Nastavení GRBL pro domácí CNC

Larvicka

Re: Nastavení GRBL pro domácí CNC

Příspěvek od Larvicka »

Bohužel bude stále něco špatně, když zadám 5120 nebo 2560 tak motory se začnou rozjíždět ale když naberou plnou rychlost tak začnou přeskakovat a piště a roztočí se až zase na konci když začne motor zpomalovat :( Při poloviční hodnotě 1280 vše jezdí v pořádku ale dráhu udělá 13 mm. Drivery používám tyto http://www.schmalzhaus.com/EasyDriver/E ... iption.png :) Už si nad tím lámu hlavu celkem dlouho ale furt jsem napřišel na to kde navolit množství mikrokroků :(
jrt

Příspěvek od jrt »

Easy Driver umožňuje maximální mikrokrokování 8, to znamená, že násobí základní krok podle nastavení pinů MS1 a MS2 2, 4x, nebo 8x.
Kolega ti spočetl, že potřebuješ na ujetí dráhu 1 mm 160 základních (full) kroků, takže do kolonek x(y,z)step/mm zadej:

160 při nastavení MS1=0; MS2=0 (full step)
320 při nastavení MS1=1; MS2=0 (half step)
640 při nastavení MS1=0; MS2=1 (quarter step)
1280 při nastavení MS1=1; MS2=1 (eighth step)

podle toho, jak máš drivery nastaveny.
jrt
Larvicka

Příspěvek od Larvicka »

Děkuju za pomoc :) ale asi budu působit jako blbec chápu asi jak to funguje (něco jako jumperování starých IDE disků?) 0-vypnuto 1-zapnuto, jsou tam piny ale jak to aktivuji ? Aktuálně tam nemám napájené ani kontakty na těchto pinech (MS1, MS2) :) :oops: A když tam nemám nic zapojeného tak se to bere jako 0 ?
jrt

Příspěvek od jrt »

A když tam nemám nic zapojeného tak se to bere jako 0 ?
Bez připojení je nastavena log. 1, tedy eighth step (viz odkazovaný katalogový list str. 2). Pokud chceš mikrokrokování změnit, tak 0 znamená připojení ke GND, 1 znamená připojení k +5V. Hlavně dej pozor, abys ty vstupy připojil na +5V, nikoli na napájecí napětí, nebo ten driver rázem zničíš.

Do GRBL tedy nastav do kolonek x(y,z)step/mm 1280, zadej příkaz pro ujetí 10 mm, změř skutečnou dráhu, pokud se bude lišit, trojčlenkou spočti skutečný počet kroků na jeden mm a vlož do GRBL.
jrt
pgerla

Příspěvek od pgerla »

Blbě může být i maximální rychlost default feed nastavena na 750mm/min
Default seek máte na 1500mm/min to motory těžko zvládnou bez ztráty kroku. Pro SX motor mi vycházelo 375mm/min - 750mm/min.
Jaké máte napětí? Hodnoty byly počítány pro 48V (datasheet) Váš driver je do 30V.
Larvicka

Příspěvek od Larvicka »

Zdravim, default feed a seek jsem prenastavil uz odpoledne. Bohuzel jsem ted doma a nemuzu testovat protoze stroj mam v kancelari. Napajeni mam prumyslovy zdroj 12V s 10A. Je to problem ?
Larvicka

Příspěvek od Larvicka »

Zdravím,
můžu mít ještě otázku :) ? Tlačítkové limity mají být defaultně sepnuté nebo rozepnuté? Jaké jsou defaultní pozice pro umístění jednotlivých spínačů? Díky :)
jrt

Příspěvek od jrt »

Taky mám jednu otázku: Četl jsi ten manuál ke GRBL, který jsem sem posílal?
Vypadá to, že asi ne, protože jinak by ses tam dozvěděl, že:
Koncové spínače mají bezpečnostní funkci, která zabraňuje poškození stroje při přejetí koncové polohy. Tyto spínače – mechanické, optické nebo indukční – musí být umístěny na koncích všech os. Jakmile je kterýkoli z těchto spínačů sepnut, zastaví se okamžitě veškerý pohyb stroje, uzavře se přívod chladicí kapaliny a vypne se vřeteno (pokud je jeho ovládání připojeno na Grbl). Grbl přejde do nouzového režimu, aby umožnil kontrolu stroje a odstranění závady.
Jako koncové spínače se většinou používají běžné mikrospínače se spínacím kontaktem. K Arduinu se připojují k odpovídajícím pinům a GND. Na těchto pinech je již aktivován pull up rezistor. Funkce koncových spínačů se aktivuje příkazem $21=1, zakazuje příkazem $21=0. Koncové spínače obou konců jedné osy se připojují paralelně k odpovídajícímu pinu Arduina.
Manuál je pro GRBL 0.9. Pokud náhodou používáš 0.8, tak manuál najdeš na Robodoupěti.
jrt
Larvicka

Příspěvek od Larvicka »

Pravda, pravda ... zrovna jsem ho dočetl :) Rád bych se ještě vrátil k minule. Jak velký vliv má na Vaše výpočty skutečnost že používám k napájení 12V ? Díky
jrt

Příspěvek od jrt »

Pravda, pravda ... zrovna jsem ho dočetl
No proto! Tak máš u mne malé, bezvýznamné plus. :D

Napájecí napětí má vliv na maximální dosažitelnou rychlost otáčení motorů, čím větší napětí, tím rychleji se motory mohou otáčet. Ale protože stavíš frézku a ne ventilátor, tak ti 12 V bude nejspíš stačit.
jrt
Odpovědět