Ako prepojiť DC konnektor s Pro Mini doskou

Odpovědět
Vladimír

Ako prepojiť DC konnektor s Pro Mini doskou

Příspěvek od Vladimír »

Zdravím, prosím vás vie mi niekto vysvetliť ako správne prepojiť Pro Mini s dc005 konektorom? Tu sú názorné ukážky
Pro Mini: https://techfun.sk/produkt/arduino-pro- ... izny-klon/
DC005: https://techfun.sk/produkt/samica-dc005 ... 5-mm-jack/
Ja som myslel že len prepojím DC005 katodu s raw(VIN) pinom a katodu s GND a hotovo.
Ale vidím že ten DC005 konektor má tri piny.
Nejako nechápem čo s tým tretím mám robiť. Podľa nákresu by tam mala byť jedna katoda a dve prepojené anody ale neviem či to správne chápem.
Vie mi to niekto vysvetliť?
Ďakujem.
jova

Re: Ako prepojiť DC konnektor s Pro Mini doskou

Příspěvek od jova »

Zapojíš to na 1 a 3. Ta dvojka funguje jako vypínač, například při napájení zařízení z akumulátoru.
Pak by jsi ho na tu 2 ku připojil, a v okamžiku, kdy by jsi zastrčil napáječ, tak by se akumulátor odpojil a zařízení napájelo už jen z toho napáječe.
Máš to tam i nakreslené na obrázku níže.
Obrázek
DavidO

Příspěvek od DavidO »

Ještě doplním, že na straně Arduina musíš to napájení zapojit na pin RAW (+) a GND (zem). (kdybys zapojil + na VCC, tak ho odpálíš)
A taky ještě pozor, zrovna Pro Mini je trochu poťouchlé, existuje ve dvou variantách, buď běží na 3.3V nebo 5V. U originálních Arduin by to mělo být někde na desce čitelně napsané, u klonů, pokud to tam vůbec je, tak není dobré tomu věřit, už jsem měl v ruce špatně popsané. Je lepší si to zkontrolovat podle označení stabilizátoru, pokud ho výrobce neobrousil, anebo zapojit pokusně na kvalitních 6V a odměřit, kolik je na pinu VIN proti GND. Oficiální schema sice uvádí, že stabilizátor je MC5205, ale konkrétní výrobce to osadí čímkoli, třeba klonem 1117 nebo jiného, přičemž všechny mají varianty pro výstup 3.3V i 5V a označené to je malinkatým písmem. A podle stabilizátoru se kromě napájení liší i frekvence, na které pak Arduino běží (se 3.3V na 8 MHz a s 5V na 16MHz), a taky jak to musíš na vstupu napájet (různé stabilizátory mají dost různý úbytek napětí a dost různá povolená maxima napětí na vstupu a dost různý povolený maximální proudový odběr).
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
Vladimír

Příspěvek od Vladimír »

Díky za pomoc už chápem ten rozpájací pin 2.
Ja to idem napojiť na 12V. Podľa popisu by to malo Pro Mini zvládnuť. Počítam s tým že ten regulátor na raw pine to zvládne.
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

Ja bych s tim "mel zvladnout" byl opatrny. Ono nic nemusi shoret, ale nejake chlupy pri zapnuti muzou zblbnout dalsi periferie.

Trochu OT: Pred par tydny jsem se vyblbnul s tim, ze stabilizator 5/3.3V na nejake ESP32 desticce (LaskaKit myslim) vyrabel "neco" (nemel jsem zrovna po ruce osciloskop), co zpusobovalo, ze z deseti teplotnich cidel (DS18B20) nahodne 1-3 (pokazde jine) nenabehly korektne. Procesor v pohode a na multimetru to taky vypadalo ok. Extra kondenzatory nepomohly. Napajeni 1-wire z extra 3.3V zdroje problem beze zbytku vyresilo.

Takze dalsi vec na "checklist" pokud se neco chova divne...
Odpovědět