Nastavení GRBL pro domácí CNC
Re: Nastavení GRBL pro domácí CNC
Jo vypada to ze to staci. Az se navecerim tak si jeste pohraju s tim krokovanim (ms1, ms2) a dam vedet. Zatim diky 

Zdravím,
můžu mít zase pár otázek prosím?
můžu mít zase pár otázek prosím?
Tak já položím několik otázek které mě aktuálně pálí 
1) Zasílám opět nastavení pro překontrolování, teď stroj jezdí báječně při manuálním posouvání os o 10 i 100mm a opravdu reálně urazí udanou dráhu.
2) Tato otázka je blbá (vím to) ale zeptat se musím. V jaké poloze musí stroj být aby byl jako na startu? Jsem zvyklej od 3d tiskárny že před startem si tiskárna oťuká všechny koncáky a do té polohy se vráti i po dokončení práce.
3) Tato otázka patří k té předchozí. Koncové spínače jsem namontoval a zapojil na pin 9,10,11 a pak jsem je aktivoval (hard limits, bool) chvilku to šlo a pak to už jen hlásilo že je spíneč stisknutý i když nebyl tak nevím kde je chyba. Spínače jsem dal tak že když nejsou stisknuté tak je obvod uzavřený chápu to jako vysoká logická úroveň. Na další přiložené fotce jsou zakreslené spínače a jejich umístění.
4)Vytvořil jsem si jednoduchý projekt v kodu NC na http://easel.inventables.com/ a před spuštěním nastal problém 1) na přiloženém obrázku loga z vizualizace GRBL je vidět startovní pozice stroje ale realita je jaksi zrcadlově překlopená nebo tak nějak ... pro pochopení přikládám vyfocený stroj je ve startovní pozici pro tento projekt tak aby frézoval správně ... tudíž to vzhledem k vizualizaci vůbec nesedí
taky mě nenapadá jak to řešit 
5) a ještě k tomuto projektu ... když ho odstartuji a stroj začne pojíždět ze startovní polohy a místo kde dá dolu vrták a začne pracovat tak motory ztratí kvůli rychlosti kroky (připomínám že stroj při manuálním ovládání funguje naprosto správně a motory neztrácí krok) ve chvíli kdy ale dojede na první pracovní pozici už jezdí všechny motory správně jak mají a nepřeskakují ani v jedné ose. AIKTUALIZACE: POJEZDOVOU RYCHLOST JSEM UŽ VYŘEŠIL ALE MÁM POCIT ŽE SE OSA Z HEJBE OBRÁCENĚ, JENŽE PŘI MANUÁLNÍM OVLÁDÁNÍ SE HEJBE SPRÁVNĚ (šipka nahoru jede nahoru atd.) když projekt spustím tak vřeteno jede dolů popojede na pracovní místo a vrták dá nahoru, mělo by to být obráceně ne ?
6) Kapitola sama o sobě je motor/vřeteno ... má dostatečné otáčky a frézuje skvěle ... ale ... pořídil jsem dvoukanálové relé dle chytrostí které jsem se dočetl na internetu HL-52S (viz. foto) ... jaksi ale nemůžu najít schéma na zapojení
každopádně jsem se s tím popral a motor běží ale nijak nereaguje když klikám v grbl na tlačítko VŘETENO ... relé jsem zapojil na pin 12 ale zkoušel jsem i jiné a nic
Prozatím asi vše nerad bych Vás moc zahltil
Moc děkuju za čas který strávíte odpovídáním 

