Spínání napájení periferií Arduinem - na baterky

Odpovědět
davidhart

Spínání napájení periferií Arduinem - na baterky

Příspěvek od davidhart »

Ahoj,
mám problém. Používám Arduina na 3,3V napájeního z LiOn baterií. K Arduinu mám připojeny MP3 přehrávač. Arduino z důvodů maximální úspory energie uspávám a pouze v danou dobu (načteno z RTC) začínám připojovat ovládat další periferie. Konkrátně používám DFPlayer nebo DY-SV17F. Pokud MP3 modul napájím přímo, vše funguje. Pokud napájení MP3 spínám FET tranzistorem, zařízení se chová divně - při poklesu U na baterii cca na 3,5V, nefunguje 100% seriová komunikace s MP3 modulem. Při napětí kolem 4V je vše v pořádku. Potřebuji, aby zařízení mělo v době spánku minimální odběr. Při přehrávání zvuku (připojeno malé repro) se modul někdy zasekne, pokud je hlasitost příliš vysoká. Na napájení MP3 modulu mám C 1000uF, ale ne vždy to pomáhá. Proud je při přehrávání zvuku cca 200 - 300 mA.
Poraďte, jak so nejjednodušeji spínat napájení periferií? Nejraději bych spínal kladnou větev napájení. A pokud možno, spínat logickou 1, aby procesor v době spánku moh být nastaven na log 0.
Případně jak v době přehrávání zvuku v MP3 zvýšit U pro napájení Arduina a MP3 modulu.
Díky, David
purs

Re: Spínání napájení periferií Arduinem - na baterky

Příspěvek od purs »

Nikdy se mi nepodarilo spinat napajeni 3,3V P-MOSFETEm. Zkousel jsem to na GSM a starty nekdy selhaly.
Nyni vzdy pouzivam rele na 3V. Pro vetsi napajeci napeti P-MOSFET je OK.
DavidO

Re: Spínání napájení periferií Arduinem - na baterky

Příspěvek od DavidO »

Pošli sem skutečné schema a napiš, který konkrétní FET jsi použil.
Ten DY-SV17F napájíš taky z té baterky? Podle dokumentací, co jsem v rychlosti několik náhodně viděl na webu, má mít napájecí napětí 5V.
Proč trváš na high-side spínání?
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
Odpovědět