Zdravím
Kdysi jsem vytvořil váhu pro filament, senzor hx711 byl přímo na držáku pro cívky takže jsem reálně viděl úbytek filamentu.
Kdo by chtěl STL soubory najde je na web: https://www.printables.com/model/102134 ... cale-hx711, je tam veškeré povídáni a sestava.
Pro tuto sestavu jsem vytvořil verzi 2.
1. Hlavní obrazovka (Po zapnutí)
Tato obrazovka se zobrazí po úvodní animaci. Zobrazuje čistou váhu filamentu, celkovou hmotnost na váze a data ze senzoru DHT.
Tlačítko 1 (Krátký stisk): TARA (Vynulování). Nastaví aktuální váhu na nulu (vynuluje snímač). Hodí se, pokud na držák pokládáš novou prázdnou
cívku a chceš smazat její odchylku.
Tlačítko 2 (Krátký stisk): Odečet cívky. Od celkové naměřené hmotnosti okamžitě odečte váhu prázdné cívky (uloženou v paměti).
Na displeji pak uvidíš čistou váhu samotného plastu (FILAMENT V GRAMECH).
Tlačítko 1 (Dlouhé podržení): Vstup do hlavního menu. Přepne tě do nabídky nastavení.
2. Hlavní rozcestník (Menu)
Zobrazuje tři položky, mezi kterými se cyklicky přepínáš. Dole ti rotuje nápověda.
Tlačítko 1 (Krátký stisk): Skok dolů. Posouvá šipku (->) mezi položkami: 1. CISTA VAHA, 2. NASTAVENI CIVKY, 3. ULOZIT A ZPET.
Po třetí položce skočí zase na první.
Tlačítko 2 (Krátký stisk): Potvrdit volbu (OK). Otevře vybrané podmenu podle toho, kde zrovna stojí šipka.
3. Podmenu: 1. ČISTÁ VÁHA
Slouží jako klasická kuchyňská nebo laboratorní váha – neodečítá žádnou cívku, ukazuje přesný syrový údaj z tenzometru.
Tlačítko 1 (Krátký stisk): Vynulovat (Tara). Okamžitě vynuluje váhu s tím, co na ní zrovna leží.
Tlačítko 2 (Krátký stisk): Zpět. Vrátí tě do hlavního rozcestníku menu bez jakýchkoli změn.
Tlačítko 1 (Dlouhé podržení): Rychlý návrat. Funguje stejně jako Tlačítko 2 – skočí
4. Podmenu: 2. NASTAVENÍ CÍVKY
Zde nastavuješ, kolik gramů váží tvoje prázdná cívka (např. standardních 140 g). Hodnota se mění v krocích po 5 gramech v rozsahu 50 až 500 g.
Tlačítko 1 (Krátký stisk): Mínus 5 gramů (-5g). Sníží hodnotu hmotnosti cívky.
Tlačítko 2 (Krátký stisk): Plus 5 gramů (+5g). Zvýší hodnotu hmotnosti cívky.
Tlačítko 1 (Dlouhé podržení): Uložit a odejít. Ukončí úpravu, uzamkne nastavenou hodnotu (takže se ti z ní už neodečte 5 g)
a skočí do hlavního menu na položku 3. ULOZIT A ZPET.
Jak trvale uložit nastavení do paměti (EEPROM)
Když v nastavení cívky upravíš gramáž a podržíš Tlačítko 1, skočíš do menu na třetí položku (3. ULOZIT A ZPET).
Aby si Arduino Nano novou váhu cívky pamatovalo i po odpojení od napájení, musíte na této položce stisknout Tlačítko 2 (OK).
Tím se hodnota zapíše do EEPROM paměti a přístroj tě vrátí na hlavní obrazovku.
Od této chvíle bude držák automaticky startovat s touto novou hodnotou.
Abych nemusel pořád někde hledat váhy prázdných cívek používám tento web: https://www.onlyspoolz.com/portfolio/
Zip soubor obsahuje hlavní program a program pro kalibraci ...
Váha pro 3D tiskarnu (hx711)
Váha pro 3D tiskarnu (hx711)
- Přílohy
-
- vaha.zip
- (3.32 KiB) Staženo 1 x
- petr-kubac
- Kontaktovat uživatele:
Re: Váha pro 3D tiskarnu (hx711)
Ačkoliv jsem toho vytiskl spoustu - tak nejsem v oblasti 3D tisku vůbec teoreticky vybavený. Proto mám hloupý dotaz.
Dovedu si představit, že průběžné vážení cívky dává informaci typu "filament došel" (dochází) nebo "filament neubývá" - asi se přetrhl.
Existuje nějaké jiné - vice High tech - využití - třeba nějaká zpětná vazba, kdy rychlost posuvu filamentu se jemně reguluje pode úbytku váhy ?
Dovedu si představit, že průběžné vážení cívky dává informaci typu "filament došel" (dochází) nebo "filament neubývá" - asi se přetrhl.
Existuje nějaké jiné - vice High tech - využití - třeba nějaká zpětná vazba, kdy rychlost posuvu filamentu se jemně reguluje pode úbytku váhy ?
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
To by musel byt hodne mizerny (nekonzistentni) filament, aby to za to stalo, ne?
Vzhledem k tomu jak malé úbytky bys musel detekovat a že při odvíjení filamentu ten za cívku celkem nekonzistentně tahá, řekl bych že je to nemožné.petr-kubac píše: 22 čer 2026, 09:59 Existuje nějaké jiné - vice High tech - využití - třeba nějaká zpětná vazba, kdy rychlost posuvu filamentu se jemně reguluje pode úbytku váhy ?
Zdravím, účelem této stavby byl jednoduchý, chtěl jsem kdysi váhu od Creality, ale stala kolem 800 korun, moje váha se vleze v pohodě do 300., jasné někdo řekne mám kuchyňskou váhu není problém, chtěl jsem aby to bylo součást tiskárny. To že váha ukazuje při tahu něco jiného tím jsem si byl vědom, pro mě je důležité to co mi ukáže před tiskem, váha se dá použit i na jiné účely ,pro včelaře, automatizace atd...