Doporučte ATTINY pro Arduino IDE

Odpovědět
nostalcomp

Doporučte ATTINY pro Arduino IDE

Příspěvek od nostalcomp »

Ahoj všem,

momentálně něco dělám s ATTINY_84 (DIP14) a přestává mi stačit počet pinů. A protože typů MCU řady ATTINY jsou 3(|) a nechce se mi v tom přehrabovat, rád bych požádal o doporučení vhodného typu od někoho, kdo s tím dělá.

Zde jsou požadavky:

1) MCU řady AVR ATTINY na 5V
2) pouzdro THT DIP 18 nebo 20
3) minimálně 15 GPIO, z toho min. 4 AIN a min. 1 PWM OUT
4) interní oscilátor min. 8 MHz
5) programová Flash min. 8 KB
6) datová SRAM min. 1 KB
7) podpora pro Arduino IDE (čím starší, tím lepší)
8) běžná dostupnost i v ČR

Předem dík za doporučení!
aladin

Re: Doporučte ATTINY pro Arduino IDE

Příspěvek od aladin »

Tohle jsem řešil několikrát, a nakonec jsem po zkušenostech skončil u mega328 v čtvercovém pouzdře tqfp. Cenově, velikostně a použitelně je nejvýhodnější. Tiny je dnes vhodné jen pro speciality, nebo použít nejnovější TINYxxxx, ale ty se programují přes extra programátor ICE, který není levný a náhrady moc nefungují.
HonzaD

Příspěvek od HonzaD »

Narychlo jsem koukl do datasheetů, co mám stažené a staré Tiny + 1 kB SRAM se zdá být nezvyklá (neexistující?) kombinace - asi spíš Mega nebo nové AVR. Konkrétně tme.eu má docela velký výběr, jen 9 AVR v DIP20 (a 0 v DIP18), ani jedno s 1 kB SRAM. Asi Tiny861 je nejblíž (512 B SRAM), nevím jakou to má podporu na Arduinu.
Jinak s programováním přes UPDI nemám problém - koupil jsem klon Arduino Pro Micro za stovku na Aliexpressu, nahrál jsem tam nějaký kód najitý na internetu a ono se to tváří jako mEDBG (nějaká součást jejich demo boardů), a před Atmel/Microchip Studio se to dá použít i k debugování - breakpointy, singlestepping, čtení a úprava registrů. Krom toho protokol na programování je popsaný v datasheetu, není moc těžké ho implementovat (konkrétně - už to "skoro mám" udělané v MikroPythonu, chybí mi jen těch posledních 10%, které zaberou dalších 90% času). Ale je spousta dalších cest, jak to udělat, např. je i nějaký oficiální Pythonový program od Microchipu. Jestli je něco z toho použitelné z Arduino IDE nevím, ale předpokládám, že to nějak půjde.
nostalcomp

Příspěvek od nostalcomp »

Díky za tip na tu Tiny861. Vypadá slibně. Není to úplná novinka (což je dobře) a na Arduinu to podporu má.
TME ji má, tak to určitě vyzkouším.
Těch 512B SRAM taky bude bohatě stačit, zde jsem svůj požadavek zbytečně přestřelil.
Myslel jsem, že v dnešní době už nějaký to "kilo sem, kilo tam" není problém :)
Odpovědět