RPi Zero 2 a 5V na pinech

Odpovědět
HonzaD

RPi Zero 2 a 5V na pinech

Příspěvek od HonzaD »

Neplánovaně jsem udělal zajímavý experiment. Z 20 V dělám 5 V pomocí MC34063 pro RPi Zero 2 a pár IO se zanedbatelným příkonem. Protože si věřím, tak mám konektor přímo na pinovou lištu RPi, který se dá snadno připojit opačně, což jsem také udělal. Výsledek byl ten, že jsem 5V výstup z MC34063 připojil na pin 18, zem na pin 15 a pustil napájení. Když se RPi po pár minutách stále nepřipojilo k WiFi, tak jsem to šel zkontrolovat a zjistil chybu. Odpojil jsem napájení, připojil správně a zjistil, že RPi to přežilo bez zjevného poškození, dokonce oba zmíněné piny fungují. Přemýšlel jsem, jak se to mohlo stát, moje hypotéza je, že relativně velký proud přes ochranné diody způsobil latch up RPi (resp. jeho procesoru) a proudové omezení u MC34063 (cca 1 A) limitovalo ztrátový výkon v čipu na něco kolem 1 W, na což je RPi stavěné. Ale stejně mi přijde vláštní, že čipu nevadilo zkratovat 1 A přes nožičky I/O po relativně dlouhou dobu.
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Re: RPi Zero 2 a 5V na pinech

Příspěvek od petr-kubac »

Při pokusničení s CMOS obvody (včetně Atmelů AVR) je běžné a někdy docela docela nepříjemné, že umí pracovat v "Zombie módu" - bez napájení poháněné jen rozdílem napětí mezi piny HIGH a piny LOW (ochranné diody na pinech fungují jako mnohakanálový Graetzův diodový můstek)
RPi - jede na 3,3V i to je přežitelné při úbytku 2x 0,7V na ochranných diodách, ale jádro RPi - dle umělé inteligence - jede na 1,8 V - takže jste asi měl štěstí.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

To mi připomíná, jak jsem kdysi napájel PICAXE 12V napřímo z gelovky a dumal nad tím, proč to nefunguje :lol: Ovšem stačilo připojit správně 5V a vše bylo v pořádku 8-)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr-kubac »

Zrovna včera jsem odklikl na YouTube video o procesorových architekturách, kde tvrdili, že první ARM - ještě od firmy Acorn - v prototypové desce jim díky chybě v návrhu (neříkali jestli DPS nebo čipu) taky jel z "parazitního napájení" přes datové piny.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

Jsi mi pripomnel naseho prvniho eurobota. Na desticku s AVR 8535 (cip stal tenkrat jako mesic bydleni na koleji a hooodne spatne se shanel, takze nahradni jsme nemeli) jsem misto 5V privedl prepolovanych 12V (na ruznych destickach vyrobvenych ruznymi lidmi byl stejny konektor pro ruzne pouziti). Nejake cesticky se odparily, ale cip to prezil.
HonzaD

Příspěvek od HonzaD »

Když tak mluvíte o tom napájení přes piny, tak jsem vymyslel ještě jednu teorii, jak RPi mohlo přežít. RPi je několik step down měničů (pro jádro, pro RAM, 3V3 rail) a všechny jsou napájeny z 5V. Takže třeba 3V3 bylo napájeno přes parazitní diody, tam byl nějaký malý odběr (třeba 2 mA - z 3V3 myslím běží čip pro bezdrátovou komunikaci), který byl dost malý na to, aby diody přežily, ale dost velký na to, aby měly dostatečný napěťový spád a 3V3 bylo "jen" okolo 3,6 V a nic se nezničilo. Protože ale 5V je od 3V3 oddělené step down měničem, tak všechna ostatní napětí byla "skoro nula", takže se RPi nerozeběhlo a spotřeba zůstala malá. Tomu ovšem odporují dvě věci:
1) Step down měnič, který dělá 3V3 (PAM2306), pravděpodobně nemá ochranu proti přepětí na výstupu (Absolute maximum pro piny včetně výstupu je "-0.3 to (VIN +0.3)"), takže pravděpodobně 5V by bylo zpětně napájeno z 3V3 se všemi negativními konsekvencemi.
2) RPi bylo dost teplé, takže se tam ztrácel nezanedbatelný výkon.

Asi mi nezbyde než to zkusit ještě jednou a doufat, že to i podruhé přežije a uvidím jak.
fulda

Příspěvek od fulda »

petr-kubac píše: 20 dub 2026, 10:52 Zrovna včera jsem odklikl na YouTube video o procesorových architekturách, kde tvrdili, že první ARM - ještě od firmy Acorn - v prototypové desce jim díky chybě v návrhu (neříkali jestli DPS nebo čipu) taky jel z "parazitního napájení" přes datové piny.
na starém mcu.cz byl článek o tom, jak chlapec potřeboval zmenšit procesor a tak mu dreml bruskou uříznul nepotřebné nohy a napájel ho přes clamp diody, protože napájecí nohy také uříznul.
Vláčkaři někdy dělají, že kolejový signál (10 až 27V) omezí odporem a pošlou na vstup procesoru s tím, že clamp diody doplní co je potřeba do děliče. Jaké bylo mé překvapení, když jsem měl velmi nízkou spotřebu a tak se mi ten přebytek neměl kam ztratit a vzrostlo mi napájecí napětí někam na 7V,
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Odpovědět