Můj nápad na robota

Chcete si postavit robota, ale tak nějak nevíte kudy do toho?
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Re: Můj nápad na robota

Příspěvek od JPLABS »

100% hodnoceni , myslím 780 bodů, mám na eBay. Na Alíkovně nejsem, nikdy jsem nebyl. Alíkovna a eBay jsou odlišné portály. Ten odkaz na ebay se mi otevře včetně obrázků.
Problém s registrací na Alíkovně není u mne. Mě dojde SMSkou potvrzovací kód z Alíkovny (4 číslice), ale Alíkovna hlásí, že jsou chybné. To však nebrání Alíkovně, aby mne od té doby začala spamovat nabídkama.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

Řekl jsem 1.března známému, který má účet na Alíkovně, aby mi ty ozubený kola koupil. Dneska došly. Dovezla je zásilkovna. Kola jsou pěkná, má to háček. Není je jak upevnit na hřídel. :D

Velké kolo: mám vertikálně hřídel průměr 8mm , vykukuje z bedny asi 20 mm. Ozubené kolo na ní přesně padne, má otvor také o průměru 8mm. Ale jak mám to kolo upevnit ke hřídeli?

Kuželové malé kolo, tam je situace trochu jednodušší. Kolo má průměr pro osu 6mm. Tato hřídel má být vodorovně, bude se s ní ručně otáčet. Kuželové kolo bude pohánět velké kolo na vertikální hřídeli. V podstatě jsem vymyslel upevnění tohoto kola tak, že kolo nasunu na závitovou tyč a upevním z obou stran matkami, aby se kolo netočilo na závitové tyči. Závitová tyč bude zasunuta do kovové trubky o vnitřním průměru 6mm. Ta kovová trubka bude vymezovat umístění kola na hřídeli (závitové tyči). Ještě k tomu potřebuju spojovací matku o vnitřním závitu 6mm a vnějším průměru 8mm. Ta bude na konci na závitové tyči a na ní bude upevněno kolo pro ruční otáčení.

Ovšem jak upevnit velké kolo na vertikální hřídel, to zatím netuším.
DavidO

Příspěvek od DavidO »

JPLABS píše: 13 bře 2026, 20:03 Ovšem jak upevnit velké kolo na vertikální hřídel, to zatím netuším.
Já sice nejsem strojař, ale i ke mě se dostaly zvěsti, že možností je hodně, že to jde třeba pomocí lisování, lepení, hřídelového pouzdra, stavěcím šroubem či kolíkem skrz náboj, na D hřídel a pak i (ale to bych doma už nechtěl dělat) s perem a drážkou, s klínkem, na kuželovou nebo drážkovanou hřídel a určitě i jinak.
Použít závitovou tyč jako hřídel není šťastný nápad. Tak leda jako nouzovka nebo na ověření. Rozhodně bez nároků na přesnost, přenos výkonu, nebo životnost.
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

toto je volovina, soory. To možná funguje na nějaká malá asi plastová kolečka s mikromotorkem, kde nejsou téměř žádné síly. Já mám ocelové ozubené kolo o průměru 70 mm (váha 460 gramů) , které má otáčet 8mm hřídelí na které je 4 kg zátěž.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

DavidO píše: 14 bře 2026, 19:19
JPLABS píše: 13 bře 2026, 20:03 Ovšem jak upevnit velké kolo na vertikální hřídel, to zatím netuším.
Já sice nejsem strojař, ale i ke mě se dostaly zvěsti, že možností je hodně, že to jde třeba pomocí lisování, lepení, hřídelového pouzdra, stavěcím šroubem či kolíkem skrz náboj, na D hřídel a pak i (ale to bych doma už nechtěl dělat) s perem a drážkou, s klínkem, na kuželovou nebo drážkovanou hřídel a určitě i jinak.
Použít závitovou tyč jako hřídel není šťastný nápad. Tak leda jako nouzovka nebo na ověření. Rozhodně bez nároků na přesnost, přenos výkonu, nebo životnost.
Také nejsem strojař. Vím, že existují D-hřídele, také hřídele s frézovanou drážkou. S těmi jsem se už potkal při opravách různých motorů. Pero a drážka nebo klín mi nedělá problém, umím sundat i nandat zpět. Kolík skrz náboj také existuje. Čekal jsem, že čínský kolo z Alíkovny bude mít v náboji otvor pro kolík nebo šroub. Jenže čínský kolo nemá nic z toho. Prostě a jednoduše: čínský ozubený kolo má průměr 70mm, váží 465 gramů. Otvor pro hřídel je přesně 8.05 mm, otvor je kulatý, bez závitu a není to "D-otvor". V náboji není z boku žádný otvor. Náboj má na výšku 30mm. Dnes vyfotím a dám to sem.

