Automatický reverz DC vlaku

Odpovědět
aladin

Automatický reverz DC vlaku

Příspěvek od aladin »

Ahoj, kamarád si vymyslel pro kolejový model , že chce reverz tam-zpět.
Ale chce ho zabudovaný ve vlaku, ne v kolejišti. Spínací prvek nejlépe šmagnet v kolejích.
Hledal jsem nějaké už hovové jednoduché řešení, ale nicmoc.
Mašinka bere necelou ampéru při 12V, rozjezd o něco více. PWM není potřeba, je možné použít nižší napětí.
Nevíte o nějakém levném řešení? Žádná raketová věda, jen zástavba do tendru/lokomotivy. Velikost 0.
Díky
fulda

Re: Automatický reverz DC vlaku

Příspěvek od fulda »

V zásadě máš několik možností.

Jediná známá standardní se označuje jako push-pull a je to celkem běžná vlastnost DCC dekodérů. Většinou ve spojení s funkcí ABC.
Například kapitola 5.8 v návodu od dekodéru Lenz Standard s cenou okolo 600,-. Pochopitelně se jedná o softwarovou záležitost, takže si můžeš nastavit asi milion parametrů, jako rozjezdové/brzdné křivky, jestli je na konci nádraží a tak dále.

Pak už jsou jen samo-domo řešení, založená převážně na magnetech pod kolejema.

Elektronicky - nějaký hall, nebo jazýčkový kontakt a pak nějaká sofistikovaná elektronika

Mechanicky - magnet překlápí kolíbku a ta se jako bistabilní relé používá pro přepínání polarity.

Po pravdě - pochybuju, že se s nějakou ze spodních dvou dostane pod 600.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
aladin

Příspěvek od aladin »

Takže ideál je samodomo - arduino/esp , dvě čidla - aby věděl, jestli přejede konec dopředu nebo dozadu , a relé nebo h-můstek.
Ta velká deska je asi ovládaná z nějaké centrální stanice, že?
fulda

Příspěvek od fulda »

jestli slovem "ta velká deska" myslíš ten dekodér, tak bych podotknul, že má rozměry 25,0 × 15,4 × 3,5 mm. Což je na plochu celkem přesně čtvrtina krabičky od sirek a na výšku vlastně také čtvrtina. Jinými slovy takových dekodérů do krabičky od sirek naskládáš 16.
Centrálu jsem ukazoval například na Arduino dni 2016. Použil jsem tehdy jedno arduino s jedním motor shieldem, potenciometr na ovládání rychlosti a pár tlačítek, protože jsem mimo jiné ovládal světla a další blbosti.

Ale máš pravdu, metoda, pro kterou jsi se rozhodl pro tebe bude nejlepší. Poznáš při ní spoustu slepých uliček, zjistíš, proč jí vláčkaři už několik desítek let nepoužívají a navíc budeš ten vehement do konce života opravovat a upravovat.

Poznámka pro zvídavé - krabička od sirek má podle normy ГОСТ 1820-2001 vnější rozměr 50,5 × 37,5 × 14,5 mm (dostupné i v angličtině, ale za peníze)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
aladin

Příspěvek od aladin »

Díky za info, a nevím, co si myslíš o lidech, kteří si nepamatují každé tvé svaté slovo, co jsi kdy vyslovil. Třeba před 10 lety. K té desce jsem se ještě dočetl, že je potřeba jakási další deska pro brždění... Cit. Řízení vlaku typu push-pull lze nastavit, pokud je použit brzdný modul ABC... Studovat vláčkařskou sektu kvůli jednomu vláčku fakt nebudu.
purs

Příspěvek od purs »

Jednoduché řešení je v použití RS klopného obvodu. Na vstupy R a S se zapojí Hallové sondy, na výstup Q pak
relé s reverzně zapojenými kontakty. Hallové sondy je jedna vpředu a druhá vzadu co možná nejdále od sebe,
aby vlak setrvačností nepřejel až na druhý Hallovou sondu.
Relé lze nahradit tranzistorovým H-můstkem. RS klopný obvod lze nahradit nějakým procesorem, pak lze naprogramovat i nějakou prodlevu před reverzem.
aladin

Příspěvek od aladin »

Díky za tip, zkusím jednu sondu + dva magnety + procesor a uvidím
Odpovědět