Motory z Merkur Elektro 102

Odpovědět
nostalcomp

Motory z Merkur Elektro 102

Příspěvek od nostalcomp »

Koukám, že okurková sezóna je v plném proudu, nic moc se neděje a tak přispěji alespoň malou perličkou. Cosi jsem hledal a narazil přitom na svou starou stavebnici Merkur Elektro (102). Nostalgicky jsem listoval návodovou knihou a vzpomínal na pokusy a konstrukce, které jsem podle ní stavěl. Většina mi fungovala, ale některé moc ne. Jednu věc jsem se ale, tuším, vůbec nepokoušel sestavit: elektromotorek s elektromagnetem a lopatkovým kolem. Nějak mi už tenkrát bylo jasné, že to vyžaduje precizní nastavení, a že to asi ve svých 10-12 letech nedám. A tak jsem to zkusil teď, po desítkách let :)

Podařilo se mi motorek seřídit tak, že spolehlivě běží na jeden článek Li-on 18650. Při správném počátečním nastavení lopatkového kola se po připojení baterie sám rozeběhne, jinak je nutné jej roztočit ručně. Pro usnadnění načasování motoru jsem paralelně k cívce elektromagnetu připojil LED s odporem 560R. To žluté kolo s pneumatikou je setrvačník. Zkoušel jsem i větší, ale to už se motor na jednočlánek sám nerozeběhl.

Merkur motor s lopatkovým kolem
Merkur motor s lopatkovým kolem

A protože mi zbyly všechny potřebné součástky na motor s podkovovitým permanentním magnetem a vinutou kotvou, postavil jsem i ten. I tento motor spolehlivě běží na jednočlánek 18650. Bez problémů se roztáčí na obě strany v závislosti na polaritě napájení. Ovšem vzhledem k velikosti a tvaru statoru a komutátoru existuje poloha, kdy se sám neroztočí a je potřeba mu pomoci.

Merkur motor s permanentním magnetem
Merkur motor s permanentním magnetem

Z fotografií je patrné, že pro oba motorky jsem si vyrobil nové izolované držáky kartáčků, protože původní řešení jejich uchycení se mi opravdu nezamlouvalo (zejména u motoru s vinutou kotvou a komutátorem).
purs

Re: Motory z Merkur Elektro 102

Příspěvek od purs »

Moje dětství ...
nostalcomp

purs píše: 09 srp 2025, 05:50Moje dětství ...
Někdy je dobré se tam alespoň na chvilku vrátit :)
jova

Příspěvek od jova »

Tak vám jdu nafotit ten můj merkurový motor a koukám, on to merkur není :shock:
Ale, ten váš mám taky na půdě ještě v krabici, dokonce 2x :)
motor.jpg
nostalcomp

Nádnernej kousek. Tohle vůbec neznám. Funguje? A jak je zapojen ten elektromagnet? Do série, nebo paralelně?
jova

Příspěvek od jova »

Tuším, že jsem se ho jen pokoušel krátce roztočit a běžel. Chtěl by ale trochu péče, podotahovat šroubečky, lépe vystředit rotor… Ten statorový magnet je zapojený sériově s rotorem. On je právě s tím merkurovým rozměrově skoro totožný, proto mě to zmátlo a domníval jsem se, že je to nějaký předchůdce.
nostalcomp

Tak pokud není nikde přerušené vinutí, není důvod aby neběžel. Ale trochu péče by si zasloužil a bude z toho krásná dekorace a předváděčka. Hlavně už více nepoškodit ten znak na prkénku. A kdybys to vyloženě doma nechtěl, mám zájem. Ovšem na Tvém místě bych se toho nikdy nezbavoval. Chleba to nejí...
nostalcomp

Tak mi to nedalo a postavil jsem ještě jeden motor z Merkura. Tentokráte z běžných dílů (žádná konkrétní stavebnice) a bez nějakého návodu. Kdysi jsem něco takového viděl na netu a řekl jsem si, že až se namane vhodný elektromagnet, tak si to zkusím sestrojit, což se právě stalo. Říkám tomu elektromagnetický "parní" stroj, nebo taky elektrický pístový motor. Má to klasicky válec (cívka elektromagnetu), píst (jádro elektromagnetu), ojnici, klikový hřídel a setrvačník. Spínání elektromagnetu zajišťuje mikrospínač ovládaný vačkou na klikovém hřídeli. Vačka byla největší potíž. Vznikala stylem pokus-omyl. Ta na snímku je pátá a asi i finální verze. Zatím je pouze z tvrdého kartonu, ale nahradím ji plastovou. I s tou kartonovou ovšem motor běhá dobře. Funguje to parádně a při správném počátečním natočení kliky se motor spolehlivě sám rozeběhne. Elektromagnet je na 12V a napájím to z Pb aku.

merkur_motor3.jpg
DavidO

Příspěvek od DavidO »

Supr! To v sobotu přineseš ukázat, žejo!
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
nostalcomp

No já nevím. K pohonu robotů se to asi moc nehodí :) A navíc je ten klikový motor v podstatě dvoutakt a dvoutakty jsou snad už v podstatě zakázaný, nebo ne? ještě nevím, jestli v sobotu přijedu, nejsem úplně fit.
Odpovědět