maxipes píše: 26 úno 2026, 08:59
Myslel som tým predovšetkým vytvorenie kompletnej schémy, dokumentácie a za účelom napr. spustenia simulácie. V skratke - v KiCAD som neprišiel na spôsob ako automaticky vytvoriť "pavúka" (a automatického priraďovania netlistov) v schema editore na základe ciest namaľovaných v PCB editore. Pre parciálne úlohy typu "od pantáty vedou dráty" pri opravách a drobných úpravách je to veľká pomoc.
KiCAD neznám, nikdy jsem ho neměl ani nainstalovaný, ani stažený. Vím jen, že se to hodně používá a na internetu jsou mraky schemat vytvořených v KiCADu. Nikdy jsem neviděl "pavouka" z KiCADu. Naprosto mne vytáčí, když někdo dá na net dokumentaci a "stahněte si soubory z KiCADu". Autor si asi myslí, že když on má KiCAD, že celý svět používá KiCAD. Já používám EdWinXP. Ten pavouka dělá, jak v PCB částí, tak v části schematu. Pavouk dává dobrou představu o hustotě spojů určitým směrem na desce. Viz třeba na této stránce úplně dole:
http://www.jplabs.co.uk/projects/hp9845 ... 66500.html (jedná se mainboard počítače HP9845B). Snažím se postupně "rozšifrovat" počítač HP9845B a přestavět ho na současnou úroveň. Abych přestavbu dokázal realizovat, musím mít informace o mainboardu a některých deskách,
Pro informaci těm, kteří netuší co byl HP9845B:
počítač vznikl koncem 70-tých let u Hewlett Packard. Byl to nesmírně komplikovaný stroj se 4 hybridními 16-bitovými procesory a dvěmi 8-bitovými mikropočítači v NMOS technologii. Bohužel, o procesorech a mikropočítačích se neví vůbec nic. HP nikdy nezveřejnil žádné detaily. Počítač měl vestavěný BASIC, výbornou grafiku, vestavěnou širokou termální tiskárnu, která tiskla text i grafiku.K tomu měl dvě vestavěné rychlé kazetové páskové jednotky. Interface GPIB, sériový port, RTC, atd atd. Na GPIB se připojovala 8" floppy jednotka, plottery, měřící přístroje....
Vše v počítači bylo "nadčasové". Například klávesnice, je excelentní, funguje dodnes, i po 50 letech. Jistě bude fungovat dalších mnoho desetiletí. Současné klávesnice v čínských PCčkách jsou proti klávesnici HP9845B jen směšnou dětskou hračkou. Zrovna uplynulé 2 týdny jsem strávil reverzním engineeringem desky interface a enkodéru klávesnice v HP9845B.