Jak napájet motory?

Chcete si postavit robota, ale tak nějak nevíte kudy do toho?
Odpovědět
HonzaD

Jak napájet motory?

Příspěvek od HonzaD »

Už dlouho přemýšlím o tom, jak je to s motory. Hlavně mám na mysli "obyčejné malé" DC motorky do hraček jako autíčka.
U takových motorků se většinou udává napětí, na které jsou určeny. Co to ale doopravdy znamená? Myslel bych si, že napětí je limitované ztrátovým výkonem v motorku, který je limitovaný zase jeho teplotou. Ztrátový výkon motoru je I^2 * R, přičemž proud je úměrný zátěži. Domnívám se tedy, že nominální napětí odpovídá rozumné zátěži, kdežto při velké zátěži může motor shořet i při nominálním napětí. Na druhou stranu, když se bude točit naprázdno, nemělo by mu vadit ani větší napětí, protože to se "spotřebuje" na EMF generované vyšší rychlostí a proud je stále relativně malý.

Mám takovou představu, že třeba v robotovi/autíčku na dálkové ovládání je rozumné monitorovat proud motorem, aby se zabránilo poškození v případě, že se zasekne. Pak už by mělo být poměrně snadné odhadovat aktuální ztráty v motoru a v případě, že chci zrychlit, tak do něj na chvíli pustit větší napětí, než by odpovídalo jmenovitému napětí, pokud mám ještě "teplotní rezervu." Stejně tak, pokud je variabilní zátěž (např. lokomotiva jedoucí naprázdno vs ta samá s 10 vagónky), tak se mi zdá rozumnější omezovat proud než napětí na motoru - tj. prázdná může jet rychleji bez rizika pro motor, i když napětí je vyšší. (Nebo naopak, plně naložená pojede raději pomaleji, i když nominální napětí ještě nebylo dosaženo.)

(Předpokládám, že mám baterie, které mají vyšší napětí než nominální napětí motoru a variabilní napětí z nich vyrábím PWM modulací H-můstku, což je skoro ve všech ohledech ekvivalentní nižšímu DC napětí.)
DavidO

Re: Jak napájet motory?

Příspěvek od DavidO »

Snad to nebude znít moc trpce, ale ... zrovna právě poslední sobotu na Robodoupěti o DC motorkách mluvil Martin. To byla skvělá příležitost na položení právě takových dotazů (a i na dozvědění se odpovědí na ně).
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
fulda

Re: Jak napájet motory?

Příspěvek od fulda »

Jak píše David, zrovna "včera" se o tom mluvilo.

Ano, pro motor ja důležitá energie, která se na něm realizuje na teplo. Podívej se na nějaká profesionální řešení. Sleduje se proud a teplota motoru. Teplota se ti totiž dokáže akumulovat. A ano, zrovna u vláčků je docela běžné, že se používá "rozjezdový pulz", který je mnohem větší, než provozní pulzy. Ano, větší napětí nehraje roli, počítá se energie, ta se dá rychle indikovat proudem a dlouhodobě teplotou. Takže přímé připojení baterky do můstku a regulace šířkou pulzu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Odpovědět