ABC Speciál 86 - Já robot, 40 let!

Zajímavé odkazy, literatura, nápady ...
Odpovědět
nostalcomp

ABC Speciál 86 - Já robot, 40 let!

Příspěvek od nostalcomp »

Letos je to 40 let od vydání ABC Speciál 86 s podtitulem Já robot. Speciál byl monotematicky zaměřený na robotiku. Vzpomínám, jak jsem každý den v době, kdy měl vyjít, prolézal trafiky a jak jsem byl šťastný, když se mi ho povedlo sehnat. Obsahoval parádní povídání o robotech (průmyslových i domácích osobních), 3 vystřihovánky (Lunochod 1, Průmyslový robot PR-2 a hvězdolet Prométheus) a 2 kreslené komixy (Golem a Vzpoura mozků). Zvláště ta Vzpoura mozků dnes v souvislosti s blbnutím kolem AI opět nabírá na aktálnosti :) A to je ještě starší, jak těch 40 let, protože v tom speciálu už vyšla jako reedice. S odstupem těch 40 let jsou zajímavé i tehdejší představy o domácích osobních robotech.

A ještě jedna věc. Často se dnes hovoří o tom, že chlapi už nejsou co bývali. Že prostě vyměkli. Ale ono to platí i o robotech. Ve speciálu je zmínka o humanoidním robotovi (dříve se říkalo robotu) ze 30. let 20. století, který nejen, že byl veliký a "chlapský", ale uměl taky kouřit a sám jeho tvůrce mu připaloval cigaretu. Když si vzpomenu na toho metrosexuálního humanoidního holouska "oběšeného" u Davida na doupěti... :)

Níže pár obrázků mého exempláře Speciálu. Je kompletní, ale jeho salátový stav vypovídá, že jsem se o robotiku už tenkrát opravdu hodně zajímal :)

ABC Speciál 86 - Já robot
Vzpoura mozků
Vzpoura mozků
Historický robot
Historický robot
Když jsem po letech otevřel tento Speciál, našel jsem uvnitř snad ještě zajímavější robotickou publikaci, ale o té zase příště. Mimochodem, robotika byla ústředním tématem i předchozího (a vůbec prvního) Speciálu 85, protože Malý Bůh vystupující v tamějších komixech byl totiž robot - 6 nohý kráčející robrouk.

Edit: tak jsem vystavil i příspěvek o té publikaci nalezené ve Speciálu: Jak si udělám robota, METOS 1971.

Mimochodem, těch 15 Kčs za ABC Speciál bylo opravdu hodně. Běžné ABC stálo tehdá 3 Kčs, takže se jednalo o brutální pětinásobek! Amáro stálo bůra a VTM dvě padesát...
MartinL
Kontaktovat uživatele:

Re: ABC Speciál 86 - Já robot, 40 let!

Příspěvek od MartinL »

Taky ho mám schovaný v knihovničce. Cca 5 let zpátky jsem ho zase celý přelouskal a vzpomínal na mládí.
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

Hmmm, tyhle specialy se v nasich koncinach (posumavi, takze kousek k zelezne opone) asi neobjevily. Ono teda se u nas v trafice tenkrat (rekneme 85-89) nedalo koupit ani bezne abicko, bud mel clovek predplatne nebo smulu (ano, v knihovne meli). A k predplatnemu se dalo prijit jedine tak, ze ho zrusil nekdo jiny, byl jich na nejakou oblast omezeny pocet. To uz asi zni pro dnesni "mladochy" jako anti-sci-fi..
MartinL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinL »

E-Ryc píše: 08 kvě 2026, 17:17 Hmmm, tyhle specialy se v nasich koncinach (posumavi, takze kousek k zelezne opone) asi neobjevily. Ono teda se u nas v trafice tenkrat (rekneme 85-89) nedalo koupit ani bezne abicko, bud mel clovek predplatne nebo smulu (ano, v knihovne meli). A k predplatnemu se dalo prijit jedine tak, ze ho zrusil nekdo jiny, byl jich na nejakou oblast omezeny pocet. To uz asi zni pro dnesni "mladochy" jako anti-sci-fi..
Ano, na předplatné ABC jsem čekal více než rok. Přenechal mi ho syn tátova spolupracovníka, co už ho chtěl odhlásit.
kolbaba71
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kolbaba71 »

Tenkrát se předplatné ABC dědilo nebo předávalo známým. Dnes něco nepředstaviteného. Získat předplatné jen tak byl úplný zázrak. Samotnému se mě podařilo koupit na stánku PNS za celý život před rokem 89 skoro doslova pár čísel. Prostě nebyly a když je člověk, co ho neměl předplacený sehnal na stánku, tak to byla jak první ceny v loterii.

