arduino a 3x encoder
Re: arduino a 3x encoder
provozovat TO může zatím bez enkodérů a spoléhat na počty kroků motoru. Zatím jsme stále v teoretické rovině, jediná fyzická informace je závitová tyč 6mm a rychlost cca 100mm za minutu (zvedl bych na 800mm).
není použit krokový motor
Není použit krokový motor ...
Se servomotory mám špatnou zkušenost (rušení pwm).
Klasické stejnosměrné ... máte bod za odvahu a další dva pokud to ubrzdíte.
Se servomotory mám špatnou zkušenost (rušení pwm).
Klasické stejnosměrné ... máte bod za odvahu a další dva pokud to ubrzdíte.
Bereš to moc vážně, kolego. On se aladin zapomněl zmínit, že se jedná o ca 200 mm dlouhý pojezd ze stavebnice Merkur, poháněný převodovým motorkem téhož výrobce a tažený silonovým špagátkem.
Pro aladina:
Nebyl takový optický enkodér v každé kuličkové myši?
Zkus použít 2x TCRT5000 a nech je svítit proti sobě přes děrované kolečko.
Pro aladina:
Nebyl takový optický enkodér v každé kuličkové myši?
Zkus použít 2x TCRT5000 a nech je svítit proti sobě přes děrované kolečko.
jrt
Spolehlivá brzda snad jedině s rampou...
Pro jrt:
Nejde o merkur, ale obecnější řešení.
Kuličkové myši mě nezajímají, TCRT5000 jsou rozměrově nevhodné.
Jak budu mít nějaký pokrok tak dám vědět.
Pro jrt:
Nejde o merkur, ale obecnější řešení.
Kuličkové myši mě nezajímají, TCRT5000 jsou rozměrově nevhodné.
Jak budu mít nějaký pokrok tak dám vědět.
Ale měl by tě zajímat ten dvojitý fototranzistor, který je uvnitř. Jeho typ se dá při troše trpělivosti zjistit a koupit se dá za pár drobných.Kuličkové myši mě nezajímají...
To, o co se snažíš, je klasický servomotor, tak nevymýšlej nesmysly a použij řešení, které už někdo vymyslel.
Jak že to v sobotu na Malostranském Robodoupěti říkal Béďa o znovuvynalézání kola?

jrt
Láďo,
tak mi to nedalo a v rámci testování tvého Merkurina jsem zkusil z jedné optické závory - "encoderu" vyždímat maximum. Na mém hw to funguje velmi uspokojivě. Zitra ti to pošlu na otestování, musí se tam "naladit" dvě konstanty podle motoru a setrvačných hmot. Zkusím to nějak popsat, a pak to pošlu.
K tomu enkodéru, nestačilo by pro záčátek namontovat k k tomu děrovanému kolečku ty optozávory dvě?
tak mi to nedalo a v rámci testování tvého Merkurina jsem zkusil z jedné optické závory - "encoderu" vyždímat maximum. Na mém hw to funguje velmi uspokojivě. Zitra ti to pošlu na otestování, musí se tam "naladit" dvě konstanty podle motoru a setrvačných hmot. Zkusím to nějak popsat, a pak to pošlu.
K tomu enkodéru, nestačilo by pro záčátek namontovat k k tomu děrovanému kolečku ty optozávory dvě?
Jisteze stacilo. Staci dve obycejne optozavory namontovat o 180 stupnu minus (nebo plus) potrebny fazovy posun podle velikosti mezer v kodovacim kolecku a je to.MartinL píše:K tomu enkodéru, nestačilo by pro záčátek namontovat k k tomu děrovanému kolečku ty optozávory dvě?
Dokonce jsem toto reseni videl v jedne opavdu stare mysi, nez se zacaly delat ve velkem dvojite zavory.
Tech 180 stupnu je samozrejme priklad - u te mysi to bylo kvuli mechanickemu "pohodli" - obe zavory na plosnaku.
Solder fumes makes you stronger!