Proti tomu mám moji hřídel bez drážky a bez D-úbrusu o průměru 8.00 mm. Hřídel je vertikálně orientovaná a visí na ní zátěž asi 4kg. Sedí na dvou ložiskách (nahoře a dole). Čínský kolo lze hladce nasadit na hřídel. Po nasazení se čínský kolo na hřídeli vcelku hladce otáčí. Jak si číňaň představoval upevnění kola na hřídel, teda fakt netuším.
Prostě, čínský ozubený kolo je dobrý leda tak do vitrýny. Je to čínský brak z Alíkovny.

Vrtání otvoru z boku do náboje může být docela problém. Kolo nutno nějak upevnit pod vrtákem vrtačky. K tomu je nutný X-přípravek, aby se vrtalo kolmo k ose otvoru pro hřídel. Vedle toho, náboj bude asi kalená ocel. Možná práce pro strojírenskou firmu. Ta si naúčtujhe tisíce Kč, jestli to vůbec vezme, udělá a nezničí kolo.
Teoreticky bych snad, možná, dokázal ubrousit moji hřídel na D-tvar. Netuším zatím čím a zda náhodou není hřídel z tvrdé oceli. Dodatečné frézování drážky do mé hřídele není proveditelné.

Můj nápad se závitovou tyčí se týká druhého, kuželového ozubeného kola. To bude natáčeno ručně. Bude na horizontální ose a bude otáčet velkým kolem, umístěným na vertikální hřídeli. Koupil jsem v Hornbachu závitovou tyč, včera jsem vyzkoušel. Tyč jde přesně bez vůle nastrčit do kola. Pak jsem našrouboval matky, každou z jedné strany a utáhnul k ozubenému kolu. Kolo se na tyči nehne. Až to budu sestavovat, ještě uříznu trubku o vnitřním průměru 6mm na délku od matic ke koncím tyče. Ty trubky budou vymezovat pozici kola na vodovné tyči od konce tyče. Problém je jen v tom, že potřebuju tzv. "prodlužovací matku" se závitem M6 a vnějším průměrem 8 mm a délkou asi 30mm. Tato matka bude na konci tyče a na ní se nasadí ruční kolo s kleštinou, kterým se bude ručně otáčet.
Naposledy upravil(a) JPLABS dne 15 bře 2026, 10:08, celkem upraveno 1 x.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

slíbené foto (lze zvětšit):
převod
převod
na vodorné hřídeli (závitová tyč M6) zleva je nasunuta do AL trubky o vnitřním průměru 6mm. Pak následuje matka M6, pérová podložka, kuželové ozubené kolo, pérová podložka, matka M6 a závitová trubka pokračuje nad velkým ozubeným kolem. Za ním je uchycena do držáku.

Velké ozubené kolo je nasazeno na kulatou hřídel průměr 8mm, ke které není jak uchytit. Napadlo mne při focení jedno dost komplikované řešení: hřídel o průměru 8mm, která na jednom konci by měla dutinový čtyřhran a na druhém konci vnější závit M8. Pak bych snad dokázal na mé hřídeli vybrousit čtyřhran. Na něj by se nasadila tyč s dutým čtyřhranem. Ta by se zasunula do velkého kola a nahoře upevnila matkou M8 s pérovou podložkou.
Otázka je, kde takovou tyč získat. Umím vytočít vnější závit M8, ale ne vyrobit do tyče dutý čtyřhran. :(
A celé to je o tom, že číňan při práci nemyslel a vyrobil zmetek.
kolbaba71
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kolbaba71 »

Hodně možná by pomohlo to velké kolo na hřídel nalisovat. Velké kolo zahřát a hřídelku ochladit a pak to naklepnout do sebe.
fulda

Příspěvek od fulda »

Slyším tu slovo toleranční pole?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

kolbaba71 píše: 15 bře 2026, 10:30 Hodně možná by pomohlo to velké kolo na hřídel nalisovat. Velké kolo zahřát a hřídelku ochladit a pak to naklepnout do sebe.
To by
(1.) hřídel by musela mít nepatrně větší průměr než otvor ve velkém kole. Nebo opačně, otvor pro hřídel ve velkém kole by musel být menší než je průměr hřídele. Při zahřátí by se otvor zvětšil a po vychladnutí zase zmenšil. Jenže moje hřídel je naopak o 0.05mm v průměru menší než otvor ve velkém kole. Čili se nezvětší a zahřátí velkého kola nepomůže.
(2) hřídel kouká ze stroje asi 25 mm, není vyjímatelná, leda bych rozebral celý stroj.

Nicméně jsem rozpracoval (zatím v hlavě) myšlenku pomoci si nějakým nástrčným dutým klíčem, buď se čtyřhranem nebo šestihranem. Když mám hřídel průměr 8mm, mohl bych ji zbrousit na konci na čtyřhran např. 5x5mm. Lepší by byl šestihran, zbroušení by dalo méně práce. Na zbroušení bych nasunul nástrčný klíč. Ovšem tělo klíče musí mít průměr 8.00mm, aby šel přesně do velkého kola a nesměl by být moc zakalený a tvrdý, protože ho musím zkrátit na 35mm a na konci udělat závit M8 pro matku.
Zatím nejasné je, zda by se matka nepovolila při otáčení proti směru hodinových ručiček. :(
Odpovědět