AI_radí_pátrá_informuje :)
-
Vladimir66
Re: AI_radí_pátrá_informuje :)
Ony to bohuzel nejsou "jen" vypocty, AI je schopna tvrdit zjevne nepravdy nejen v generovani kodu, ale i "bezne" agende - z Revolut chatbota jsem se jednou snazil vyrazit, proc mi zablokovali nejakou transakci (v aplikaci bylo neco jako "pozastaveno" bez duvodu), chatbot zatvrzele tvrdil, ze to odeslane je. Po asi peti otackach konverzace "je to odeslane -> neni to odeslane" a tydnu ticha jsem se dostal k cloveku...
Osobne v budoucnosti ocekavam hlavni pru*er v tzv. vibe codingu - neprogramator si necha vygenerovat aplikaci, aniz by mel nejmensi tuseni co a proc to dela nebo nedela. EDIT: ted nemyslim, ze by to nedelalo o co si rekl, ale veci jako hesla v plain textu, otevrene porty a podobne.
Osobne v budoucnosti ocekavam hlavni pru*er v tzv. vibe codingu - neprogramator si necha vygenerovat aplikaci, aniz by mel nejmensi tuseni co a proc to dela nebo nedela. EDIT: ted nemyslim, ze by to nedelalo o co si rekl, ale veci jako hesla v plain textu, otevrene porty a podobne.
Tak celé je to hlavně o tom, že když se "učí" z internetu, kde jak víme je fůra blbostí, tak pak holt taky kecá blbosti 
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
robodoupe.cz
Pripadne se uci ze zdrojaku, ktere maji nejake specificke urceni - napr. kod, ktery je urceny k behu v kontejneru a tudiz ma nechraneny (otevreny a nesifrovany) pristup pro volani pres API, protoze bezpecnost se resi na jine vrstve. Nebo neco, co ma bezet jen na vnitrni siti a nikdy nemelo byt pristupne "ze sveta".
Dalsi vec, o ktere se v komunite mluvi je, ze kdyz "letos" AI nahradi juniory, kde za 10 let vezmeme ty seniory se zkusenostmi...
Dalsi vec, o ktere se v komunite mluvi je, ze kdyz "letos" AI nahradi juniory, kde za 10 let vezmeme ty seniory se zkusenostmi...
Přesně tak to je. Ovšem pořád se to docela vylepšuje, takže třeba časem...
robodoupe.cz
robodoupe.cz
- petr-kubac
- Kontaktovat uživatele:
No pánové - nemáte pocit, že tohle je labutí píseň IT průmyslu ?
Pořád jsme (jste) tvrdli jak zářná budoucnost je za rohem a pokaždé to díky Moorovu zákonu - tak nějak vyšlo.
Pak se Moorův zákon zasekl, ale ne hlad po výpočetním výkonu.
Tak se začaly stavět obludné serverové farmy, kde kilotuny a MegaWatty měly nahradit růst hustoty tranzistorů v nanometrovém měřítku.
A teď žijeme v poslední IT bublině, kde lidi po krk v nesplacených miliardách vykládají jak Umělá Inteligence ( která počítá 2x10.52 = 32 a pak se opraví na 21,07 místo 21,04) - převrátí svět vzhůru nohama.
Ne tedy že by IT zaniklo, ale bude to civilizační infrastruktura jako každá jiná - jako fabrika na výrobu fazolí v tomatě, která je užitečná a úctyhodná - ale TED-talky se o ní nepořádají.
Pořád jsme (jste) tvrdli jak zářná budoucnost je za rohem a pokaždé to díky Moorovu zákonu - tak nějak vyšlo.
Pak se Moorův zákon zasekl, ale ne hlad po výpočetním výkonu.
Tak se začaly stavět obludné serverové farmy, kde kilotuny a MegaWatty měly nahradit růst hustoty tranzistorů v nanometrovém měřítku.
A teď žijeme v poslední IT bublině, kde lidi po krk v nesplacených miliardách vykládají jak Umělá Inteligence ( která počítá 2x10.52 = 32 a pak se opraví na 21,07 místo 21,04) - převrátí svět vzhůru nohama.
Ne tedy že by IT zaniklo, ale bude to civilizační infrastruktura jako každá jiná - jako fabrika na výrobu fazolí v tomatě, která je užitečná a úctyhodná - ale TED-talky se o ní nepořádají.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
Nedávno jsem zkoušel použít bota k pomoci při psaní nějaké knihovny v asm. Bylo to spíš kontraproduktivní než skutečná pomoc. Víceméně ztáta času, neustále jsem musel vysvětlovat i celkem stupidní a krátké kousky kodu proč a jak, že to není chyba ale záměr apod. Když jsem se ptal proč je tak tupý, když jinak funguje celkem použitelně, odpověděl bezelstně se svérázným smyslem pro humor, že asm není programování, asm je řemeslo 
Kupodivu nemám, protože tempo inovací je pořád neporovnatelné s jakýmkoliv jiným oborem lidské činnosti. AI má sice plno much, ale zároveň zůstává i spousta pozitivních věcí o kterých se nám třeba 5 let nazpátek ani nesnilopetr-kubac píše: 10 črc 2026, 14:57 No pánové - nemáte pocit, že tohle je labutí píseň IT průmyslu ?
A protože IT junioři už (prý) nejsou potřeba, hodnota nás seniorů v čase dramaticky poroste
robodoupe.cz
robodoupe.cz
Pozor na to že mezi jednotlivými modely a nástroji co je integrují jsou docela zásadní rozdíly ve schopnostech. Já byl úplně zoufalý z Mistral Vibe a Gemini CLI, teď jsem skončil u Claude Code a ten funguje poměrně slušně, ale jen když zapneš model Opus 4.8 a "high" nebo "xhigh" effort (a nebo asi i Fable, ale to žere kredity o hodně hodně rychleji).harr22 píše: 10 črc 2026, 17:34 Nedávno jsem zkoušel použít bota k pomoci při psaní nějaké knihovny v asm. Bylo to spíš kontraproduktivní než skutečná pomoc. Víceméně ztáta času, neustále jsem musel vysvětlovat i celkem stupidní a krátké kousky kodu proč a jak, že to není chyba ale záměr apod. Když jsem se ptal proč je tak tupý, když jinak funguje celkem použitelně, odpověděl bezelstně se svérázným smyslem pro humor, že asm není programování, asm je řemeslo![]()
Uvedená hláška vypadla z Claude, už nevím jaký model. Nic jiného než Claude v této chvíli není pro efektivní generování kodu reálně použitelné.