Ahoj všem,
momentálně něco dělám s ATTINY_84 (DIP14) a přestává mi stačit počet pinů. A protože typů MCU řady ATTINY jsou 3(|) a nechce se mi v tom přehrabovat, rád bych požádal o doporučení vhodného typu od někoho, kdo s tím dělá.
Zde jsou požadavky:
1) MCU řady AVR ATTINY na 5V
2) pouzdro THT DIP 18 nebo 20
3) minimálně 15 GPIO, z toho min. 4 AIN a min. 1 PWM OUT
4) interní oscilátor min. 8 MHz
5) programová Flash min. 8 KB
6) datová SRAM min. 1 KB
7) podpora pro Arduino IDE (čím starší, tím lepší)
8) běžná dostupnost i v ČR
Předem dík za doporučení!
Doporučte ATTINY pro Arduino IDE
Re: Doporučte ATTINY pro Arduino IDE
Tohle jsem řešil několikrát, a nakonec jsem po zkušenostech skončil u mega328 v čtvercovém pouzdře tqfp. Cenově, velikostně a použitelně je nejvýhodnější. Tiny je dnes vhodné jen pro speciality, nebo použít nejnovější TINYxxxx, ale ty se programují přes extra programátor ICE, který není levný a náhrady moc nefungují.
Narychlo jsem koukl do datasheetů, co mám stažené a staré Tiny + 1 kB SRAM se zdá být nezvyklá (neexistující?) kombinace - asi spíš Mega nebo nové AVR. Konkrétně tme.eu má docela velký výběr, jen 9 AVR v DIP20 (a 0 v DIP18), ani jedno s 1 kB SRAM. Asi Tiny861 je nejblíž (512 B SRAM), nevím jakou to má podporu na Arduinu.
Jinak s programováním přes UPDI nemám problém - koupil jsem klon Arduino Pro Micro za stovku na Aliexpressu, nahrál jsem tam nějaký kód najitý na internetu a ono se to tváří jako mEDBG (nějaká součást jejich demo boardů), a před Atmel/Microchip Studio se to dá použít i k debugování - breakpointy, singlestepping, čtení a úprava registrů. Krom toho protokol na programování je popsaný v datasheetu, není moc těžké ho implementovat (konkrétně - už to "skoro mám" udělané v MikroPythonu, chybí mi jen těch posledních 10%, které zaberou dalších 90% času). Ale je spousta dalších cest, jak to udělat, např. je i nějaký oficiální Pythonový program od Microchipu. Jestli je něco z toho použitelné z Arduino IDE nevím, ale předpokládám, že to nějak půjde.
Jinak s programováním přes UPDI nemám problém - koupil jsem klon Arduino Pro Micro za stovku na Aliexpressu, nahrál jsem tam nějaký kód najitý na internetu a ono se to tváří jako mEDBG (nějaká součást jejich demo boardů), a před Atmel/Microchip Studio se to dá použít i k debugování - breakpointy, singlestepping, čtení a úprava registrů. Krom toho protokol na programování je popsaný v datasheetu, není moc těžké ho implementovat (konkrétně - už to "skoro mám" udělané v MikroPythonu, chybí mi jen těch posledních 10%, které zaberou dalších 90% času). Ale je spousta dalších cest, jak to udělat, např. je i nějaký oficiální Pythonový program od Microchipu. Jestli je něco z toho použitelné z Arduino IDE nevím, ale předpokládám, že to nějak půjde.
-
nostalcomp
Díky za tip na tu Tiny861. Vypadá slibně. Není to úplná novinka (což je dobře) a na Arduinu to podporu má.
TME ji má, tak to určitě vyzkouším.
Těch 512B SRAM taky bude bohatě stačit, zde jsem svůj požadavek zbytečně přestřelil.
Myslel jsem, že v dnešní době už nějaký to "kilo sem, kilo tam" není problém
TME ji má, tak to určitě vyzkouším.
Těch 512B SRAM taky bude bohatě stačit, zde jsem svůj požadavek zbytečně přestřelil.
Myslel jsem, že v dnešní době už nějaký to "kilo sem, kilo tam" není problém