Kity, bity, neurony

Odpovědět
fulda

Kity, bity, neurony

Příspěvek od fulda »

Ahoj,

vyšla nová kniha od Martina Malého Kity, bity, neurony. To je záslužný čin. Zajímavé je, že zatímco licence je stále uvedená jako "Creative Commons BY, ND", tedy že mohu sdílet jak potřebuji, jen musím uvádět autora a nesmím do díla zasahovat. Ale už není na webu ke stažení. Jen odkazy na prodejce.

Tak nevím, jak to mysleli. Nějak se mi nezdá, že by nějaký prodejce umožnil, že si s někým koupím knihu na polovic a každej z nás si jí nakopíruje. Nebo ano?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Re: Kity, bity, neurony

Příspěvek od JPLABS »

První kniha kterou Martin Malý napsal, byla tuším o mikropočítačích. Byla perfektní.
Druhou knihu, kterou napsal, ta byla o hradlových polích. Tak to už byl průměr. Nic moc, nic konkrétního, jen co se povedlo posbírat na netu.
Tuto jeho třetí knihu jsem neviděl, neměl jsem možnost. Ale, neuronové sítě není nic nového. Mám knihy z Německa, v němčině z počátku 90-tých let, v kterých se už neuronové sítě řešily. Tehdá s mikroprocesory Siemens 80535 a 80537 a Philips 80552.
Umělá inteligence... to je jen marketingový pojem. Více či méně dobře vytvořený software. Nic víc. Co znamená zkratka "AI" ? To je Arduino Inside. Viz zde: co mne napadlo 20.prosince loňského roku: http://www.jplabs.co.uk/cz/blog_cz.html

Jak bude vypadat software umělé inteligence? Asi takto: bude spojený s hardware a umožní měnit hardware procesoru. Prostě a jednoduše. Spustí se nový hardware a software bude získávat data, bude se "učit" (to už dělali Němci v 90-tch letech). Časem procesor se software zjistí, že určité části procesoru jsou nevyužité, nepotřebné, zatímco jiné jsou příliš vytížené. Software zruší neyužívané bloky hardware a volné resource přeprogramuje a vytvoří nové potřebné bloky v hardware. Výsledkem bude rychlejší chod hardware. To je příklad umělé inteligence. I přesto, zase bude muset někdo takto napsat původní program. Dalším stupněm bude, až software dokáže měnit sám sebe. To už bude horší.
Technicky vzato,zrušení částí hardware softwarem a vytvoření nových bloků hardware softwarem lze realizovat již dnes pomocí hradlových polí. Docela možná že už to existuje v nějakých vojenských, nekomerčních projektech. Když se podívám co komerčního nabízí Xilinx a Altera, překvapilo by mne, kdyby něco takového, zatím nekomerčního již neměli. A za 20 let může být v tomto směru daleko větší pokrok.
Odpovědět