Velmi pomalé velmi tiché otáčení

fulda

Re: Velmi pomalé velmi tiché otáčení

Příspěvek od fulda »

Hmm, to zní dobře, ale přiznejme si to, já bych do toho nešel.

Když si představím, že otáčím květináčem o hmotnosti dejme tomu 20 dkg a spotřebovávám na to kontinuálně něco kolem 10 VA, tak mám hned dobrej pocit. Zvlášť, když si uvědomím, že hodinová ručička na nástěnných hodinách udělá velmi podobnou práci a na jednu tužkovku jí to baví dejme tomu rok až dva. (ta je zhruba 0,0005 VA nebo méně). Pravda, ta ručička to nedělá dost potichu, nebo alespoň mně se to vteřinové tikání zdá dost protivné. Ale zase dost ušetříš za topení :)

Navíc, pokud oba mluvíme o tom samém TMC5160, tak to je na rozdíl od A4988 jen kontrolér, ke kterému potřebuji vnější mosfety pro buzení motoru.
Screenshot 2025-01-12 141955.png
Takže celková velikost motorového driveru bude podle doporučení výrobce:
Screenshot 2025-01-12 142210.png
Mno, já mám o něčem co chci nechat na stole zapnuté několik let trochu jiné představy, ale to je subjektivní a akademická diskuze.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
harr22

Re: Velmi pomalé velmi tiché otáčení

Příspěvek od harr22 »

TMC5160 je na tohle opravdu asi zbytečný, Trinamic dělá spoustu podobných driverů i s integrovaanými mosfety. Já to uvádím jen jako příklad že to cuknutí jde odstranit. Já mám s TMC5160 destičky 5x5cm, nevyplatí se mi používat na každý projekt jiný driver. Proud si nastavíš jaký budeš potřebovat, když bude stačit 0.5W, nebudeš tam přece pouštět 10W. Nejsem žádný velký odborník na účinnost motorů, ale řekl bych že když tam nebudeš mít ztráty v převodu, měl bys na tom být líp. MCU je otázka pětikačky, žádné velké programování tam není, pošleš do toho pár parametrů a pak to může jet samo i bez krokování. Krokáč má narozdíl od ostatních motorů největší moment při nízkých otáčkách a to je to co potřebuješ, žádné hlučné převody, žádné hučící ložiska vysokootáčkových motorů. Chod malého krokáče s driverem jenž výstup interpoluje na 256 mikrokroků je naprosto neslyšný. Hodiny jsou proti tomu rachot :-)
Odpovědět