Můj nápad na robota

Chcete si postavit robota, ale tak nějak nevíte kudy do toho?
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Re: Můj nápad na robota

Příspěvek od JPLABS »

Vidím to skepticky, protože nástroje s dutým čtyřhranem se dělají z vandiové oceli a je obtížné je upravit.
Napadlo mne ještě použít kleštinu. Pouze nevím jak ji upevnit do otvoru velkého kola. Zatím čínské ozubené kolo používám jako těžítko. :D
Mám ze starý knihovny udělanou vitrinu s čínskými produkty. Říkám tomu "Muzeum úspěchů čínského lidu". Je tam například nový klešťový měřák proudu, který neměří, dále montážní LED lampa, která po 72 hodinách svícení vyrazila domovní pojistky a vybuchla (je neopravitelná, nerozebiratelná), dále 4-kanálové dálkové ovládání, které se porouchalo po 3 hodinách provozu (odešel mikropočítač). Také zásuvkový měřák spotřeby, též odešlý po několika hodinách provozu. Brzy ve vitrině přibudou čínská ozubená kola.
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

Uz to tu nekdo psal - zeleny "loctite" (musi se nahrat na 100 stupnu aby povolil) a neurves to - v modelarine se tim bezne lepi pastorky na hridel motoru, takze to bude mit kazdy modelarsky kramek.

EDIT: Neni to zkusenost "z internetu", jezdilo mi to na auticku, ktere v dobe "nejvetsi slavy" melo na predku dvoukiloveho SICKa a na zadku petilitrovy soudek (plus vlastni vaha, takze dohromady mozna 15 kilo) - drzelo to jak pastorek na motoru, tak druhou remenici na bubinku puvodni odstredive spojky (puvodne to byl model 1:5 pro spalovak).
maxipes

Příspěvek od maxipes »

Ak sa stále bavíme o navijáku na cievky, tj. krúťák 0-0+prd, tak by som sa s tým príliš netrápil, otvor aj hriadeľ nepatrne zdrsnil a zlepil to s kovom plneným epoxidovým lepidlom, prípadne nejakým už spomínaným anaeróbnym lepidlom, ktoré bude mať dostatočnú pevnost a zvládne vyplniť medzeru.

Inak otvor 8,05 mm je takmer určite mimo všetky bežné tolerancie pre uloženie s presahom. Ale to asi nie je ani oska 8,00 mm. Zajtra prípadne pozriem do tabuliek.

Driek takmer určite nebude kalený a mal by ísť opracovať a prevŕtať. Skúste do neho zarýpnuť pilníkom.

Futro z gola orechu nepovažujem za dobrý nápad. Jednak je pomerne ťažko opracovateľný, dvak štvorhran / šesťhran nemusí byť s vonkajším valcom súosí. To už radšej vysústružiť futro z vhodného materiálu…
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

Jeste me napadlo, pokud hridelka neni kalena (a neni pridelana k necemu, takze by se dala upnout do soustruhu), tak by se jeji prumer dal "zvetsit" radlovanim (? - knurling) a pak by mohla jit nalisovat. Ale osobne bych asi radsi sel do toho lepidla...
harr22

Příspěvek od harr22 »

JPLABS píše: 15 bře 2026, 08:37
toto je volovina, soory. To možná funguje na nějaká malá asi plastová kolečka s mikromotorkem, kde nejsou téměř žádné síly. Já mám ocelové ozubené kolo o průměru 70 mm (váha 460 gramů) , které má otáčet 8mm hřídelí na které je 4 kg zátěž.
Všichni to lepí, kolečko je přímo vyrobené s vůlí na lepení, ale jedině "vývojářská firma" jplabs opět hledá problémy tam kde je nikdo jiný nemá. :-) Těmito anaerobními lepidly žádné plastové kolečka lepit nejdou, tuhnou jen při styku s kovy a bez přístupu vzduchu. Bude to držet řádově líp než nějaké matky na závitovce a podobné nesmysly. :-) Používá se to mj. právě pro zajišťění matek proti protáčení.

A teď budem 2 stránky řešit kde koupit metakrylát jež mají všude :-)
HonzaD

Příspěvek od HonzaD »

harr22 píše: 16 bře 2026, 16:07 tuhnou jen při styku s kovy a bez přístupu vzduchu
Omlouvám se za OT, v tomto vlákně to snad zas tak nevadí. Nevím, co tohle znamená - že tuhnou i bez přístupu vzduchu nebo jen bez přístupu vzduchu? Protože pokud je to za b), tak si moc neumím představit, jak by to fungovalo.
harr22

Příspěvek od harr22 »

Ano, je to tak. Na vzduchu to netuhne. Spíš časem vyschne, ale za hodně dlouho, řádově týdny až měsíce (jak které a podle podmínek). Co si na tom neumíš představit? Prostě je to pořád taková lepivá šlichta, něco jako řidší med. V lahvičče ti nikdy nezatuhne, i když je téměř prázdná. Vzduch v lahvičče nechávají záměrně, aby se reakce nerozběhla a lepidlo nezatuhlo.

