konvertor AC 220V na DC 5V

fulda

Re: konvertor AC 220V na DC 5V

Příspěvek od fulda »

Vladimír píše: 09 pro 2024, 17:03 @fulda
To som trochu nepochopil. Takže ak ak je v špecifikácii toho zdroja napísané že dáva 5V tak dostanem len 4.5V a to ešte arduino zožerie ďalšie 0.5V takže som nakoniec na 4V??? Chápem to správne?
Já bych jen poznamenal, že jsem napsal, že ten zdroj má spotřebu 0,5W - dvojité W znamená Watty. 0,5W tedy znamená tolik, jako kdyby na jeho výstupu trvale protékalo 100mA. Vzhledem k tomu, že maximální spotřeba všech živých částí, které jsi pojmenoval (arduino, PIR, Relé) bude tak kolem poloviny této hodnoty, přijde mi to dost neefektivní.

Ale spíš mi přijde vhodné znovu tě upozornit na to, že hodláš pracovat s nebezpečným napětím a že není moc chytré se pouštět do něčeho, kde si nejsi jistej.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

A koľko teda na také Arduino Pro mini môžem pustiť voltov aby som ho neusmažil? 12? 15? a koľko z neho potom dostanem. Ono to má predsa nejaký regulátor cez ktorý viac aj tak neprejde nie?
DavidO

Příspěvek od DavidO »

Vladimír píše: 09 pro 2024, 20:16 A koľko teda na také Arduino Pro mini môžem pustiť voltov aby som ho neusmažil? 12? 15? a koľko z neho potom dostanem.
Origo Arduino Pro mini má MIC5205 a to má pracovní maximum na vstupu 16V. Klony mají kdovíco s kdovíjakým maximem, ale odhadem, když budeš mezi 7-12V a nebudeš chtít odebírat víc jak 150mA, tak by to mělo být OK a Arduino bude napájené tak asi 5V a svět bude hezký.
Vladimír píše: 09 pro 2024, 20:16 Ono to má predsa nejaký regulátor cez ktorý viac aj tak neprejde nie?
No, právě že ne. Když se začneš pohybovat kolem maxima, co regulátor snese, tak se můžou začít dít nepěkné věci. Například dříve zmíněné klony LM1117 se obvykle chovají tak, že když to s vstupním napětím přeženeš (a to i jen chvilkově, špičkově), tak vypustí magický dým a tím pádem přestanou fungovat, ale zároveň se prozkratuje vstup na výstup a tudíž dál půjde to, čím jsi to nakrmil, a protože to, čím jsi to nakrmil, usmažilo regulátor, tak ti to klidně usmaží i jádro Arduina...
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
DavidO

Příspěvek od DavidO »

fulda píše: 09 pro 2024, 18:02 Já bych jen poznamenal, že jsem napsal, že ten zdroj má spotřebu 0,5W - dvojité W znamená Watty. 0,5W tedy znamená tolik, jako kdyby na jeho výstupu trvale protékalo 100mA. Vzhledem k tomu, že maximální spotřeba všech živých částí, které jsi pojmenoval (arduino, PIR, Relé) bude tak kolem poloviny této hodnoty, přijde mi to dost neefektivní.
S tím souhlasím. Kdyby se to napájelo z baterky, tak to bude nezanedbatelný problém. Jestli se to napájí z elektrárny a je to jen jedno zařízení, tak zas na druhou stranu myslím, že to problém ani moc není - náklady jsou součástí "hraju si a to je to hlavní" a při ceně baj voko 5Kč/kWh je 0.5W trvale zapnutého odběru ročně tak asi koruna (jestli jsem se nesek v řádu, a taky teda nevím, kolik teď stojí šťáva v Horních Uhrech, ale i kdyby to bylo desetkrát víc, tak za tu srandu s hobby to klidně dám).
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

jestli jsem se nesek v řádu, a taky teda nevím, kolik teď stojí šťáva v Horních Uhrech, ale i kdyby
Odkedy umrel kráľ Štefan už to nieje to čo to bývalo. Toho ste zažili ešte asi aj vy v západných provinciách....
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

Zatiaľ nemám ďalšie otázky ctihodnosti.
Včera som sa s tým hral cez usb a teda ostáva už len kúpiť tie komponenty. Potom sa ozvem.
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

Ozaj ešte nepozná niekto nejaký dobrý jednoduchý a prehľadný návod ako zapojiť kameru? Nemusí to byť Arduino postupne sa posuniem ku ESP32.
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

Ak môžem budem pokračovať.

Snažím sa upustiť od toho 220V napájania a našiel som niečo takéto.
https://www.ledtech.sk/led-zdroje-a-tra ... esults=130
To by som spojil s rozdelovačom
https://www.ledtech.sk/prislusenstvo/28 ... 12235.html
Jeden koniec by šiel do arduina a druhý by sa prepojil s konektorom so svorkovnicou
https://www.ledtech.sk/prislusenstvo/27 ... results=38

No a tým pádom by som pracoval s 12V.
Trochu ma znervozňuje popis ku tomu zdroju kde sa píše že nieje určený na trvalé napájanie a že v prípade dlhodobého zaťaženia treba počítať s 20% rezervou. Nechápem presne čo je tá 20 rezerva.

Čo si o tejto kombinácii myslíte?
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

Proste z toho netahat pri trvalem provozu nominalnich 12W (12V/1A) ale jen 80%, cili max 9.6W (0.8A).

Pokud to ma nekde opravdu bezet trvale (bez dozoru) a blizko horni hranice, tak bych zvazil neco, co je na to urcene (zdroj na DIN listu treba, ale to zase vyzaduje stourani do 230V) nebo alespon dostatecne predimenzovane (provozovat to treba na max pulce nominalniho vykonu, ano vim, ze to neni efektivni, ale je to studene), ne zdroj za 50Kc u ktereho se i prodejce jisti, ze ho nikdo na tom maximu provozovat nebude...

Ty redukce urcite fungovat budou, kvalitu konektoru na nich z obrazku tezko rict. Ale kdyz se to nebude moc casto rozpojovat.
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

Díky všetkým za pomoc.
Odpovědět