VKV mini vysílač

Odpovědět
iisivak
Kontaktovat uživatele:

VKV mini vysílač

Příspěvek od iisivak »

Náhodou jsem narazil na modul Adafruit_Si4713 ,který mne zaujal. Jde o malý vysílač VKV v rozhlasovém pásmu 87.5 - 108 MHz, nesprávně označovaném jako FM. Dokonce je podporován i RDS, kde lze nastavit název stanice a krátký text. Výkon vysílače je nastavitelný v rozsahu 88-115 dBµV (výkon kolem 1mW). Výrobce udává dosah kolem 10m, nicméně podle mých zkušeností je trochu větší. Zkusil jsem pomocí tohoto modulu postavit malý domácí vysílač.
Malé varování: Nevím, do jaké míry je používání takového zařízení v České Republice legální. Existuje sice nějaký předpis, který povoluje volné použití vysílačů malého dosahu, ale nevím jaký je to ten "malý dosah" a jestli se tento modul do něj vejde. Pokud se rozhodnete tento minivysílač postavit, činíte tak na vlastní nebezpečí.

Navod + další drobnosti zde: https://iisivak.xf.cz/
kolbaba71
Kontaktovat uživatele:

Re: VKV mini vysílač

Příspěvek od kolbaba71 »

Legální to není. Ale pokud nebude člověk vysílat trvale a s dosahem pár metrů, tak by na něj nemuseli přijít. Ale něco jiného je vysílat někde na samotě u lesa a nebo v paneláku, kde to i s tímto minimálním dosahem může někomu rušit poslech rádia.
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

Kdyby to nebylo zbastlené zařízení, tak bych to tak jednoznačně neviděl https://www.pira.cz/vofm.pdf ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
fulda

Příspěvek od fulda »

nevím jak dnes, ale tak před nevelkou dobou bylo celkem populární zařízení do auta na přehrávání MP3. Prostě něco, co se píchlo do cigareťáku, dala se do toho karta s písničkama a ono je to hrálo a na RDS to psalo jméno písničky.

Dodnes tu mám průvodcovskou sadu - vysílač na mikrofonu a jako přijímač si nalaďte vlastní rádio.

A vůbec nejlepší vzpomínky mám na střední. Tam jsme si na intru postavili FM vysílač ze dvou tranzistorů, co se ladil hrníčkovým kondenzátorem a jak jsme vysílali. Až mnohem později jsem zjistil, že nás bylo slyšet po polovině města a někdo nás i reálně poslouchal.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

fulda píše: 08 lis 2024, 23:19 nevím jak dnes, ale tak před nevelkou dobou bylo celkem populární zařízení do auta na přehrávání MP3. Prostě něco, co se píchlo do cigareťáku, dala se do toho karta s písničkama a ono je to hrálo a na RDS to psalo jméno písničky.
Říkalo se tomu "FM Transmitter" a hlavně kvůli nim vznikl ten dokument co jsem na něj odkazoval ;)
robodoupe.cz
kolbaba71
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kolbaba71 »

Dex píše: 08 lis 2024, 22:51 Kdyby to nebylo zbastlené zařízení, tak bych to tak jednoznačně neviděl https://www.pira.cz/vofm.pdf ;)
Občas zbastlený zařízení bývá lepší kvality, než Číny. :) Jelikož číňan v rámci úspor oseká kde co a třeba u toho FM vysílače můžou chybět vstupní a výstupní filtry, takže to taky vysílá na VKV, ale i další parazitní kmitočty.
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

To klidně může být pravda, ale na to ČTÚ "nehraje". Je prostě rozdíl, bude-li rušit krabička koupená v obchodě nebo doma zbastlená ;)
robodoupe.cz
kolbaba71
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kolbaba71 »

Zásadní problém vidím v tom, že slušně udělaný domácí bastl bude rušit jen na daném kanále, ale "oholená" čínská konstrukce na všech, takže šance, že ho zaměří je citelně vyšší. 8-)
iisivak
Kontaktovat uživatele:

VKV mini přijímač, pro změnu

Příspěvek od iisivak »

:D
Nechci zakládat nové vlákno, kvůli takové drobnosti. Na mých stránkách přibyl návod na stavbu rádia s hodinami. Proč v dnešní době zrovna tohle? Důvody jsem popsal taky :) . https://iisivak.xf.cz/VKV2/vkv2.php
Odpovědět