Záhada

V lampárně možno podat stížnost na jiného člověka, na firmu, na úřad, na politickou stranu, na sousedovo zvíře, na milence své ženy, na vlastní ženu, na cizí ženu, na počasí, na vládu, na daně, na Láďu, na admina a na fůru jiných věcí.

Lampárnu též možno využít k pokládání dotazů filosofických, metafyzických, alchymistických, astrologických či běžnému zařazení se vyhýbajících.
Odpovědět
HonzaD

Záhada

Příspěvek od HonzaD »

Už dlouho řeším záhadu: mám notebook, který občas dělá "divnou věc." Když přes něj lehce přejedu prsty, tak v bříškách prstů cítím takové divné brnění. Když prsty nehýbu, tak to necítím. Stejně tak to není cítit, když víc přitlačím (pocit tlaku asi vjem zakryje). Myslím, že k tomu musí být notebook připojen do zdi - po odpojení to nedělá. Ale třeba zrovna teď to také nedělá, přestože se nabíjí. Přičítal jsem to starému počítači levné značky, ale manželka dostala od Ježíška nový MacBook a tam je to snad ještě výraznější. Tušíte někdo, co to může být? Zdá se mi zřejmé, že někudy nějak prosakuje síťová frekvence skrz zdroj, ale jak se z toho udělá brnění v prstech jen při pohybu mi jasné není. Navíc můj počítač je z poctivého plastu, tak jak se to skrz něj šíří?
aladin

Re: Záhada

Příspěvek od aladin »

Co na to říká vadaska? Svítí?
fulda

Příspěvek od fulda »

Ahoj,

to co hledáš znám pod označením Y-capacitors. Česky asi Y filtr? Nějaké povídání náhodně nalezené na webu. V druhé polovině je kapitola o Y capacitors. Je to poměrně běžný způsob filtrace pro třívodičové spínané zdroje. Pokud máš dost šikovný měřák, tak naměříš 100V proti každé zdířce v zásuvce a každým pólem toho zdroje. Proud je méně než malý, proto to cítíš jen v čase, kdy převažuje kapacitní vazba mezi tebou a zdrojem. Když začne převažovat rezistivní vazba, tak proud nestačí.

Pro větší (rozměrově větší, velké plechové bedny) se kapacitní vazba tvoří snáze, takže si můžeš vyzkoušet třeba přejet prstem po plechové krabici hifi zesilovače, pak porovnat pocity, když to uděláš přes papír a tak.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr-kubac »

Nějaké kapacity proti zemi a svodové proudy budou i u jiných "topologií" zdrojů.
Dělají to třeba prutové antény některých starších rádií, když se po nich přejede prstem a dokonce mám v práci kovovou stolní LED lampu, po které když jedete prstem tak hlasitě brumí na celou místnost - na frekvencí sítě =50Hz (poznámka: zatím mě nekopla)
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

fulda píše: 28 pro 2024, 11:59 V druhé polovině je kapitola o Y capacitors. Je to poměrně běžný způsob filtrace pro třívodičové spínané zdroje.
Jablecne zdroje jsou dvouvodicove (tri jsem zatim nevidel). Takze to asi nastava i jindy. Me to dela u nasich, kde je TN-C, v Praze jsem to na TN-S nepozoroval.
Odpovědět