DavidO píše: 08 úno 2026, 08:37
Mě spíš uráží ty tečky
JP > tady profi ani (profi) strojaře, nota bene který by ti na to skočil, nenajdeš. Ptej se na fórech, která jsou pro strojaře určená, nebo si dej normální komerční inzerát do příslušného technického místa, za peníze jsou někteří lidé ochotni i nehloubat o užitečnosti a snést požadavky zákazníků. Nebo hledej v zahraničí. Prievidza, Bavorsko, Británie ...
Ale ať už najdeš takového strojaře jakkoli, tak nemysli, že by se ti zakázková výroba dostala do tvých finančních možností, když je hotový produkt určený pro daný účel mimo ně.
Over and out.
To nevíš, kde koho potkáš. Třeba současný Donaldův vyjednavač Steve Witkoff je bývalý náhodný chodec, který Donaldovi kdysi dávno zaplatil hamburgera, když Donald neměl drobné. Po letech si na něj Donald vzpomenul a udělal z něj vyjednavače. Náhoda je blbec.. Je nutno hledat všude.
Dal bych si normální inzerát do "příslušného technického místa", kdybych věděl, kde takové je. V zahraničí také hledám, v Německu a na Slovensku. Obeslal jsem univerzitu v Drážďanech, kde mám známé. Problém v Německu v současnosti je, že skončilo strašně moc malých firem a ty velké jsou vytížené zbrojními zakázkami. Z bývalého východního Německa se možná někdo najde, protože východní Němci měli takovýchto "věcí" desetitisíce po celém NDR. Používala je STASI pro kamery na špiclování. Byly všude. Bohužel nevím, kde to tenkrát vyráběli. Byl to však jejich výrobek a byl velmi spolehlivý. Docela by se nějaká ta jejich "věc" hodila, dalo by se od ní odpíchnout.
Ze Slovenska zatím žádná odpověď.
Fórum pro strojaře znám pouze
https://forum.strojirenstvi.cz/ které je však pro nadšence kteří si staví domácí cnc frézku z dílů prodávaných v Alíkovně.
Hotový výrobek od dánské firmy je extrémně drahý, protože je pro vojenské určení. Myslím, že se to dá vyrobit levnějc. Prodávají se podobné "věci" Made in PRC pro fotoamatéry , které jsou plastové s krátkou životností. Míval jsem takový. Byl strašně pomalý a po 3 letech se zaseknul a přestal fungovat. Krom toho točil jen podle vertikální osy. Uvnitř byl zpřevodovaný motorek, žadný krokový motor, žádný interface.
Existuje návod na anténní rotátor, vyšel tuším v bývalém časopise Amatérské Radio, někdy v 70-tých létech. Přijde mi však děsně složitý a ta kopie co mám je vemi vybledlá a málo čitelná.