Motory z Merkur Elektro 102

Odpovědět
nostalcomp

Motory z Merkur Elektro 102

Příspěvek od nostalcomp »

Koukám, že okurková sezóna je v plném proudu, nic moc se neděje a tak přispěji alespoň malou perličkou. Cosi jsem hledal a narazil přitom na svou starou stavebnici Merkur Elektro (102). Nostalgicky jsem listoval návodovou knihou a vzpomínal na pokusy a konstrukce, které jsem podle ní stavěl. Většina mi fungovala, ale některé moc ne. Jednu věc jsem se ale, tuším, vůbec nepokoušel sestavit: elektromotorek s elektromagnetem a lopatkovým kolem. Nějak mi už tenkrát bylo jasné, že to vyžaduje precizní nastavení, a že to asi ve svých 10-12 letech nedám. A tak jsem to zkusil teď, po desítkách let :)

Podařilo se mi motorek seřídit tak, že spolehlivě běží na jeden článek Li-on 18650. Při správném počátečním nastavení lopatkového kola se po připojení baterie sám rozeběhne, jinak je nutné jej roztočit ručně. Pro usnadnění načasování motoru jsem paralelně k cívce elektromagnetu připojil LED s odporem 560R. To žluté kolo s pneumatikou je setrvačník. Zkoušel jsem i větší, ale to už se motor na jednočlánek sám nerozeběhl.

Merkur motor s lopatkovým kolem
Merkur motor s lopatkovým kolem

A protože mi zbyly všechny potřebné součástky na motor s podkovovitým permanentním magnetem a vinutou kotvou, postavil jsem i ten. I tento motor spolehlivě běží na jednočlánek 18650. Bez problémů se roztáčí na obě strany v závislosti na polaritě napájení. Ovšem vzhledem k velikosti a tvaru statoru a komutátoru existuje poloha, kdy se sám neroztočí a je potřeba mu pomoci.

Merkur motor s permanentním magnetem
Merkur motor s permanentním magnetem

Z fotografií je patrné, že pro oba motorky jsem si vyrobil nové izolované držáky kartáčků, protože původní řešení jejich uchycení se mi opravdu nezamlouvalo (zejména u motoru s vinutou kotvou a komutátorem).
purs

Re: Motory z Merkur Elektro 102

Příspěvek od purs »

Moje dětství ...
nostalcomp

purs píše: 09 srp 2025, 05:50Moje dětství ...
Někdy je dobré se tam alespoň na chvilku vrátit :)
jova

Příspěvek od jova »

Tak vám jdu nafotit ten můj merkurový motor a koukám, on to merkur není :shock:
Ale, ten váš mám taky na půdě ještě v krabici, dokonce 2x :)
motor.jpg
nostalcomp

Nádnernej kousek. Tohle vůbec neznám. Funguje? A jak je zapojen ten elektromagnet? Do série, nebo paralelně?
jova

Příspěvek od jova »

Tuším, že jsem se ho jen pokoušel krátce roztočit a běžel. Chtěl by ale trochu péče, podotahovat šroubečky, lépe vystředit rotor… Ten statorový magnet je zapojený sériově s rotorem. On je právě s tím merkurovým rozměrově skoro totožný, proto mě to zmátlo a domníval jsem se, že je to nějaký předchůdce.
nostalcomp

Tak pokud není nikde přerušené vinutí, není důvod aby neběžel. Ale trochu péče by si zasloužil a bude z toho krásná dekorace a předváděčka. Hlavně už více nepoškodit ten znak na prkénku. A kdybys to vyloženě doma nechtěl, mám zájem. Ovšem na Tvém místě bych se toho nikdy nezbavoval. Chleba to nejí...
Odpovědět