Při použití nakydáš metakrylát na hřídel a do díry, chvíli s tím jde manipulovat než se rozběhne katalytická reakce s kovy a tím to zatuhne. Je dobré spoj nechat následně aspoň den vytvrdnout než se bude plně zatěžovat, záleží na vrstvě. Ale manipulační pevnost má spoj už po pár minutách. Samozřejmě je lepší povrch trochu zdrsnit, ale to je dobré u lepení čehokoliv, takže podobné věci nemá význam uvádět. Jen je třeba dát pozor, aby vrstva nebyla příliš velká. 0,05mm jak uvádí jplab je naprosto ideální (ozubené kola jsou zjevně proto takto udělané). Pokud s tím budeš chtít lepit 0,5mm rozdíl tak na to zapomeň. Většina těchto lepidel bez aktivátoru nezatuhne. Dílem větší plochou přístupu kyslíku ke spoji jež reakci blokuje a dílem velké vzdálenosti lepidla od kovových ploch.

Lepím s tím mj. 15cm ložiska do oběžných kol s hmotností v řádu stovek kg a drží to opravdu dobře, i ty čínské. Při vyrážení do toho mydlím 10kg kladivem ze všech sil, abych ho z díry dostal a někdy je to opravdu fuška.
maxipes

Příspěvek od maxipes »

Ešte k tým maticiam. Je potrebné zostaviť ich tak, aby sa pohybom súčastí (samo)uťahovali. Napr. aj voliť ľavý závit. Pokiaľ dochádza pri zastavení pohybu k nejakemu väčšiemu brzdeniu (napr. motor do skratu) a otáča sa nejakou relevantnou hmotou, tak matice potrebujete poistiť.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

harr22 píše: 16 bře 2026, 17:52 Ano, je to tak. Na vzduchu to netuhne. Spíš časem vyschne, ale za hodně dlouho, řádově týdny až měsíce (jak které a podle podmínek). Co si na tom neumíš představit? Prostě je to pořád taková lepivá šlichta, něco jako řidší med. V lahvičče ti nikdy nezatuhne, i když je téměř prázdná. Vzduch v lahvičče nechávají záměrně, aby se reakce nerozběhla a lepidlo nezatuhlo.

Při použití nakydáš metakrylát na hřídel a do díry, chvíli s tím jde manipulovat než se rozběhne katalytická reakce s kovy a tím to zatuhne. Je dobré spoj nechat následně aspoň den vytvrdnout než se bude plně zatěžovat, záleží na vrstvě. Ale manipulační pevnost má spoj už po pár minutách. Samozřejmě je lepší povrch trochu zdrsnit, ale to je dobré u lepení čehokoliv, takže podobné věci nemá význam uvádět. Jen je třeba dát pozor, aby vrstva nebyla příliš velká. 0,05mm jak uvádí jplab je naprosto ideální (ozubené kola jsou zjevně proto takto udělané). Pokud s tím budeš chtít lepit 0,5mm rozdíl tak na to zapomeň. Většina těchto lepidel bez aktivátoru nezatuhne. Dílem větší plochou přístupu kyslíku ke spoji jež reakci blokuje a dílem velké vzdálenosti lepidla od kovových ploch.

Lepím s tím mj. 15cm ložiska do oběžných kol s hmotností v řádu stovek kg a drží to opravdu dobře, i ty čínské. Při vyrážení do toho mydlím 10kg kladivem ze všech sil, abych ho z díry dostal a někdy je to opravdu fuška.
Našel jsem technický list k metakrylátrovému lepidlu: https://www.centrum-lepidel.cz/files/pr ... 8-2015.pdf. V "důležitých poznámkách" odstavec (2) dole se uvádí: EBS pouze důrazně doporučuje použití verzí s kratší dobou zpracování < 40 minut pro případy, že při lepení kovu na kov se jedná o tenké lepící spáry ≥ 0,4 mm. Tato minimální tloušťka musí být dodržena.. Já mám průměr hřídele 8.00mm a průměr otvoru 8.05mm.To je spára 0.025 mm mezi hřídelí a stěnou otvoru. To je 16x menší spára než je požadovaná minimální tlouštka. Spára 0.025 mm je dost malá na cokoliv. Pro srovnání, lidský vlas má 0.4mm průměr. Cena toho lepidla je Kč 595.- + poštovné. Nerad bych dal téměř 700 Kč za tubičku lepidla, které mi bude k ničemu.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

maxipes píše: 17 bře 2026, 07:39 Ešte k tým maticiam. Je potrebné zostaviť ich tak, aby sa pohybom súčastí (samo)uťahovali. Napr. aj voliť ľavý závit. Pokiaľ dochádza pri zastavení pohybu k nejakemu väčšiemu brzdeniu (napr. motor do skratu) a otáča sa nejakou relevantnou hmotou, tak matice potrebujete poistiť.
Přesně tak, na té horizontální tyči se matice utahují. Stačilo tam dát pérovky pod každou matici.
Dneska jsem montoval lampu na stožár. Lampa měla pokličku a ta se přidělala kovovou trubičkou, která měla závit uvnitř i vně. Akorát, že průměry byly trochu jiné, než potřebuju.
Na hřídel 8mm bych snad dokázal vyříznout závit M8, záleží na tvrdosti ocele hřídele. Kolo má otvor 8.05mm, tzn. že závit M10. Jestli je náboj zakalený, bude to problém.
Kdybych měl použít to zázračné lepidlo, musel by se otvor trochu zvětšit vrtáním na 8.8mm, pak by byla spára 0.4mm. Ale jestli je náboj zakalený, tak zase ten samý problém.
Odpovědět