RC dálkové ovládání

Odpovědět
MartinL
Kontaktovat uživatele:

RC dálkové ovládání

Příspěvek od MartinL »

Ahoj,

zkouším dát dohromady dálkové ovládání s použitím ESP-NOW. Funguje to docela pěkně. Chtěl bych teď implementovat párování jako používají u RC modeláři, ale nevím přesně jak to funguje (RC souprava, co mám ve skříni se párovala vložením stejných krystalů).
Vím, že se to dělá asi tak, že se na přijímači nějak navolí, že se bude párovat (propojka) a pak zapnu vysílač. A je to.

Tipuji, že to vnitřně probíhá tak, že vysílač posílá nějaký broadcast se svoji adresou. Přijímač, pokud je v režimu párování, si zapamatuje adresu vysílače a vysílači pošle svoji. Pokud to tedy po napárování znovu zapnu, tak přijímač opět čeká na broadcast s adresou, pokud je to jemu známá adresa, tak odpoví (vysílač si zapamatuje adresu přijímače a přestane posílat broadcast), jinak to ignoruje. Díky tomu mohu používat s jedním vysílačem několik přijímačů. Funguje to nějak takto, nebo jsem si to vyložil špatně.

Díky Martin

Tak mě napadá, že by to možná bylo téma na prosincové robodoupě (kam se chystám přijet). Že bych tedy popovídal od ESP-NOW, když si s tím teď hraju.
E-Ryc

Re: RC dálkové ovládání

Příspěvek od E-Ryc »

Pokud me pamet neklame, jeste se pro parovani snizuje citlivost, aby to opravdu bralo jen zarizeni v bezprostredni blizkosti.
fulda

Příspěvek od fulda »

Ahoj,

jen pro doplnění. Párování u modelářských RC je o dost jinej proces než u WiFi.
Pokud se chceš přiblížit k tomu co dělají RC rádia, tk si přečti třeba datasheet od nRF24L01. ta komunikace tam vůbec nemusí být oboustranná. Vysílač něco odesílá a neví, kolik má přijímačů, protože to ani nutně nepotřebuje vědět. Na druhou stranu jich může být víc než jeden.
Pokud přijímač zapneš v párovacím režimu, tak poslouchá, jestli se kolem neprožene nějaká startovací sekvence. Vysílač po zapnutí odešle právě tu startovací sekvenci, jejíž součástí je normální identifikace toho vysílače. Přijímač jí zachytí, vytáhne si z ní ID vysílače, uloží do paměti a pak už běžně filtruje to jedno ID.

Pokud jsi na wifi, tak se spoléhá na znalost spojení na úrovni IP a komunikace se startuje buď broadcastem na tom IP, nebo komunikaci přes jeden společný server (pak se kolem toho věší buzzwordy typu "cloud based"). Pokud chceš to zařízení naučit parametry vhodného WiFi hotspotu, používají se jiná rozhraní, jako třeba QR kódy, NFC, BLE a tak.

Můžeme o tom na doupěti pohovořit.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
MartinL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinL »

fulda píše: 18 lis 2024, 14:30 Pokud přijímač zapneš v párovacím režimu, tak poslouchá, jestli se kolem neprožene nějaká startovací sekvence. Vysílač po zapnutí odešle právě tu startovací sekvenci, jejíž součástí je normální identifikace toho vysílače. Přijímač jí zachytí, vytáhne si z ní ID vysílače, uloží do paměti a pak už běžně filtruje to jedno ID.
Chápu tedy dobře, že tedy vysílač musí posílat identifikaci (své ID) v každém "packetu".
fulda píše: 18 lis 2024, 14:30 Pokud jsi na wifi, tak se spoléhá na znalost spojení na úrovni IP a komunikace se startuje buď broadcastem na tom IP, nebo komunikaci přes jeden společný server (pak se kolem toho věší buzzwordy typu "cloud based"). Pokud chceš to zařízení naučit parametry vhodného WiFi hotspotu, používají se jiná rozhraní, jako třeba QR kódy, NFC, BLE a tak.
Nepoužívám WiFi IP, ale ESP-NOW, což je vlastní protokol ESP, který používá pouze fyzickou vrstvu IEEE 802.11 (takže to má s wifi společné snad jen to, že to běží na 2,4GHz).
E-Ryc

Příspěvek od E-Ryc »

Adresa - pokud to ma byt jednosmerne, tak to ani jinak nejde (pri obousmernem parovani by sis treba mohl vymenit sifrovaci klice). Plus rychleji muze prijimac zahodit paket, ktery neni pro nej. Pravdepodobne tam jeste bude nejake poradove cislo nebo timestamp a nejspis i nejaky kontrolni soucet (a nebo taky ne a je to me postizeni ze skoly, jak by to vypadat melo;-) )

Rychle googleni vyhodilo tohle, treba by tam slo neco uzitecneho vytezit...
https://github.com/pascallanger/DIY-Mul ... -TX-Module

EDIT: jeste me napadlo, nema ESPNOW nejake parovani primo v sobe? Kdysi davno jsem ho na jeden projekt zkousel, ale kvuli spotrebe jsem ho zavrhnul (dosah jsem nepotreboval).
EDIT EDIT: tak ne, to je trosku neco jineho
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr-kubac »

Viděl jsem na YouTube video jak se nějaká firma přes RC ovládání chlubí, že je schopna provozovat 100 párů vysílač + přijímač paralelně.

Od té doby jsem přesvědčen, že RC ovládání používající spread spectrum (to budou asi všechny moderní) si při párování vysílače nepředávají jenom nějaké ID přijímače a vysílače ale nejméně i seed do generátoru náhodných čísel, který to spread spectrum vysílání řídí - aby se "na jednom kanále" tak nerušily ?!?

A mimochodem Martine - nechci být pijavice - ale doufám, že úspěšné řešení někde zveřejníš, protože přesně pro toto řešení mám doma součástky s úmyslem dát dohromady RC vozík na zahradní odpad ( tak hluboko jsem klesl od robotiky !!! )
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
Odpovědět