A ještě jedna věc. Často se dnes hovoří o tom, že chlapi už nejsou co bývali. Že prostě vyměkli. Ale ono to platí i o robotech. Ve speciálu je zmínka o humanoidním robotovi (dříve se říkalo robotu) ze 30. let 20. století, který nejen, že byl veliký a "chlapský", ale uměl taky kouřit a sám jeho tvůrce mu připaloval cigaretu. Když si vzpomenu na toho metrosexuálního humanoidního holouska "oběšeného" u Davida na doupěti...
Níže pár obrázků mého exempláře Speciálu. Je kompletní, ale jeho salátový stav vypovídá, že jsem se o robotiku už tenkrát opravdu hodně zajímal
Když jsem po letech otevřel tento Speciál, našel jsem uvnitř snad ještě zajímavější robotickou publikaci, ale o té zase příště. Mimochodem, robotika byla ústředním tématem i předchozího (a vůbec prvního) Speciálu 85, protože Malý Bůh vystupující v tamějších komixech byl totiž robot - 6 nohý kráčející robrouk.
Edit: tak jsem vystavil i příspěvek o té publikaci nalezené ve Speciálu: Jak si udělám robota, METOS 1971.
Mimochodem, těch 15 Kčs za ABC Speciál bylo opravdu hodně. Běžné ABC stálo tehdá 3 Kčs, takže se jednalo o brutální pětinásobek! Amáro stálo bůra a VTM dvě padesát...