Jinak asi před 10 lety jsem koupil knížku, co vydalo VUT v Brně a to Roboty a robotizované výrobní technologie od Kolíbala a kol. Je to v podstatě soubor vysokoškolských skript, co se týkají této problematiky.
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr-kubac »

Komix Vzpoura mozků - první vydání - vycházel v ABC od září 1977 do června 1979 (ročníky ABC šly podle školního roku)
Do školy jsem šel až v září 1978 ale byla to enormní motivace zvládnout čtení co nejdříve.
Tenhle Robotický speciál jsem taky nějak sehnal, a asi bych jej i dnes našel, ale jinak to s ABC (a se součástkami jakéhokoliv typu) na Ostravsku bylo stejně na levačku jako V Pošumaví.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
nostalcomp

Příspěvek od nostalcomp »

Jojo, zajistit na přelomu 70. a 80. let předplatné ABC asi nebylo jen tak. Pamatuju se, že našim to taky trvalo asi půl roku, než se to povedlo. Chodilo mi cca od pololetí školního roku 79/80, čili mi těsně unikl robot Ábík.

Jak píše Petr, ročník časopisu se nekryl s kalendářním rokem, ale se školním rokem (Září - Červen) a o prázdninách časopis nevycházel. To je jako kdyby dnes děckám na prázdniny vypli internet :)

A ty speciály byla kapitola samo o sobě. Asi největší oříšek byl speciál 85. Byl to vůbec první speciál a byl hodně propagovaný na stránkách "obyčejného" ABC. Tudíž byli lidi natěšení a upláceli se trafikanti/trafikantky. Ale mě se ho podařilo sehnat bez toho. A vlastně byl taky částečně o robotice. Malý Bůh ve stejnojmenném komixu (původně někdy kolem r. 74, reedice ve speciálu 85) byl 6-nohý robotický brouk s klepety (takže spíše krab). A vlastně i ti elektromechaničtí koníci výskumníků Arta a Liny byli v podstatě roboti. Akorát, že kráčejícím robotům a manipulátorům se v té době říkalo Pedipulátory, fakt :)

Návod na jeden takový pedipulátor v ABC taky vyšel. Jmenovalo se to Kosmická kráva poháněná motorem IGLA. A myslím, že by to byl ideální námět na nový model pro Recyklona. Kdyby se povedlo tam nějak naroubovat Arduino, mohl by se objevit na příštím Arduino dni :)

pedipulátor Kosmická kráva
pedipulátor Kosmická kráva

A co se týká součástek... Pražáci měli alespoň Diamant a Myslíkovu, ale my mimopražští? Já tahal domů ze smetišť vyhozená rádia a TV a doloval z nich součástky. Lampám jsem se vyhýbal, čehož dnes lituju. Těžil jsem hlavně odpory, kondy a tranzistory. A když se povedl už nějaký ten integráč, tak to byl svátek. Tyhle poklady jsem uchovával i dlouho po zavedení tržního hospodářství a dalo mi přemlouvání to pak všechno vyhodit. Dnešni mladí to nemůžou pochopit.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

na Lunochod si pamatuju, měl jsem ho vystříhaný a slepený.
K těm zdrojům součástek v Praze, krom Myslíkárny (tam byly dva obchody) a Diamantu, byla ještě prodejna Budečská navázaná na Amatérský Radio. Tam se prodávali desky plošných spojů které vycházely v Amatérském Radiu a také samozřejmě součástky. Další prodejna součástek byla Na Poříčí vedle Denisova nádraží, tam co dnes je otočka tramvají pod dálničním mostem. A samozřejmě prodejna v Martinské ulici a ještě tzv. "Žitex", nebo-li prodejna v Žitné ulici, na rohu u pošty. Tenkrát bylo bastlení v módě, kde kdo se tomu věnoval. Dnes holt frčí Arduino. Nedostatek dnešní doby je, že Arduinisti neumí vzít do ruky páječku a o elektronice neví vůbec nic.
K robotům:
minulý týden běžel v telce (Saarlandische Rundfunk) celovečerní nostalgický pořad o robotech. Naprosto úsměvný krásný firm E-Lena. Režisérka a hlavní představitel robota : Vanessa Tomascsek https://www.imdb.com/title/tt21820506/p ... _=tt_ov_pl. Film má 8 dílů. Ty první jsou ještě černobílé v klasické velikosti prapůvodního TV formátu. Ty poslední už barevné a širokoúhlé.
Odpovědět