nevyložil ven z hřiště ale na tu čáru (když přijede z A3 na A2 a tam vyloží, plechovky zůstanou na čáře mezi A2 a A1 protože je strká rovnou před sebe. Kdyby přijel na A2 se směru od B2, tak by plechovky vystrčil do autu).