Klávesnice (a myš)

gilhad
Kontaktovat uživatele:

Re: Klávesnice (a myš)

Příspěvek od gilhad »

Jen připomenu, že se pořád ještě vyrábějí PS/2 klávesnice a počítače s PS/2 konektorem.
fulda

Příspěvek od fulda »

V zásadě se to dá popsat docela jednoduše, ale na mnoha místech se ten popis dělí do několika variant.

První krok je, jestli je naše zařízení cordless s USB donglem, nebo se jedná o Bluetooth. Tady jde jen o přenosovou vrstvu, logická vrstva je pak zase podobná, takže se můžeme soustředit na USB dongl.

Další krok je, v jakém contextu se naše zařízená pohybuje. Ta s joistickama bude pravděpodobně jako HID (Human Interaction Device), tam jsou primitivní příkazy pro poslání jedné klávesy, posun myši o relativní hodnotu a tak. Nebo může použít context pro Keyboard & Mice, ale v tom případě budou muset ty verze s touchpadem vytvářet dva endpointy a budou potřebovat dva drivery.

Takže tu máme kontext a k tomu endpointy a ty budou víceméně na generických ovladačích.

Jak jsi si již správně všimnul, existuje MAX3421, kterej řeší fyzickou vrstvu, ale logickou pořád nechává na řídícím procesoru (takže není chytrý). Pro něj existují příklady, jak řešit některá primitiva, například ta myš. Ale prakticky vždy jen v jedné variantě. A to je to, co celou hru kazí. Na to, abychom se dostali na trochu univerzální úroveň stále přepadáváme do úrovně 32bit operačního systému. A pak jsme buď na tom RaPI pico (přímo) a nebo třeba ESP32+MAX3421.

A to je strašně smutné, protože to celkem dost diskvalifikuje takové ty zábavné projekty jako emulátor Sinclaira na osmibitovém ATMega.
Tyhle projekty mají své určité kouzlo zejména pro svou poučnost.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvek od fulda »

gilhad píše: 07 kvě 2025, 12:58 Jen připomenu, že se pořád ještě vyrábějí PS/2 klávesnice a počítače s PS/2 konektorem.
To ano, ale nejsou to ty atraktivní cordless za pár korun na které jsem odkazoval.
HonzaD

Příspěvek od HonzaD »

Třeba je to blbost, ale myslel bych, že když umí ATMega vystupovat jako USB device (v USB-ASP aj.), tak by mělo být mnohem jednodušší ji použít jako USB host (protože časování bude mnohem volnější). Mimochodem i ATTiny10 lze ovládat přes USB. Podle mě by mělo jít pro konkrétní klávesnici podobně ořezat celý USB stack na snesitelnou úroveň.
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

Před pár měsíci jsem zrovna USB klávesnice co umí PS/2 protokol zkoumal a dnes už to ani zdaleka není tak běžné, jako u kdysi (o myškách nemluvě). Když to člověk explicitně hledá, tak se ale najít dají. PS/2 taky, ale výběr je hodně omezen a to co se mi líbí už klidně stojí několik tisíc, protože je to k pokladnám, do racku atp.

Na bezdrátovou co by uměla i PS/2 protokol jsem snad ještě ani nenarazil, i když netvrdím, že neexistují :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
harr22

Příspěvek od harr22 »

Myslím že CH9350 by tvůj problém měl řešit https://www.wch-ic.com/products/CH9350.html
Je to převodník USB klávesnice, myši... na UART a opačně. Osobně používám od této firmy podobný CH9328 kdy se mi nechtělo srát s implementací USB HID do MCU který USB ani neměl. Je to něco podoného jak CH9350, ale umí jen směr UART -> USB kdy jsem potřeboval připojit jednoúčelovou klávesnici vlastní výroby k PC. Funguje to zcela spolehlivě a nejsou tam žádné záludnosti. SW byl napsaný za chvilku. Co je na křemíku bych neřešil, i tohle bude na 99% nějaký OTP MCU z jejich produkce kde je napsaný jen soft tak, aby to dělalo co má.Samozřejmě používat RPI na tohle je už trošku overkill, ale pokud toho nebudeš vyrábět produkční množství, je to taky možnost.
fulda

Příspěvek od fulda »

Tak tohle je opravdu to co jsem hledal. S tímhle už se bude dát připojit klávesnice docela snadno.
Odpovědět