Kreslicí tablet

V lampárně možno podat stížnost na jiného člověka, na firmu, na úřad, na politickou stranu, na sousedovo zvíře, na milence své ženy, na vlastní ženu, na cizí ženu, na počasí, na vládu, na daně, na Láďu, na admina a na fůru jiných věcí.

Lampárnu též možno využít k pokládání dotazů filosofických, metafyzických, alchymistických, astrologických či běžnému zařazení se vyhýbajících.
fulda

Re: Kreslicí tablet

Příspěvek od fulda »

... a existuje spoustu hezkých projektů, jak na ty dva knoflíky přidělat krokáče a udělat z toho plotr. Pak je nekonečná zábava udělat soft, který bude optimalizovat dráhu aby vzniklo něco podobného tomu, co bylo v zadání
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Re: Kreslicí tablet

Příspěvek od JPLABS »

Nevím jak se ta má hračka nazývala. Říkali jsme tomu "televize". V létě až budu uklízet, tak to vyhrabu z půdy. Bylo by zajímavý vědět jak to fungovalo. Fakt je, že bez placatý baterky to nekreslilo. Baterky byly tenkrát drahý a když se baterka vybila a rodiče nekoupili novou, bylo po hraní.
Mimochodem, měl jsem ještě jinou hračku o který jsem často a dodnes občas přemýšlím, jak to vlastně fugovalo.
Dostal jsem to kdysi v polovině 60-tých let k vánocům od dědy. Vypadalo to takto:
Z plastu deska asi 100 x 50 cm. Po okrajích zahnutý rohy o 90° aby to trochu drželo tvar. Plast byl tak 3mm tlustý. Na té ploše byl vylisován ovál, taková okružní závodní draha pro autíčka. Kdybych to měl namalovat v řezu, tak ten ovál byl mírně prohnutý, taková mělká vanička. Ovál, tedy dráha pro autíčka se vinula v uzavřeném okruhu a v centru té desky byly takové jakoby garáže. Prostě domeček. V nich bylo asi 8 možná 10 plochých baterií. Co však bylo nejdůležitější: v ovále pro autíčka byly podélně zalisovaný měděný pásky který hranama vystupovaly na plochu dráhy. Byly tlustý asi 0,5mm. Ta dráha, prohlubeň měla šířku asi 10 cm a na této šířce byly asi 4 tyto dráty, pásky. Byly stejně daleko od sebe, asi 2cm. Zespodu ty pásky vedly zpod ten domeček a byly napojeny na baterky.
K tomu byly autíčka. Velký asi 5x3cm. Zpředu pod autíčkem byla jakási otočná cívka s navinutým měděným drátem a vprostřed pod autíčkem široký měděný napružený pásek, asi 1cm široký, takový sběrač. Určitě tam nebyl žádný motorek. Když se to autíčko posadilo do toho oválu a trošku se postrčilo, aby se ten sběrač dotknul toho tenkého zalisovaného pásu v oválu, tak se autíčko rozjelo jak splašený a lítalo v tom oválu kolem dokola.
Bohužel tuhle věc už dávno nemám. Často jsem si na to vzpomenul a lámal si hlavu jak to vlastně fungovalo. Sběrač vedl proud z těch zalisovaných pásků do autíčka. Krom to, sběrač nebyl trvale v kontaktu s tím zalisovaným páskem, protože jak autíčko lítalo v okruhu, tak sběrač ztrácel kontakt s páskem a zase ho získal vždy když autíčko najelo na ten pásek. Ale jak se obvod uzavřel zpět k baterce?
Odpovědět