Neobvyklá zapojení optočlenů

Chcete si postavit robota, ale tak nějak nevíte kudy do toho?
Odpovědět
Radek

Neobvyklá zapojení optočlenů

Příspěvek od Radek »

Nazdar,
chtěl jsem vyzkoušet zapojení z
https://robodoupe.cz/2015/tipy-a-triky-29/
ale nějak se nedaří aby po stisku tlačítka se LED v optočlenu při 7 ani při 14mA sice sepne tranzistor v optočlenu, ale po uvolnění tlačítka tranzistor neudrží v sepnutém stavu.. Přitom je na ní správných 1,2V. Externí PNP spíná relé. Vše na 12V=.
Není to podmíněno nějakým dalším kondíkem k optočlenu nebo určitou hodnotou CTR optočlenu?
optočlen.JPG
optočlen.JPG (7.18 KiB) Zobrazeno 1022 x
Dík za tip
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Re: Neobvyklá zapojení optočlenů

Příspěvek od petr-kubac »

Pokud se bavíme o CTR ( pro vysvětlení CTR = current transfer ratio - poměr mezi proudem LED diody a fototranzistoru) - tak ten u takových zapojení musí být nad 100% - jinak se obvod dostane do spirály, kdy LEDka neudrží tranzistor otevřený.
Na druhé straně u optočlenů typu LED -> fototranzistor je CTR nad 100% běžná věc.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
Radek

Příspěvek od Radek »

děkuji, koupil jsem PC817 s TCR 50-600, asi jsem měl smůlu na ten pod 100, vyberu jiný.
nostalcomp

Příspěvek od nostalcomp »

Docela pěkné povídání o optočlenech a parametru CTR je zde.

Je tam také zmínka, že u typů 816/817 a kompatibilních se v označení může vyskytovat ještě písmeno A,B,C,D, které udává garantovaný rozsah CTR. Bez tohoto přidaného písmena je rozsah opravdu 50-600%. Ale třeba typ B už má garantováno 130-260% a to by mělo stačit. Jistějši pochopitelně bude typ C (200-400%) nebo D (300-600%).

Mám zrovna v ruce COSMO 1010 (817) B, takže ten bistabil asi vyzkouším :)
nostalcomp

Tak jsem to vyzkoušel. Posílám schéma s konkrétními hodnotami součástek, které jsem použil. Pro indikaci stavu zapnuto jsem dal obyčejnou LEDku.
Optočlen je s označením B, tedy s garantovaným CTR min. 130%. Funguje to dle očekávání. Jen je potřeba si uvědomit, že k vypnutí výstupu dojde až po uvolnění tlačítka OFF. A pokud stiskneme tlačítko OFF ve vypnutém stavu obvodu, výstupní LED bude po dobu stisku svítit a po uvolnění opět zhasne.
Je to ze schématu jasné, ale člověk si to na první dobrou nemusí hned uvědomit. Prostě to není 100% náhrada RS klopáku z hradel, jak ho známe.

opto_RS.GIF
opto_RS.GIF (10.8 KiB) Zobrazeno 931 x
nostalcomp

Tak mi to nedalo a testnul jsem i ten druhý klopák z článku. Namísto horního optočlenu jsem dal jen signalizační LEDku. Odpor je zbytečně velikej, ale použil jsem součástky z předešlého obvodu. Opět to funguje dle očekávání. Výhodou je, že se vypne ihned po stisku OFF tlačítka. Nevýhodou je, že to OFF tlačítko musí být rozpínací.

Společná výhoda pro obě varianty: po zapnutí vždy OFF!

Přesto si dovedu představit použití obou obvodů v praxi.

opto_RS2.GIF
opto_RS2.GIF (7.21 KiB) Zobrazeno 923 x
DavidO

Příspěvek od DavidO »

Radek píše: 16 črc 2025, 13:21 děkuji, koupil jsem PC817 s TCR 50-600, asi jsem měl smůlu na ten pod 100, vyberu jiný.
Hele a, čistě ze zvědavosti, nechtěl bys to změřit?
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
Odpovědět