LEGO NA PŮDĚ

purs

LEGO NA PŮDĚ

Příspěvek od purs »

Zdravim vsechny, pokud Vas to jako "roboťáky" neurazi, tak bych zde publikoval nasi stavbu LEGO kolejiste na nasi pude. Na modelerske forum to neni, nejsme modeleri a LEGO TRAIN forum se mi zda mrtve. Tak bych to s dovolenim zkusil zde. Budu publikovat stavbu, 3D tisk a samozrejme elektroniku na ovladani.
Soucasny stav kolejiste:
navrh_kolejiste.jpg
Naposledy upravil(a) purs dne 12 pro 2024, 14:49, celkem upraveno 1 x.
Dex
Administrátor

Re: LEGO NA PŮDĚ

Příspěvek od Dex »

Kdyby nás to uráželo, tak bychom tu na to neměli zvláštní sekci (modelovat lze i z Lega), takže jen houšť a větší kapky :D
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
purs

Příspěvek od purs »

Lokomotivy jsou ovladane original LEGO ovladacem. Jsou napajene NiMH velikosti AAA.
Ovladani vyhybek a navestidel je resene ovladacem s NEXTION displayem. Nextion svymi TX a RX signaly ridi radiovy modul HC-12. V kolejisti je druhy HC-12 s budicem RS485. Komunikace je vzdy pouze ve smeru ovladac -> kolejiste, tak je budic stale ve stavu vysilani. Data na RS485 zpracovavaji desky s Raspberry Pi Pico a ovladaji vyhybky a navestidla.
Uvodni obrazovka ovladace:
ovladac_uvod.jpg
Nahled ovladani stanice Nova Paka:
ovladac_NovaPaka.jpg
purs

Příspěvek od purs »

Jak jsem psal v minulem prispevku, vyhybky a navestidla jsou ovladane po RS485. Kazda deska ma svoji adresu
a zpracovava prikazy pro krokove motory nebo LEDky v navestidlech.
Krokove motory ve vyhybkach jsou 28BYJ-48.
download/file.php?mode=view&id=1914
Přílohy
vyhybky_navestidla.jpg
MartinL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinL »

Moc pěkné. Jen takový tip, kromě ULN2003 se dělá také ULN2803, které je stejné, jen má 8 tranzistorů. Pak by místo 4 obvodů stačily dva.
purs

Příspěvek od purs »

Ano, vim. Vyuzivam zasob po vyrobe. ULNkama mrham, ale mam jednodusi plosnak. Navrh plosnaku za par minut. I modulem RASPBERRY PI PICO mrham, mohl by tam byt nejaky Microchip, ktere mam po suplikach. Ale ta radost z jednoducheho programovani. A pro radost to delam.
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

purs píše: 20 pro 2024, 17:03 Krokove motory ve vyhybkach jsou 28BYJ-48.
OT dotaz (vlacky jsem mel v ruce tak pred 35 lety u spoluzaka), ve vyhybkach jsou krokace? Nebo je to nejaky vetsi system nez domaci H0?
Predem dik
fulda

Příspěvek od fulda »

E-Ryc píše: 21 pro 2024, 10:58
purs píše: 20 pro 2024, 17:03 Krokove motory ve vyhybkach jsou 28BYJ-48.
OT dotaz (vlacky jsem mel v ruce tak pred 35 lety u spoluzaka), ve vyhybkach jsou krokace? Nebo je to nejaky vetsi system nez domaci H0?
Predem dik
Jedná se o Lego Vláčky - ty mají rozchod 37,5mm. Takže očekávám, že se v některém z dalších dílů dozvíme, jak se poskládá přestavník s krokáčem.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
purs

Příspěvek od purs »

Ano, Fulda ma pravdu. Jen co bude volna chvilka nafotim prestavniky ve vyhybkach.
LEGO je jako modelova zeleznice hnusny, ale je to velky a i ja nemodelar mohu delat ruzne veci. Neco mame original LEGO, neco je z kostek LEGO tisknutych na 3D a neco je moje fantazie take 3D tisk.
Typicky priklad je nadrazni budova "SEDMIHORKY", zplacanina vseho.
download/file.php?mode=view&id=1915
PS: budu si muset udelat nejakou foto krabici, abych z fotek nemusel retusovat bordel v dilne.
Přílohy
sedmihorky.jpg
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

Dik
Ad PS: Prepni fotak v telefonu na "Portret" ono to pozadi vesmes docela pouzitelne rozmaze... Pokud ho tam mas, samozrejme.
Odpovědět