1) Zasílám opět nastavení pro překontrolování, teď stroj jezdí báječně při manuálním posouvání os o 10 i 100mm a opravdu reálně urazí udanou dráhu.
2) Tato otázka je blbá (vím to) ale zeptat se musím. V jaké poloze musí stroj být aby byl jako na startu? Jsem zvyklej od 3d tiskárny že před startem si tiskárna oťuká všechny koncáky a do té polohy se vráti i po dokončení práce.
3) Tato otázka patří k té předchozí. Koncové spínače jsem namontoval a zapojil na pin 9,10,11 a pak jsem je aktivoval (hard limits, bool) chvilku to šlo a pak to už jen hlásilo že je spíneč stisknutý i když nebyl tak nevím kde je chyba. Spínače jsem dal tak že když nejsou stisknuté tak je obvod uzavřený chápu to jako vysoká logická úroveň. Na další přiložené fotce jsou zakreslené spínače a jejich umístění.
4)Vytvořil jsem si jednoduchý projekt v kodu NC na http://easel.inventables.com/ a před spuštěním nastal problém 1) na přiloženém obrázku loga z vizualizace GRBL je vidět startovní pozice stroje ale realita je jaksi zrcadlově překlopená nebo tak nějak ... pro pochopení přikládám vyfocený stroj je ve startovní pozici pro tento projekt tak aby frézoval správně ... tudíž to vzhledem k vizualizaci vůbec nesedí

5) a ještě k tomuto projektu ... když ho odstartuji a stroj začne pojíždět ze startovní polohy a místo kde dá dolu vrták a začne pracovat tak motory ztratí kvůli rychlosti kroky (připomínám že stroj při manuálním ovládání funguje naprosto správně a motory neztrácí krok) ve chvíli kdy ale dojede na první pracovní pozici už jezdí všechny motory správně jak mají a nepřeskakují ani v jedné ose. AIKTUALIZACE: POJEZDOVOU RYCHLOST JSEM UŽ VYŘEŠIL ALE MÁM POCIT ŽE SE OSA Z HEJBE OBRÁCENĚ, JENŽE PŘI MANUÁLNÍM OVLÁDÁNÍ SE HEJBE SPRÁVNĚ (šipka nahoru jede nahoru atd.) když projekt spustím tak vřeteno jede dolů popojede na pracovní místo a vrták dá nahoru, mělo by to být obráceně ne ?
6) Kapitola sama o sobě je motor/vřeteno ... má dostatečné otáčky a frézuje skvěle ... ale ... pořídil jsem dvoukanálové relé dle chytrostí které jsem se dočetl na internetu HL-52S (viz. foto) ... jaksi ale nemůžu najít schéma na zapojení

