Lišta pro CL40M45

Florenc

Re: Lišta pro CL40M45

Příspěvek od Florenc »

Podařilo se mi sice vyrobit, co jsem chtěl, ale funguje to jinak, než bych potřeboval... poradil by někdo prosím?
Mámy e-kolo nemá možnost připojit a dobít telefon, tak jsem jí koupil tento držák https://sefismoto.cz/sefis-ew-drzak-tel ... a-objimkou a chtěl využít vývod standardně sloužící pro osvětlení. Až později jsem si uvědomil, že držák je vyššího výkonu, než je limit uvedený na kabeláži. Chtěl jsem tedy omezit nabíjecí proud pomocí diod CL40M45, ale výsledek byl (pro mě překvapivě) zcela opačný :lol: Když jsem teď držák zapojil na testovací autobaterii, tak při 12,6V bere asi 1,01A, ale s 19 ks předřazených diod (19x40mA=760mA) se proud zvýšil na 1,10A. Jak je to možné? :lol: Mohu něco upravit, abych mohl nabíječku použít na vývodu 650mA? Nebo je to celé na vyhození? Děkuji :)
Přílohy
PXL_20250119_203956278.jpg
PXL_20250131_184220979.jpg
PXL_20250131_184228845.jpg
fulda

Příspěvek od fulda »

Tak něco se dá vysvětlit docela snadno - ta nabíječka v sobě má nějaký pulzní regulátor. Diody jí připraví o 3V úbytku, takže si musí vzít o něco větší proud, aby se dostala stejný výkon.
Jelikož se jedná o pulzní regulátor, tak protékající proud není konstantní, ale jsou to nějaké pulzy. Je otázka, jak se k nim zachová ta dioda. Má nějakou kapacitu a nějakou reakční rychlost. Měřák, který používáš má nějakou reakční rychlost a v případě pulzů měří "něco". No něco může být špička pulzu, nebo dokonce její násobek.

A teď k praxi - pokud je jen cílem nabíjet telefon, tak si představme klasické "pomalé" USB nabíjení. Všichni znají 5V/0,5A. V ideálním případě to je při 12V proud 0,2083A. Řekněme účinnost 80%, takže 0,26A.

Takže bych se pokusil zabývat spíš drátovou USB nabíječkou. Vzhledem k tomu, že se na straně kola bude nacházet nějaký spínací prvek, dal bych si pozor na to, jak ho připojit. Nějaký významný sériový odpor a stabilizační kondenzátor a tak. Ale hlavně bych si ověřil, kam co připojuju.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Florenc

Příspěvek od Florenc »

Asi bych měl měřit střední hodnotu, to jedině asi ručičkovým ampérmetrem? A proč se na diodách ztrácí 3V?
Pro drátové nabíjení mám v šuplíku toto https://www.aliexpress.com/item/32959430946.html To by se dalo využít, nebo je nepoužitelné pro příliš velký výkon?
Držák s bezdrátovým nabíjením se mi líbil, že upevnění a nabíjení je v jednom kroku. Zkoušel jsem místo diod předřadit rezistor https://www.gme.cz/v/1493064/gym-cym-rd ... y-rezistor ale podobná situace - při 1x1,8Ω proud opět vzrostl a s vícero už nabíjení ani nefungovalo.
Myslíte to tedy udělat na drátové nabíjení?
Děkuji
Přílohy
Snímek obrazovky 2025-02-01 090857.png
Snímek obrazovky 2025-02-01 090910.png
Florenc

Příspěvek od Florenc »

Nebo koupit toto https://www.aliexpress.com/item/1005007415134223.html s výstupem 1A, napájet to na USB kabel a bude hotovo? Děkuji
HonzaD

Příspěvek od HonzaD »

Třeba je to blbý dotaz, ale nemáš ty diody naopak? Úplně si nemyslím, že by nějaký rozumný pulzní zdroj měl být schopen z těch diod vytáhnout o tolik víc proudu. Jaký je na nich úbytek napětí?
fulda

Příspěvek od fulda »

Vyjádřím se jen k tomu, co se mi zdá bezpečné, nerad bych byl spojován s požárem elektrokola.
Florenc píše: 01 úno 2025, 09:45 A proč se na diodách ztrácí 3V?
Je hezké, že jsi připojil katalogový list. Parametr se jmenuje VL. Najdeš ho jak v tabulce na konci první stránky, tak v levém grafu na stránce druhé. Je to prostě minimální energie, kterou ta dioda potřebuje pro svou činnost.
Florenc píše: 01 úno 2025, 09:45 Zkoušel jsem místo diod předřadit rezistor https://www.gme.cz/v/1493064/gym-cym-rd ... y-rezistor ale podobná situace - při 1x1,8Ω proud opět vzrostl a s vícero už nabíjení ani nefungovalo.
Že by ohmův zákon? na tom rezistoru zase dochází k nějakému úbytku napětí a ten si ta nabíječka kompenzuje zvětšením proudu. A protože rezistor, tak podle ohmova zákona větší protékající proud, tím větší úbytek napětí.

