Povidlová míchačka

Odpovědět
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Povidlová míchačka

Příspěvek od JPLABS »

Řešil jsem letos v létě robota na míchání povidel. Prostě a jednoduše, když se vyrábí povidla: očistíte švestky (to se dělá ručně), pak je rozmixujete (to je raz-dva) a vznikne kašovitá hmota. Pak hmotu přesunete do litinovýho hrnce a začnete vařit. Musí se vyvařit voda. Problém je, že s tou hmotou musíte neustále pomalu míchat ode dna nahoru. Když na 2-3 vteřiny přestanete, pára, která vzniká ohříváním vody u dna hrnce exploduje a vyhodí švestkovou hmotu ven z hrnce. To je fakt malér, horká povidla můžou opařit obsluhu u hrnce, nehledě na škodu a chlívek který vznikne okolo.
Povidla, bez ohledu na objem hrnce se vaří tak 3-4 hodiny. Čím déle, tím lépe, tím jsou povidla tužší a čím jsou tužší, tím obtížněji se hmota v hrnci míchá. Typicky vařím naráz 6 kg hmoty. Takže nutno 3-4 hodiny bez ustání pomalu míchat 6 kg hmoty. Po 4 hodinách vaření a míchání se odvaří asi 2 kg vody a vznikne 4 kg velmi tuhých švestkových povidel. Vzniklá povidla mají stav asi jako těsto na knedlíky. To se míchá velmi obtížně. Tak na tohle jsem řešil robota.
Použil jsem servo švýcarské firmy Belimo, určené na stahování rolet, žaluzií a podobně. Servo má napájení 24V střídavých nebo stejnosměrných, má automatický režim a velký kroutící moment (myslím 10 Nm).
Vedle toho jsem udělal zpětnou vazbu z hrnce. Do hrnce jsem zastrčil termočlánek, připojil na snímač a měřím teplotu povidel. Podle teploty povidel se reguluje elektro plotýnka pod hrncem. Při vaření se totiž postupně snižuje příkon topný plotýnky. Na počátku nutno hmotu uvést do varu. Objem 6 kg švestkový hmoty se uvede do varu po asi 30 minutách (od začátku nutno stále míchat) a topný příkon nutno postupně snižovat a hmotu stále udržovat ve varu.

Ještě odkaz na servo: http://www.jplabs.co.uk/eshop/servos.html
Perspektivně, příští léto až budu zase vařit povidla vyfotím celého robota a dám odkaz na obrázek. Bohužel nemám kameru a tak obrázek bude jen statický. Letos robot uvařil 36 kg švestkových povidel a následně 63 kg jablečné zavářky (ta se vaří sejným způsobem, ale je řidčí než povidla).
butan

Re: Povidlová míchačka

Příspěvek od butan »

Kdybych měl stejný úkol použil bych asi pekárnu na chleba, s jejím míchadlem.
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Re: Povidlová míchačka

Příspěvek od JPLABS »

pekárnu na chleba mám. Ta ale nemá míchadlo, vkládá se do ní těsto k upečení a myslím ta mísa, kam se vkládá těsto není vodotěsná, čili povidla by protekla kamsi do dolní části pekárny. Krom toho, moje pekárna má obdélníkovou nerez nádobu asi na 1 kg těsta. Já ale vařím tak 6kg dávku povidel najednou.
Pro vaření povidel se standarně používají litinové nádoby, kvůli udržení stále teploty, aby se povidla nepřipalovala. V nerez nádobě se povidla připalují, připékají ke dnu, ať mícháš sebevíc. To je znalost, kterou zná každá vesnická babča, která vaří povidla... :D
Odpovědět