Prozatím asi vše nerad bych Vás moc zahltil

Povely k najetí a návratu do výchozí pozice musí obsahovat ten G-kód, konkrétně G28 – Nájezd do referenční polohy.2) Tato otázka je blbá (vím to) ale zeptat se musím. V jaké poloze musí stroj být aby byl jako na startu? Jsem zvyklej od 3d tiskárny že před startem si tiskárna oťuká všechny koncáky a do té polohy se vráti i po dokončení práce.
To závisí na tom, jak máš spínače zapojeny. Namaluj schéma.Spínače jsem dal tak že když nejsou stisknuté tak je obvod uzavřený chápu to jako vysoká logická úroveň.
Mě taky ne, musím to vyzkoušet.4)Vytvořil jsem si jednoduchý projekt v kodu NC na http://easel.inventables.com/ a před spuštěním nastal problém 1) na přiloženém obrázku loga z vizualizace GRBL je vidět startovní pozice stroje ale realita je jaksi zrcadlově překlopená nebo tak nějak ... pro pochopení přikládám vyfocený stroj je ve startovní pozici pro tento projekt tak aby frézoval správně ... tudíž to vzhledem k vizualizaci vůbec nesedítaky mě nenapadá jak to řešit
To závisí na tom, co je napsáno v tom zdrojovém G-kódu. Posli ho jako přílohu, případně na hobbyrobot@email.cz, ať se kvůli tomu nemusím na inventables registrovat.5) a ještě k tomuto projektu ... když ho odstartuji a stroj začne pojíždět ze startovní polohy a místo kde dá dolu vrták a začne pracovat tak motory ztratí kvůli rychlosti kroky (připomínám že stroj při manuálním ovládání funguje naprosto správně a motory neztrácí krok) ve chvíli kdy ale dojede na první pracovní pozici už jezdí všechny motory správně jak mají a nepřeskakují ani v jedné ose. AIKTUALIZACE: POJEZDOVOU RYCHLOST JSEM UŽ VYŘEŠIL ALE MÁM POCIT ŽE SE OSA Z HEJBE OBRÁCENĚ, JENŽE PŘI MANUÁLNÍM OVLÁDÁNÍ SE HEJBE SPRÁVNĚ (šipka nahoru jede nahoru atd.) když projekt spustím tak vřeteno jede dolů popojede na pracovní místo a vrták dá nahoru, mělo by to být obráceně ne ?
Tvůj Google je asi rozbitý, můj to našel jako první odkaz. Jen dej pozor, že L2 a L4 jsou na desce pólovány opačně - tak, jak je to nakresleno by to nefungovalo.pořídil jsem dvoukanálové relé dle chytrostí které jsem se dočetl na internetu HL-52S (viz. foto) ... jaksi ale nemůžu najít schéma na zapojení
Co vlastně dává GRBL na výstupu pro vřeteno si nepamatuji, ale za chvilku to snad vyzkouším.
Jak vím z jiného fóra, jsi z Prahy, tak přijď na Arduino den a tam si u stánku Hobbyrobotu můžeme pokecat osobně.
jrt
Zdravim,
Ve ctyri rano jsem uz nestihl aktualizovat, vsechny problemy vyreseny krom koncaku a automatickeho spousteni vretene. Vim ze samochvala smrdi ale musim se pochlubit prvnim frezovanim https://youtu.be/N4Pwar7zaU4 ... Na arduino den se urcite dostavim abych nabral dostatecnou davku inspirace
Ve ctyri rano jsem uz nestihl aktualizovat, vsechny problemy vyreseny krom koncaku a automatickeho spousteni vretene. Vim ze samochvala smrdi ale musim se pochlubit prvnim frezovanim https://youtu.be/N4Pwar7zaU4 ... Na arduino den se urcite dostavim abych nabral dostatecnou davku inspirace

Mam jeste otazku existuje program do ktereho bych nahral nc kod a nastavil pracovni rychlost a on by mi prozradil priblizny cas prace ? GRBL to neumi ze?
Tohle rozhodně není samochvála, ale předvedení úspěšného dokončení projektu. Gratuluju.Vim ze samochvala smrdi ale musim se pochlubit prvnim frezovanim...
Když namaluješ, jak přesně to máš zapojeno, třeba dokážem vyřešit i tohle.... vsechny problemy vyreseny krom koncaku a automatickeho spousteni vretene...
Tak tohle bude spíš dotaz na borce z CNC fóra....existuje program do ktereho bych nahral nc kod a nastavil pracovni rychlost a on by mi prozradil priblizny cas prace?
jrt
Uplne blba otazka - ale kdyz je nejaky spinac stisknuty, tak je obvod otevreny a je tam nejaky odpor vuci zemi, ktery by to pritahnul dolu? A je dost maly aby to fakt pritahnul? A je primo u toho pinu?Larvicka píše: 3) Tato otázka patří k té předchozí. Koncové spínače jsem namontoval a zapojil na pin 9,10,11 a pak jsem je aktivoval (hard limits, bool) chvilku to šlo a pak to už jen hlásilo že je spíneč stisknutý i když nebyl tak nevím kde je chyba. Spínače jsem dal tak že když nejsou stisknuté tak je obvod uzavřený chápu to jako vysoká logická úroveň. Na další přiložené fotce jsou zakreslené spínače a jejich umístění.
Predpokladam, ze to tak je, ale zeptat jsem se musel.
Gratuluju že už frézka funguje. Chtěl bych se jen zeptat z čeho máš udělaný ten stůl a na kolik zhruba vyjde?