řídící počítač z roku 1976

Odpovědět
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

řídící počítač z roku 1976

Příspěvek od JPLABS »

jako řídící počítač používám HP9825A z roku 1976. Teda vážně, na mou duši, kočičí chlupy a psí uši, jo. :D
http://www.jplabs.co.uk/projects/hp9825 ... nitor.html
Používám ho už dlouho, pořád každý den. Než ho začnete kritizovat, doporučuju něco si o tom nastudovat. Ten počítač původně vzniknul pro řízení procesů, jenže hned po jeho vzniku jich tisícovky kusů koupila US armáda. V jednom časopise HPJournal z té doby jsem se dočetl, že byl používán na strategických bombardérech. Prý až do začátku 90-tých let. V jiným článku z té doby byl popis, jak pomocí něho měřili dilataci času mezi povrchem na Zemi a ve velkých výškách.
Mám dva kusy 9825, oba stále fungují. Jeden pochází z Německa, druhý z vojenskýho výprodeje z Anglie. Tam ho vyřadili z používání až v roce 1993. Mám k HP9825 spoustu dokumentace. Počítač má vzadu sloty pro rozšíření. Udělal jsem si do slotů různé interface pro řízení motorů, pro VGA monitor, portu GPIB, RS485, interface pro 8-kanálový vysílač / přijímač v UHF pásmu. Počítač se programuje v jazyce HPL.
Mezi lidmi je ale více oblíbenější počítač HP-85, který vzniknul o pár let pozdějc. Ten se programuje v HP Basic a také se dá použít k řízení robotů. Spíš to je ale kancelářský stroj nebo řídící stroj do čistých laboratoří, zatímco 9825 byl stroj do těžkých provozů.
Obecně si myslím, že pro řízení robotů je lepší platforma na procesorech než mikropočítačích. Typicky Motorola řady 68000 je ideální pro řízení robota. Používá se dodnes a CPU řady 68K se pořád vyrábí ( viz Freescale). Pro řadu CPU 68K je na netu mraky dokumentace, kompilátory, vývojové systémy.
Odpovědět