LED RGB

Odpovědět
Peter

LED RGB

Příspěvek od Peter »

Zdravím všetkých.

Dostal som za úlohu naprogramovať led pásik so 60 diódami cez arduino. Naozaj si stým neviem rady...

Úloha znie:
Naprogramuj led pásik so 60timi diódami tak, aby prvých 20 svietilo na červeno (teda 0-20), potom ďalších 20 na zeleno (teda 21-40) a zvyšných 20 na modro (teda 41-60) a aby sa postupne zapínali.
Diódy musia po rozsvietení každej farby zhasnúť, postupne. (Myslí sa to tak že ak sa postupne rozsvieti červená až do poslednej 20, tak od 20 tej diódy začne postupne zhasínať - to platí aj pre ostatné farby...)

Obrázok ako vypadajú ledky: WS2812

Obrázek

Obrázok ako by to malo fungovať:
Obrázek

Knižnica na programovanie je FastLED.

Šablóna kódu:
#include <FastLED.h>

#define LED_PIN 10
#define NUM_LEDS 60

void setup() {

}

void loop(){

}

Za vašu pomoc a rady budem nesmierne vďačný.
jrt

Re: LED RGB

Příspěvek od jrt »

Ty LED nebudou obyčejné RGB, ale jednotlivě adresovatelné s řadičem WS2810, WS2811 nebo podobným. Prostuduj si článek na Robodoupěti, třeba ti pomůže. Na webu jsou kvanta příkladů, tak se ti určitě některý z nich podaří upravit podle zadání.

Co znamená na obrázku to "biela deska na spoje"?
jrt
Peter

Příspěvek od Peter »

Já tomu naozaj nerozumiem. Arduino mám v ruke 1x v živote :/ Zajtra mám odovzdať prácu :(

Biela deska na spoje je toto:
http://wiki.labaixbidouille.com/images/ ... rCC_bb.png
jrt

Příspěvek od jrt »

Já tomu naozaj nerozumiem.
Ja taky ne. Chceš mi tvrdit, že ti ve škole (v práci?) zadali úkol, ke kerému jsi nedostal ani školení, ani jiné zadání, než to, které jsi sem poslal? To mu se mi opravdu, ale opravdu nechce věřit.
Arduino mám v ruke 1x v živote :/ Zajtra mám odovzdať prácu
Tak alespoň do Arduina nahraj některý z těch odkazovaných příkladů; u některých jsou i schémata zapojení. Pořád je to lepší, než přijít s prázdnýma rukama...
jrt
fulda

Příspěvek od fulda »

jrt: v tom prvním příkladu kódu je #include FestLED.h, to když se dá do google, tak první odkaz vede na fastled.io a tam je tolik příkladů, že bych se divil, kdyby se tam nenašel právě tenhle.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
jrt

Příspěvek od jrt »

... tam je tolik příkladů, že bych se divil, kdyby se tam nenašel právě tenhle.
A co si myslíš, že se skrývá pod tím odkazem "webu jsou kvanta příkladů"?
Vypadá to, že mé příspěvky nečteš dostatečně pozorně :D
jrt
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

Pánové ono ale nešlo o to jak to udělat, ale udělat to :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
fulda

Příspěvek od fulda »

jrt: to máš pravdu, zejména v práci klikám na dost málo odkazů
Dex: to bylo zřejmé hned od začátku a myslím že právě proto jsme odpovídali tou wikinou, aby se to alespoň trochu naučil.

---
Stejně je to legrační, jak se svět vrátil do původních kolejí. Ještě před nedávnem si učitelé stěžovali, že studenti každej úkol opíšou na wikině, dneska už to nezvládají a očekávají, že jim ho napíše atlas hub. (atlas = book; huba = face)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
BohousP

Příspěvek od BohousP »

fulda píše:jrt: to máš pravdu, zejména v práci klikám na dost málo odkazů
Dex: to bylo zřejmé hned od začátku a myslím že právě proto jsme odpovídali tou wikinou, aby se to alespoň trochu naučil.

---
Stejně je to legrační, jak se svět vrátil do původních kolejí. Ještě před nedávnem si učitelé stěžovali, že studenti každej úkol opíšou na wikině, dneska už to nezvládají a očekávají, že jim ho napíše atlas hub. (atlas = book; huba = face)
Nebo Lico-kniga viz http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/fil ... 27902.html
Odpovědět