LEGO NA PŮDĚ
LEGO NA PŮDĚ
Zdravim vsechny, pokud Vas to jako "roboťáky" neurazi, tak bych zde publikoval nasi stavbu LEGO kolejiste na nasi pude. Na modelerske forum to neni, nejsme modeleri a LEGO TRAIN forum se mi zda mrtve. Tak bych to s dovolenim zkusil zde. Budu publikovat stavbu, 3D tisk a samozrejme elektroniku na ovladani.
Soucasny stav kolejiste:
Soucasny stav kolejiste:
Naposledy upravil(a) purs dne 12 pro 2024, 14:49, celkem upraveno 1 x.
Re: LEGO NA PŮDĚ
Kdyby nás to uráželo, tak bychom tu na to neměli zvláštní sekci (modelovat lze i z Lega), takže jen houšť a větší kapky
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
robodoupe.cz
Lokomotivy jsou ovladane original LEGO ovladacem. Jsou napajene NiMH velikosti AAA.
Ovladani vyhybek a navestidel je resene ovladacem s NEXTION displayem. Nextion svymi TX a RX signaly ridi radiovy modul HC-12. V kolejisti je druhy HC-12 s budicem RS485. Komunikace je vzdy pouze ve smeru ovladac -> kolejiste, tak je budic stale ve stavu vysilani. Data na RS485 zpracovavaji desky s Raspberry Pi Pico a ovladaji vyhybky a navestidla.
Uvodni obrazovka ovladace: Nahled ovladani stanice Nova Paka:
Ovladani vyhybek a navestidel je resene ovladacem s NEXTION displayem. Nextion svymi TX a RX signaly ridi radiovy modul HC-12. V kolejisti je druhy HC-12 s budicem RS485. Komunikace je vzdy pouze ve smeru ovladac -> kolejiste, tak je budic stale ve stavu vysilani. Data na RS485 zpracovavaji desky s Raspberry Pi Pico a ovladaji vyhybky a navestidla.
Uvodni obrazovka ovladace: Nahled ovladani stanice Nova Paka:
Jak jsem psal v minulem prispevku, vyhybky a navestidla jsou ovladane po RS485. Kazda deska ma svoji adresu
a zpracovava prikazy pro krokove motory nebo LEDky v navestidlech.
Krokove motory ve vyhybkach jsou 28BYJ-48.
download/file.php?mode=view&id=1914
a zpracovava prikazy pro krokove motory nebo LEDky v navestidlech.
Krokove motory ve vyhybkach jsou 28BYJ-48.
download/file.php?mode=view&id=1914
Moc pěkné. Jen takový tip, kromě ULN2003 se dělá také ULN2803, které je stejné, jen má 8 tranzistorů. Pak by místo 4 obvodů stačily dva.
Ano, vim. Vyuzivam zasob po vyrobe. ULNkama mrham, ale mam jednodusi plosnak. Navrh plosnaku za par minut. I modulem RASPBERRY PI PICO mrham, mohl by tam byt nejaky Microchip, ktere mam po suplikach. Ale ta radost z jednoducheho programovani. A pro radost to delam.
Jedná se o Lego Vláčky - ty mají rozchod 37,5mm. Takže očekávám, že se v některém z dalších dílů dozvíme, jak se poskládá přestavník s krokáčem.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Ano, Fulda ma pravdu. Jen co bude volna chvilka nafotim prestavniky ve vyhybkach.
LEGO je jako modelova zeleznice hnusny, ale je to velky a i ja nemodelar mohu delat ruzne veci. Neco mame original LEGO, neco je z kostek LEGO tisknutych na 3D a neco je moje fantazie take 3D tisk.
Typicky priklad je nadrazni budova "SEDMIHORKY", zplacanina vseho.
download/file.php?mode=view&id=1915
PS: budu si muset udelat nejakou foto krabici, abych z fotek nemusel retusovat bordel v dilne.
LEGO je jako modelova zeleznice hnusny, ale je to velky a i ja nemodelar mohu delat ruzne veci. Neco mame original LEGO, neco je z kostek LEGO tisknutych na 3D a neco je moje fantazie take 3D tisk.
Typicky priklad je nadrazni budova "SEDMIHORKY", zplacanina vseho.
download/file.php?mode=view&id=1915
PS: budu si muset udelat nejakou foto krabici, abych z fotek nemusel retusovat bordel v dilne.
Dik
Ad PS: Prepni fotak v telefonu na "Portret" ono to pozadi vesmes docela pouzitelne rozmaze... Pokud ho tam mas, samozrejme.
Ad PS: Prepni fotak v telefonu na "Portret" ono to pozadi vesmes docela pouzitelne rozmaze... Pokud ho tam mas, samozrejme.