Pokud neco neprehlizim, tak zvlast u toho drzaku filtru stejne na presnosti houby zalezi... Osobne bych vytisknul plastovy adapter a do nej vlepil kovovy redukcni krouzek za par drobnych (ten jemny filtrovy zavit by se na FDM asi dobre nevytiskl, ale nemel jsem potrebu to vyzkouset).
sháním někoho pro jemnou mechaniku
Re: sháním někoho pro jemnou mechaniku
Pokud je zaklad "noha od stolu" (urizkuta pilkou ve sveraku, predpokladam, jinak byste neshaneli soustruznika), tak si myslim, ze presnost bezne 3D tiskarny je vic nez dostatecna
A pokud by FDM ("slintaci") nestacila, tak jsou to jeste porad resinove. Nebo konec koncu i sintrovaci na kovy - a dost mozna i to nakonec bude levnejsi, nez manufakturni vyroba nekym tady (ty dily nezni jako technicky zajimavy projekt, u ktereho by soustruznik nechtel zaplatit cas, protoze mu to da neco jineho)...
Pokud neco neprehlizim, tak zvlast u toho drzaku filtru stejne na presnosti houby zalezi... Osobne bych vytisknul plastovy adapter a do nej vlepil kovovy redukcni krouzek za par drobnych (ten jemny filtrovy zavit by se na FDM asi dobre nevytiskl, ale nemel jsem potrebu to vyzkouset).
Re: sháním někoho pro jemnou mechaniku
Umístění filtru musí být přesné.Nejde ani tak o vzdálenost od laseru, jako o kolmé postavení vůči paprsku laseru. Sklo filtru není nekonečně tenké, tak, když nebude filtr kolmo k paprsku, ale bude poněkud skloněný, třeba o 1˚, pak na rozhraní vzduch-filtr a filtr-vzduch bude docházet k nežádoucím optickým jevům.
Filtr se musí nechat našroubovat (od toho má závit) a ne natvrdo, nějak jak to vyjde, jak Pán Bůh dá, zalepit nebo doklepat paličkou do roury.
Třeba zde https://midopt.com/filters/bi905/
Ani ty čočky a hranol nebyla zrovna láce. Filtr není cut-off filtr známý z foto-kino, nýbrž je to úzký band-pass IR filtr. Dělá ho několik firem na světě a nechaj si to zaplatit..