Možná ještě jedna doplňková rada - seznam se se vzorečky pro výkon, respektive příkon.
harr22

Příspěvek od harr22 »

V prvni rade vyzkousej jestli tva nabijecka bude fungovat s takovym proudovym omezenim. Vem laboratorni zdroj, nastav na nem 12V/650mA nebo kolik ti da ten vystup, zapoj nabijecku a uvidis co bude delat. Je mozne ze vystupni proud omezi, kdyz bude napeti prilis padat a bude nabijet nizsim proudem (netipuju ze to tak bude), nebo napeti na zdroji spadne dolu, nabijecka bude vselijak cyklovat a delat jine psi kusy (coz je pravdepodobnejsi varianta) a potom je to cele k nicemu.

Pokud by se ale pri takovem omezeni proudu chovala nabijecka korektne, poznac si napeti pri kterem bere tech 650mA a dej tam stepdown na takove napeti, pripadne na nem muzez nastavit rezim konstantniho proudu apod. Musis brat v uvahu, ze limit nabijeciho proudu do mobilu neni dan jen nabijeckou, ale i ridicimi obvody mobilu podle stavu nabiti baterie apod. Takze kdyz to budes zkouset s temer nabitou baterii, bude brat mnohem mensi proud nez kdyz bude treba na 30% se zaplym displejem navic.

Osobne bych to takhle urcite nedelal, natahl bych nejaky jiny drat kde je dostatecny proud. Orloj s diodami vyhod, to je uplne k nicemu.
Florenc

Příspěvek od Florenc »

Chlapi máte recht, nějaký vzorečky ze střední znám, ale na takovouto elektroniku jsem krátký.
HonzaD: Jo, zapojil jsem diody obráceně, nepochopil jsem z toho grafu, že v závěrném směru se prostě nic neomezuje :D V normálním směru totiž nabíjení nefungovalo, nabíječka zvyšovala proud až dosáhla limitu na diodách, to se jí nelíbilo a nabíjení vypadlo, tak to pořád cyklovalo.
harr22: Děkuji, za správnou předpověď, je to k ničemu :lol: Koupím tedy asi 1A zdroj https://www.aliexpress.com/item/1005007415134223.html a udělám nabíjení po kabelu, to by mohlo fungovat :) Budu se teda ještě modlit za skutečných 5VDC (už mám z Ali nabíječku, na jejímž USB výstupu je 5,1A a telefon se odmítá začít nabíjet).
Nebo případně nedoporučí někdo ověřený měnič 12V/5V 1A místo toho z Ali? Děkuji velice
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

Florenc píše: 02 úno 2025, 20:56 Nebo případně nedoporučí někdo ověřený měnič 12V/5V 1A místo toho z Ali? Děkuji velice
Např.: Mean Well N7805-1C
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
fulda

Příspěvek od fulda »

Já chápu, že moje složité vzorečky nikdo nemá rád, ale znovu si dovolím poznamenat, že existují různé druhy step-down měničů a mají různé účely a chování. Jejich snahou je rychle po zapnutí dodávat plné napětí a plný proud. Aby ten proud byl pokud možno co největší, tak na sobě mají celkem velkou filtrační soustavu tvořenou nějakými cívkami a kondenzátory. Tahle soustava je při zapnutí zdroje prázdná a musí se naplnit energií. To ten zdroj udělá tak, že se ze vstupu pokusí dostat co největší ráz.
A abych nenapsal nějaký vzoreček (zatím používám jen fyziku pro základní školy), tak použiju příklad. Asi každému se někdy stalo, že zapojoval zdroj od počítače (laptopu) do zásuvky a ono to udělalo "puf!" a celkem hezký světelný efekt. O něco méně často se to stává u běžné USB nabíječky k telefonu.
A teď si dáme několik logických hádanek:
  • Proč to nabíječka k telefonu dělá méně často, než nabíječka k počítači?
  • Je elektronika uvnitř kola připravená na to "Puf!"?
Až budeme znát odpovědi na tyto otázky, můžeme pokračovat v hádankách.
Odpovědět