R.I.P. Shunsaku Tamiya
R.I.P. Shunsaku Tamiya
Včera odešel člověk, který toho v posledních desetiletích pro modelářskou a robotickou obec udělal tolik, jako málokdo. Pan Shunsaku Tamyia. Čest jeho památce.
P.S. Kdo si myslí že se s ním nesetkal, tak připomenu například Tamiya TT02, ze které určitě všichni znáte žlutý TT Motor. A spoustu dalších.Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
-
Re: R.I.P. Shunsaku Tamiya
Musím se ostudně přiznat, že jsem vůbec netušil, že ten pán ještě před pár dny žil. Dožil se tedy požehnaného věku. Tamiya je legenda. Zmínka o RC Porsche Tamiya byla ve spoustě sešitech Modeláře tuším někdy na přelomu 70. a 80. let minulého století.
Tak teď nevím, jestli mám svou stále nesestavenou stavebnici RC šestikolky Tyrrell P34 od této legendární firmy vůbec stavět, nebo ji z piety nechat nerozbalenou.
Tak teď nevím, jestli mám svou stále nesestavenou stavebnici RC šestikolky Tyrrell P34 od této legendární firmy vůbec stavět, nebo ji z piety nechat nerozbalenou.
Určitě postavit a takhle bizarní záležitost i vystavit 

"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
robodoupe.cz
-
Bizarní? No dovol
Je to moje nejoblíbenější efjednička vůbec. Měli to náhodou moc dobře vymyšlený a kdyby jim (údajně) Goodyear neodmítnul vyvíjet ty přední malé pneumatiky, tak to mohlo být hodně úspěšné auto. Jenže "kdyby" do historie nepatří a stejně by to pak asi převálcovaly wingcary. Viděl jsem ji naživo na závodech historiků v Mostě někdy v roce 1999/2000 a jelo to naprosto fantasticky. Jak po kolejích. Šestikolové F1 mě zajímají velmi. Nebylo to samoúčelné. Škoda, že to pak zakázali. Občas se prý na festivalu rychlosti v Goodwoodu objeví Williams FW08B nebo March 2-4-0. Ale ty mají 4 kola vždy vzadu. Také to mělo svůj důvod. Pak je tu ještě Ferrari 312T6, ale ten měl vzadu jen jednu nápravu a na ní tupláky. Ale kromě P34 žádná další šestikolka v závodech nestartovala.
Když se to sestaví, tak to musí jezdit a ne se vystavovat. Na vystavování mám papírový model z ABC. Leda, že bych sehnal ještě jednu tu Tamiya stavebnici

Když se to sestaví, tak to musí jezdit a ne se vystavovat. Na vystavování mám papírový model z ABC. Leda, že bych sehnal ještě jednu tu Tamiya stavebnici

Jestli máš model, který bude i funkční, tak tím spíš bych to sestavil a pak ohromoval méně znalé publikum 

"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
robodoupe.cz
Jé, Tyrrell P34, z toho nám klukům tehdy lezly oči z důlků! Aspoň že vyšla slepovánka v Ábíčku (tu jsem lepil, ale zapadla někam do propadliště dějin
)
Ani jsem nevěděl, že je RC verze, jen že jsou dva různě velké ne-RC modely.

Ani jsem nevěděl, že je RC verze, jen že jsou dva různě velké ne-RC modely.
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
-
Pokud je mi známo, tak Tamiya nabízí plastikové stavebnice dvou statických Tyrrellů v měřítkách 1:12 a 1:20. Ty jsou, tuším, stále v nabídce. Pak ještě existuje RC verze 1:10, kterou vydávají jen občas jako jakousi limitní verzi v různých karosářských variantách. Já mám, bohužel, pro mě nejméně atraktivní verzi GP Argentiny 1977. Ta je sice aerodynamicky nejčistší, ale má zcela zakrytý motor. Raději bych provedení GP Japan 76, nebo GP Monaco 77 s odkrytými motory. Podvozek je pochopitelně stále stejný.
Jednou za čas nabízí limitku P34 také firma Scalextric. Jedná se o dráhové modely 1:32 a měly by tedy pasovat na tuzemské autodráhy Ites, dnes Faro. Ta předposlední série mi unikla o fous a ta zatím poslední byla s pro mě nepřijatelným provedením karoserie, takže jsem ji nechal expirovat.
Papírový model z ABC od p. Vyškovského je notoricky známý. Jedná se o tzv. Press version, tedy podobu jakou stáj představovala novinářům před sezónou 76. Má ten charakteristický komín, který na závody odstranili. Ale existuje mnoho jiných a opravdu hodně propracovaných vystřihovánek nejen českých autorů. Ti patří k naprosté špičce v tvorbě vystřihovánek (nejen F1). Existuje i česká vystřihovánka šestikolového March 2-4-0.
Namátkou papírové P34:
Press version 76
GP Itálie 77
Závodní verze 76
Závodní verze 76 a 77
Jednou za čas nabízí limitku P34 také firma Scalextric. Jedná se o dráhové modely 1:32 a měly by tedy pasovat na tuzemské autodráhy Ites, dnes Faro. Ta předposlední série mi unikla o fous a ta zatím poslední byla s pro mě nepřijatelným provedením karoserie, takže jsem ji nechal expirovat.
Papírový model z ABC od p. Vyškovského je notoricky známý. Jedná se o tzv. Press version, tedy podobu jakou stáj představovala novinářům před sezónou 76. Má ten charakteristický komín, který na závody odstranili. Ale existuje mnoho jiných a opravdu hodně propracovaných vystřihovánek nejen českých autorů. Ti patří k naprosté špičce v tvorbě vystřihovánek (nejen F1). Existuje i česká vystřihovánka šestikolového March 2-4-0.
Namátkou papírové P34:
Press version 76
GP Itálie 77
Závodní verze 76
Závodní verze 76 a 77