Syntezátor strojové řeči

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
micer

Re: Syntezátor strojové řeči

Příspěvek od micer »

Na syntézu řeči je potřeba mít pro daný jazyk soubor fonémů, nikoli hlásek, to není jedno a totéž. Má-li být řeč dobře srozumitelná, musí navíc být každý foném v několika verzích podle toho, co stojí před ním a co za ním, jinak z toho vyjde jen něco jako rychlé a zkomolené hláskování slov srozumitelné jen po zácviku. Je zajímavé, že čeština a japonština mají překvapivě podobné soubory fonémů, proto taky když se Japonec učí česky, mívá slušnou a srozumitelnou výslovnost a platí to i obráceně pro Čecha, který se učí japonsky. Kdysi dávno jsem dělal HW pro počítač, co měl umět i českou syntézu řeči, ale tehdy to ztroskotalo na nízkém výpočetním výkonu a všeobecně rychlosti (8bit, 2 MHz), takže to nakonec muselo jen přehrávat navzorkovaná hlášení, to celkem chodilo. Nikdy jsem to nezkoušel, ale vychází mi z toho, že když se nepodaří sehnat originální české fonémy, dalo by se to zkusit s japonskými, ty existují určitě a mohly by být i dostupné. Jistě by to nebylo optimální, ale pro začátek by to mělo vyjít lépe než třeba syntéza pomocí fonémů anglických.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS »

pisi bez diakritiky. Z nejakeho duvodu mi dnes nefunguje cestina , tedy diakritika (hacky a carky). Asi to bude tou zimou, pocitaci je zima a tak stavkuje ;)

Fonemy cestiny a japonstiny jsou temer shodne. Akorat, ze japonstina nezna pismeno "R" a ve slovech ktera jsou prevzata (povetsinou z anglictiny a tech je v japonstine hodne) se pismeno "R" nahrazuje pismenem "L" a pokud za "R" stoji dalsi souhlsaska, vlozi se mezi dve souhlasky samohlaska. To znamena, ze s fonemama z japonstiny bude v tomto smeru problem. Dalsi problem, bude v tom, ze japonstina ma pouze slabiky koncici samohlaskou a jedina samostatna souhlaska je "N", vyskytujici se jak na pocatku slabiky, tak na konci slabiky. Tedy japonec nedokaze vyslovit oblibenou ceskou rikanku: "Strc prst skrz krk." Nemluve uz ani o: "333 stribrnych strikacek strikalo pres 333 stribrnych strech" :lol:
Ponekud bizardni pak vychazi srovnani gramatik cestiny a japonstiny. Uplne absurdum je smysl vet v japonstine. Tam je potreba znat japonske mysleni a kulturu a teprve pak clovek (robot) se dovtipi co mluvci chce vyjadrit. Podobne tomu je s odpovedmi. Toto je nutne pro rozsifrovani vety, aby se vygenerovala smysluplna odpoved.

Spise bych tohoto pohledu volil francouzske fonemy. Francouzstina bude mit zrejme vice fonemu nez cestina, takze by bylo na vyber. Mohly by se zkusit tez nemecke fonemy, ale ve francouzstine bude jiste lepsi vyber. Anglictina mi prijde ponekud nevhodna, pokud jde o fonemy ve srovnani s cestinou. Ackoliv, co pamatuju (chodl jsem kdysi do zakladky v Indii), tak fonemy indicke anglictiny :D by se take daly pouzit.
Obavam se, ze Arduino na to stacit nebude ani vytvorit takovy projekt, to neni job pro jednoho cloveka. Ale rad se necham prekvapit.
nostalcomp

Příspěvek od nostalcomp »

Díky všem za reakce. Vezmu to popořadě:

O "zplechovatění" předem nahraných hlášek (MP3) jsem uvažoval nejdříve. Ale pak 8-bitový Martin vystavil své hrátky s historickými řečovými čipy GI a já věděl, že přesně tohle chci. Vzpoměl jsem si, že podobné čipy dělalo více firem. Jenže se mi nechtělo riskovat nákup fejků (dnes bohužel běžná věc), a tak jsem doufal, že už bude existovat něco podobného i pro 8-bitové MCU.

Za připomínku Kecala pro ZXS moc děkuju. Já si s tím kdysi taky hrál na DG, ale tuším se to jmenovalo Hlas a mluvilo to česky. Kecal byl slovenský. Ale bez vás bych si na to už nevzpomněl. Že něco takového existovalo i pro jiné populární domácí počítače (Atari, Commodore), je asi jasná věc. Ostatně ta knihovna Talkie pro Arduino obsahuje i slovník převzatý z nějakého leteckého simulátoru na TI99/4, nebo slovník z Acornu.

Ovšem ten AtmelKec je trefa do černého. Za něj moc dík! Sice si taky matně vzpomínám, že jsem to kdysi zkoušel (HW server jsem na přelomu tisíciletí hodně sledoval právě kvůli x51), ale teď bych si na to vážně už nevzpomněl. Zrovna to mám na stole a mluví to na mě. Tedy mluví... Kdo to slyší poprvé, tak tomu nerozumí. Ale když se na to chvilku "zavěsíte", tak tomu začnete rozumět docela dobře. Ten program má plno nedodělků a chyb, které se snažím napravovat a trochu se to zlepšuje. Je to sice také primárně slovensky, ale hlášky se dají uspokojivě psát i česky. Číslice už jsem předělal. Přidal jsem na volný port 8x LED a při každé hlásce na ně zapisuji negovanou hodnotu 055h/0AAh. Vypadá to přesně jak ze starých sci-fi filmů. Děsivě a úchvatně zároveň :)

Sice jsem ještě nevzdal ani to Arduino Talkie, protože je mu rozumět trochu lépe a i tu anglinu už bych skousnul. Ale taky se mi tam pár věcí nelíbí a mě se moc nechce studovat zdrojáky té knihovny. Assembler x51 je mi pořád bližší.
Odpovědět