GSM modul SIM800L na baterie

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
Odpovědět
davidhart

GSM modul SIM800L na baterie

Příspěvek od davidhart »

Ahoj,
prosím o radu. Vyrábím autonomní meteostanici nabíjenou solárním panelem. Jedná se o ESP23 připojené k SIM800L. Baterie bych použil nejraději 18630.
Kde je problém? SIM800L funguje spolehlivě do napětí 3,7V. Jakmile U poklesne, SIM800L se již nepřipojí k síti a neodesílá data. Vzhledem k tomu, že napájení bude ze soláru, potřebuji "šetřit" energií. Je mi jasné, že budu muset použít buď:

A) step up měnič - potřebuji ale celkem velký proud - špičkově až 2A! Zde je jednodušší nabíjení baterie ze soláru, modulů pro nabíjení je spousta. Ale několik stepUp měničů, co mám nefunguje. Modul DC-DC XL6009 to "utáhne", ale potřebuje minimální U cca 3,6V. To jsem si moc nepomohl. Jiný modul to zase neutáhne. Našel jsem Step-UP měnič 2A - Nastavitelný SX1308 (například na dratek.cz), ale nemám vyzkoušeno. Potřebuji zvednout napětí o necelý 1 voltík!!!

B) dát baterie do série a použít step down měnič. Zde je větší problém s nabíjením. A opět ztráty na stepdown měniči.

Máte někdo vyzkoušeno, jak to řešit? Rád si nechám poradit. Nechce se mi kupovat 10 modulů a provádět měření, co bude mít nejmenší spotřebu a bude spolehlivé...

Díky za radu / tip

David
fulda

Re: GSM modul SIM800L na baterie

Příspěvek od fulda »

Ahoj,

první rádoby vtipná poznámka - "aby jsi to stihnul" :)
Podle některých prognóz bude 2G končit v roce 28, takže na to máš 3 roky, pak ten modul přestane fungovat.

I když si myslím, že to bude déle, tak bych se stejně zamyslel nad nějakým modernějším modulem s menším provozním napětím. Moduly na 3V3 jsou velmi běřné.

A pokud ani to, tak na tyhle jedno-bateriové aplikace slouží například TENTO měnič. Jako každý step-up má docela mizernou efektivitu, ale zrovna kolem těch 200mA, kde se to bude většinu času pohybovat, tam je celkem v pohodě.na 93%.

A když už jsme u těch neužitečných rad, tak bych tě ještě upozornil na TENHLE projekt autonomní solární LoRa Meshtastic bojky.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Odpovědět